Any Fabra

L’Any Fabra a Sitges reivindica el parlar del Penedès

El filòleg i membre de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Ramon Marrugat, explicarà aquest dissabte 8 de setembre a les 19 h a l’Espai Cultural Pere Stämpfli les característiques del parlar del Penedès en general i també les peculiaritats sitgetanes

Pompeu Fabra. Eix

Pompeu Fabra. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La programació de l’Any Pompeu Fabra a Sitges es reprèn aquest mes de setembre, amb una conferència centrada en el parlar del Penedès. El filòleg vilafranquí i membre de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Ramon Marrugat, explicarà els trets lèxics específics del Penedès a partir d'una mirada al vocabulari en una xerrada programada per a aquest dissabte, 8 de setembre, a les set de la tarda a l’Espai Cultural Pere Stämpfli. La intervenció estarà encaminada a assenyalar tant els trets lèxics com l’àmbit territorial, alhora que a fer avinent la incidència de la creativitat en la llengua general; a més, farà especial atenció a les característiques sitgetanes en exemples concrets com el ‘quarto de reixa, gatamoixa i monflons’.

Des de fa anys, Marrugat es dedica a l’estudi específic de les particularitats del parlar del penedesenc. Un dialecte propi, molt ric i format per entre 3.000 i 4.000 paraules, que té una gran unitat però també variants locals. Compta amb expressions pròpies poc conegudes a la resta de Catalunya. El parlar del Penedès ha donat una gran projecció sobretot a través de la vitivinicultura, el món de la pesca i l’oci relacionat especialment amb la Festa Major. Ramon Marrugat afirma que “té tot el respecte a la llengua estàndard perquè és la llengua comuna i afirma que l’estudi del parlar del Penedès és un homenatge al català. La llengua és un factor de cohesió extraordinari”.

La xerrada s’emmarca dins l’Any Fabra a Sitges, que commemora el 150è aniversari del naixement del lingüista. La regidoria de Cultura, Tradicions i Festes juntament amb L’Eco de Sitges,  el Grup d’Estudis Sitgetans i amb la col·laboració del Casino Prado i la Societat Recreativa El Retiro han organitzat un cicle d’activitats per divulgar la figura i l’obra de Pompeu Fabra en un any en el qual també es commemoren els cent anys de la publicació de la gramàtica catalana normativa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local