Festa Major 2018

Els pobles agermanats pregoners de Fires a Sant Sadurní d'Anoia

Aquest dijous 6 de setembre la dansa serà la protagonista de l'intercanvi cultural que tindrà lloc en acabar el pregó

Els pobles agermanats pregoners de Fires a Sant Sadurní d'Anoia. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

Els pobles agermanats pregoners de Fires a Sant Sadurní d'Anoia. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El pregó de Fires, aquest dijous 6 de setembre a les vuit del vespre, anirà a càrrec dels alcaldes de dues de les tres ciutats agermanades amb Sant Sadurní d'Anoia: Josefa Jurado (Cañete la Real) i Joseba Izaguirre (Zegama); per motius d'agenda l'alcalde de Bastia Umbra, Stefano Ansideri, no hi podrà participar.

Després del pregó, i com a novetat, hi haurà un intercanvi cultural entre els tres municipis, amb la dansa com a fil conductor, que s'instituirà com una "experiència cultural" que es durà a terme cada any després del pregó. Enguany el protagonitzaran l'Associació de Balls Populars de Sant Sadurní, el flamenc de l'escola de ball Luís Clavijo del barri Vilarnau i l'aurresku, la dansa tradicional basca interpretada per joves de Zegama.

L'Ajuntament té la voluntat de potenciar i acostar a la ciutadania l'agermanament entre pobles, un acte d'establiment oficial de lligams de cooperació per millorar la coneixença mútua i l'ajuda bilateral entre dos municipis, des d'un esperit d'igualtat i reciprocitat. Un compromís que afavoreix el contacte entre persones, l'intercanvi d'idees, de tècniques, de productes; un instrument de Cultura Popular i de formació cívica.

Els agermanaments amb Bastia, Cañete i Zegama han estat processos diferents i molt enriquidors. El setembre de 1987, l'any del centenari de la fil·loxera i el cava, el grup de teatre Atmo, amb seu a Bastia Umbra (Itàlia), va actuar per Fires i va tornar els dos anys següents, fet que va servir per establir-hi una estreta relació, que es  va materialitzar l'any 1990 quan es va signar l'agermanament, justament l'any que l'alcalde de Bastia va fer el pregó de Fires.

Amb Cañete la Real (Màlaga) Sant Sadurní hi comparteix part dels seus habitants. Moltes persones de Cañete van emigrar a Sant Sadurní entre els anys 50 i 60. L'agermanament oficial l'any 2002 va servir per enfortir els lligams i cada any els els consistoris  es visiten durant les festes més senyalades de cada lloc, a banda de les col·laboracions en fires d'ambdós territoris.

Amb Zegama l'agermanament el va propiciar la música. L'any 1987 la Coral Sant Sadurní va iniciar contactes amb una coral d'Amurrio (Araba), per tal de fer un intercanvi. Va ser el primer contacte amb Euskadi, que l'any següent es va convertir amb el lligam que encara es té amb la Coral Orkatz de Zegama. La signatura del protocol d'agermanament va tenir lloc a Zegama el mes de maig de 2006. Des d'aleshores la relació s'ha intensificat i molta gent participa d'aquest agermanament.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local