Festa Major 2018

La 37a Festa de la Fil·loxera aposta per la inclusió

Declarada Festa Popular d’Interès Cultural l’any 2017, la Festa reviurà la lluita contra la plaga de la fil·loxera

Redacció Sant Sadurní d'Anoia 30-08-2018 10:36 Lectures 6404
La 37a Festa de la Fil·loxera aposta per la inclusió. EIX

La 37a Festa de la Fil·loxera aposta per la inclusió. EIX

‘Pensa en groc’. Aquest és el lema amb el qual l’Associació Festa de la Fil·loxera ja comença a escalfar motors per l’edició d’aquest 2018 que, com cada 7 i 8 de setembre, veurà com Sant Sadurní d’Anoia tornarà a combatre la plaga de la fil·loxera.

La 37a edició arriba marcada per l’aposta per ser una festa més inclusiva. És per aquest motiu que, des de la Comissió de la Festa, s’ha treballat per continuar augmentant el número de persones que poden gaudir, any rere any, de la Festa que la nit del 8 de setembre omple la plaça de l’Església i de la celebració del Triomf Final.

L’Associació instal·larà dues pantalles gegants a la proximitat de la plaça de l’Esgésia. Una estarà destinada al públic en general, amb una visió general, i s’ubicarà a les escales que donen accés al carrer Església. L’altra, ubicada a la plaça dels Pins, està destinada a totes aquelles persones amb mobilitat reduïda, fet que els permetrà viure la Festa d’una forma pròxima i segura al desenvolupament de l’espectacle.

Tot i que les dues pantalles estan íntegrament finançades per l’Associació Festa de la Fil·loxera, totes aquelles persones que vulguin accedir a aquesta zona reservada s’han de posar en contacte amb el Departament d'Acció Social de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia (C/ Hospital, 11 - 93 891 30 29).

Com cada any, la Festa de la Fil·loxera tornarà a tenir com a protagonistes el foc i la música i servirà per recordar com, a final del segle XIX, els sadurninencs van superar la plaga de la fil·loxera que va arrasar les vinyes del municipi. Cal recordar que una part important del finançament de la Festa prové del marxandatge de l’entitat que, any rere any, compta amb importants novetats.

Cartell i samarreta

La instal·lació de dues pantalles gegants no és la única novetat d’aquest 2018. El cartell ha estat obra de l’artista plàstic i dissenyador Alonso Castellanos Robles, que ha ideat una composició de collage digital per mostrar la plaça de l’Església amb la fil·loxera gran com a eix central amb el públic al voltant.

El disseny de la samarreta ha anat a càrrec d’Esther Carbó, on ha volgut plasmar el munt de sensacions que li transmet la Festa i com les xarxes socials compartirien el seu sentiment, un ‘m’agrada’ que representa el somriure dels nens quan salten a la plaça; l’olor de la pólvora, el saltar, córrer i ballar sota les espurnes del foc; i com s’omple de groc el poble per les festes, entre d’altres motivacions.
D'altra banda, José Díaz ha impulsat la creació d’una APP, que s’ha convertit en un joc per a nens on ha unit els edificis més emblemàtics amb el símbol del poble, la fil·loxera. Aquest joc es pot descarregar des de la pàgina web de la Festa: www.festadelafiloxera.cat.

Els actes previs

La Festa de la Fil·loxera va més enllà del 7 i 8 de setembre. Durant el cap de setmana previ tindrà lloc la ‘Fil·loxera solidària’ i que comptarà amb activitats dirigides als més petits de la casa el dissabte 1 de setembre. El mateix dissabte a la nit tindrà lloc el pa amb tomàquet de la Gàrgola, que destina els beneficis a Càritas Sant Sadurní i, diumenge 2 a la tarda, la 16a edició de la Fil·loxera dels Avis.

La Festa 2.0

L’Associació Festa de la Fil·loxera també aposta per promocionar l’activitat que realitza durant tot l’any. En aquesta línia, des de l’Associació s’impulsa el hastag #festadelafiloxera per tal que s’usi a les xarxes socials, especialment a Instagram on les fotografies penjades es podran veure a través de la pàgina web.

La Festa de la Fil·loxera compta amb el suport de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, la Diputació de Barcelona, Deixalles i Transports A. Plazas , Gimnàs Estem per Tu, Cargo-Trans Montserrat, caves Recaredo, Kids&Us, caves Llopart, Banjara Studio, Infersa, Sitec Audiovisual i Finques Pardas, a més de la col·laboració de prop d’un centenar d’establiments.

La Festa en xifres

L’Associació Festa de la Fil·loxera augment, any rere any, el número d’associats que formen part de l’entitat, xifra que actualment està a prop d’arribar als 1.300. Mostra d’aquesta massa associativa són els prop de 250 nens que participen a la Festa infantil del dia 8 al migdia o les 240 persones que fan possible la Festa de la Fil·loxera que té lloc cada 8 de setembre a la Plaça de l’Església.
A més, durant un dels moments més àlgids de la Festa, el Triomf Final, s’utilitzen 150 ampolles de cava per ruixar a tot el públic assistent a la plaça de l’Església de Sant Sadurní d’Anoia.

Horaris de la Festa
Divendres 7 de setembre  (23h): Escampada de fil·loxeretes
Dissabte 8 de setembre (12h): Festa de la Fil·loxera infantil
Dissabte 8 de setembre (22h): 37a Festa de la Fil·loxera

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Imatge d'arxiu d'una espardenya de festa major

FESTES MAJORS. Dels balls i entremesos típics de les nostres festes majors, quin és el teu favorit?

Bastons
Pastorets
Cintes
Diables
Gegants
Capgrossos
Panderos
Gitanes
Valencians
Dracs (i similars)
Moixiganga
Falcons
Altres