Castells

Crònica de les actuacions de la Colla Jove Xiquets de Vilafranca per festa major

Redacció Vilafranca del Penedès 05-09-2018 10:19 Lectures 1355
ID 3 de 7 de la Colla Jove. Eix

ID 3 de 7 de la Colla Jove. Eix

Dia 29.

La colla va participar a la cercavila fent quatre pilars de 4 i un 4 de 6 davant de l’oficina del Banc Sabadell. A la plaça de la Vila, s’hi va entrar amb un pilar de 4 caminant, que va comportar una incidència que s’explica més endavant a l’anecdotari.

La diada de vigília va començar amb dos intents de 3 de 7 que pràcticament van anar clavats: el tronc de mides i moviment estava bé i donava bones vibracions però, a l’entrada dels dosos, aquests no es van acabar de col·locar en cap dels dos intents i es va tirar avall el castell, amb acotxador i enxaneta ja arriats amunt. Una veritable llàstima ja que el castell transmetia molt bones vibracions i hagués estat un pas importantíssim per a la colla, que no assoleix els castells de 7 pisos des de fa tres anys. De tota manera, la tècnica va valorar positivament els intents i preveu portar castells de 7 a plaça abans de que acabi aquesta temporada.

La diada de vigília va continuar amb castells de 6 amb agulla: el 3 i el 4 de 6 amb agulla, molt assolits, acabant amb dos pilars de 4 simultanis.

A la tarda, a la processó la colla hi va fer 6 pilars de 4, un d’ells aixecat per sota. A l’entrada de Sant Fèlix també hi va fer un altre pilar de 4.

 

Dia 30.

La colla va participar a l’entrada a ofici, on va fer un pilar de 4. Després va fer també un pilar de 4 al monument Als castellers.

Per la tarda, es va fer un pilar de 4 davant de la casa d’un membre de la colla, s’explica a l’anecdotari.

A la tarda, a la processó la colla hi va fer 6 pilars de 4. A l’entrada de Sant Fèlix també hi va fer un altre  pilar de 4.

 

Dia 31.

Al matí va fer el pilar de 4 a l’entrada a ofici i degut a la pluja no hi va haver pilar d’entrada a la plaça de la Vila. Ja a la diada castellera, amb el format a l’antiga i amb menys camises a plaça que el dia 29, van fer-hi un 4 de 6, un 3 de 6, un pilar de 4 aixecat per sota i un pilar de 4. Al toc de vermut, davant del monument a Milà i Fontanals, hi van fer un altre pilar de 4.

A la processó de la tarda van descarregar cinc pilars de 4 i un altre va quedat en intent.

 

Dia 1.

La canalla i joves de la colla van participar a la primera diada castellera infantil: van aixecar pilars de 2 caminant d’entrada i construccions de 4 pisos i un pilar de 3 net. Van fer un 4 de 5 net de germanor amb els Castellers i els Xicots.

Anecdotari

Nan.

A la Festa Major dels Petits, no hi va ballar el nan de la Colla Jove que representa una nena enxaneta. Aquest nan, es va presentar el 2015 durant el 5è aniversari de la Jove. Es va signar un conveni amb l'ajuntament que preveia la cessió i custodia del nan a la Casa de la Festa Major i la seva participació a la cercavila de la FM dels petits, conservant-ne la propietat la Colla Jove qui el podia demanar per actes concrets, prèvia sol·licitud al Cicle Festiu.

El nan només va ballar aquell any 2015. El 2016 i el 2017 no va sortir, segons el Cicle Festiu de l'Ajuntament va informar, al no participar la Colla Jove a la Festa Major doncs es va considerar que tampoc havia de sortir el nan. Enguany, tot i que la colla sí que ha participat a la Festa Major i que ha demanat expressament que el nan torni a ballar amb els petits, finalment tampoc va sortir perquè, en paraules del Cicle Festiu, "cap nen l’havia triat per portar". La Colla Jove, doncs, ha donat per resolt el conveni i ara mateix es custodia la peça de la manera següent: cada any, un casteller de la colla custodiarà la peça a casa seva i el canvi de domicili es farà per Festa Major, amb una mini cercavila el dia 30 a la tarda. Enguany la cercavila es va fer des de la plaça Jaume I fins al carrer Sant Digna, al domicili d’un dels fundadors de la colla que tindrà el nan fins a la Festa Major de l’any 2019 on el nan anirà, en cercavila, fins a la casa de la nou casteller seleccionat.

Tot i així, la colla va treure el nan a la cercavila del dia 29, on acompanyava tota la canalla al capdavant de la colla. No va sortir a les processions.

Errada el dia 29.

S’ha notat que feia dues Festa Majors que la Colla no sortia i va fallar en algun aspecte de protocol. Així, el dia 29, la colla va entrar a plaça amb el pilar caminant quan els Falcons encara havien de fer un darrer pilar, després d’haver fet tres figures. Segons sembla, li van dir al sots cap de colla que farien tres figures i no van mencionar el darrer pilar i, al veure que els Falcons es desplaçaven del seu lloc, amb voluntat d’anar ràpid i escurçar l’hora d’inici de la diada (que ja era prou tardana) es va entrar el pilar de 4 caminant mentre els Falcons també van aixecar un pilar de 5 davant el balcó dels administradors... Una confusió que va causar massa nervis entre algun falconer malgrat la colla Jove va demanar disculpes.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Si no han d'estudiar, ni treballar, ni fer la neteja obligada, ni el temps acompanya per sortir al carrer, ni el "no fer res" és una opció, què t'agrada fer a casa quan tens una estona per a tu?

Quan tens temps lliure a casa, quina és l'activitat de lleure que prefereixes fer?

Llegir
Veure la TV
Cuinar
Fer manualitats
Escriure
Meditar
Jugar
Altres