Art urbà

Sitges embelleix els ponts sota les vies del tren amb pintures murals

L’artista urbà, Òscar Garcia, i el dissenyador gràfic, Daniel Rodríguez Fontdevila, són els creadors d’aquestes obres d’art que plasmen motius al·legòrics de Sitges i espais emblemàtics de la vila

Sitges embelleix els ponts sota les vies del tren amb pintures murals. Ajuntament de Sitges

Sitges embelleix els ponts sota les vies del tren amb pintures murals. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Sitges ha engegat un projecte per embellir artísticament l’espai públic a través de pintures murals als ponts sota les vies del tren del municipi tant del nucli de Sitges, com del poble de Garraf i de Les Botigues. La decoració pretén posar en valor motius al·legòrics de Sitges i també promoure els valors d’identitat, de la història i la geografia dels barris que són punts de connexió. 
 
L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, assegura que la proposta artística “agafa la idea del que s’havia fet l’any 1983 amb el Pont dels Ocells, quan un grup de deu artistes van  decidir embellir un pas sota la via del tren per retre un homenatge al poeta xilè Pablo Neruda en el desè aniversari de la seva mort. Ara ens hem inspirat en aquest projecte i hem decidit que es facin pintures murals a tots els passos que hi ha a sota la via del tren de tot el municipi, és a dir, a la nucli de Sitges, a Garraf i a Les Botigues. A més, això encaixa molt amb el projecte d’art urbà anomenat Artistic Time que ha treballat el XVè Consell d’Infants de Sitges. Els nens proposaven fer aquest tipus d’obres artístiques en espais de la vila. De fet, ells en faran un a les parets del parc infantil situat al carrer Joan Maragall 52-58”.

El pont entre l’Hort Gran i l’avinguda de les Flors, que connecta el barri del Poble Sec i el Casc Antic, és el primer espai que s’ha començat a pintar. Des de la setmana passada hi treballen dos creadors de Sitges: l’artista urbà, Òscar Garcia, i el dissenyador gràfic, Daniel Rodríguez Fontdevila. Els dos autors són coneguts per haver crear les pintures murals, com les del drac i l’àliga, al pati de l’escola Esteve Barrachina, on assisteixen els seus fills. Els creadors utilitzen una tècnica mixta, pintura acrílica, tinta xina i també esprais per elaborar les creacions artístiques de grans dimensions. En els murals pictòrics, plens d’art i de color, s’hi podrà identificar també dues figures d’artistes emblemàtics Santiago Rusiñol i  Ramon Casas.

Segons l’alcalde de Sitges, Miquel Forns “en aquest indret es produeixen actes incívics i volem dignificar-lo amb un mural pictòric que té molts motius sitgetans. A la primera paret de 50 m² hi ha la Torre del Rellotge del Cap de la Vila representant el Casc Antic i la cúpula de l’Hospital Sant Joan Baptista i les vinyes de malvasia simbolitzant el Poble Sec. A la segona paret, de 135 m², hi ha retratada una noia amb una màscara de Carnaval, una al·legoria de Sitges amb La Punta, l’ermita de Sant Sebastià, unes barques marineres i l’skyline del passeig de la Ribera, i també s’hi plasmaran les figures de Santiago Rusiñol, Ramon Casas i el Racó de la Calma. Abans del 23 d’agost estarà acabada la intervenció en aquest espai que a finals d’any està previst que també tingui escales mecàniques noves ja que actualment una empresa les construeix a mida”.
  
La iniciativa inclou la decoració per millorar el paisatge urbà d’un total de 6 ponts, que són punts de connexió entre barris com els de l’Hort Gran, l’avinguda Sofia, el carrer Ramon Figueras, l’avinguda Navarra, el Pont de Garraf i el Pont de Vallbona. Fins a finals d’any se’n pintaran tres: dos a la vila i 1 més al poble de Garraf o al barri de Les Botigues, i la resta estaran acabats abans del segon trimestre del 2019. Les intervencions artístiques, però, no es realitzaran en ponts històrics com el de Can Perico o el de la Riera de Ribes ja que estan catalogats com a patrimoni sitgetà.  

Des de l’Ajuntament es demana col·laboració ciutadana per preservar les obres artístiques que pretenen embellir els paisatges urbans. L’objectiu també és donar a conèixer la pintura mural i el grafit, és a dir, l’art urbà com una manifestació artística i cultural per distingir-lo d’accions vandàliques que embruten les parets.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local