Festival de cinema fantàstic

Ron Perlman, premi Màquina del Temps, serà l’encarregat del tret de sortida de la Sitges Zombie Walk

Redacció Sitges 10-09-2018 9:16 Lectures 3641
Ron Perlman. EIX

Ron Perlman. EIX

La pel·lícula brasilera A mata negra, l’esbojarrada cinta espanyola Apocalipsis Voodoo, una selecció del més notable del gènere documental fantàstic, en la qual hi destaca All Eyes on Lenzi: The Life and Times of the Italian Exploitation Titan, i una retrospectiva del realitzador José Ramón Larraz, conformen les línies mestres de la programació de la secció Brigadoon de Sitges 2018.

Entre les estrenes més destacades de llargmetratges al Brigadoon d’aquest any, s’hi troben els films italians Rabbia furiosa, dirigit per l’especialista en efectes especials Sergio Stivaletti, i Little Wizards of Oz de Luigi Cozzi, una faula fantàstica i infantil al voltant del món d’Oz. Zombis, policies i música funk es combinen en la pel·lícula espanyola Apocalipsis Voodoo de Vanis J. Ramos, mentre que la brasilera A mata negra, de Rodrigo Aragão, es centra en l’aparició d’un llibre de màgia que provoca el mal sobre la Terra. Es presentaran també en la secció els documentals Goodbye Ringo, de Pere Marzo Font, sobre els mítics estudis d’Esplugues City; Director Z, el vendedor de ilusiones, d’Oskar Teixidor, sobre el cineasta basc José María Zabalza; Navajeros, censores y nuevos realizadores, de R. Robles Rafatal, centrat en el naixement i desenvolupament de l’anomenat cinema quinqui, i La venganza de Jairo, de Simón Hernández, sobre el realitzador colombià Jairo Pinilla, que va visitar el Festival en l’edició de 2013.

El Premi Nosferatu, com ja es va anunciar fa uns mesos, recaurà en aquesta edició en l’actriu alemanya Helga Liné, que presentarà a Sitges el film Terror (1963), d’Alberto de Martino, i una sessió especial de El espanto surge de la tumba (Carlos Aured, 1972). El Premi Brigadoon Paul Naschy es decidirà entre els següents curtmetratges seleccionats: Keep the Gaslight Burning, Birth, The Itch, Baghead, Casa Cheia, Hay algo en la oscuridad, Bailaora, La bestia i Bec (Black Eyed Child). Formen el jurat de la categoria el realitzador Jaume Balagueró; el director de la Semana del Cinema Fantàstic i de Terror de Sant Sebastià, Josemi Beltrán y Loles Fanlo, subdirectora del D’A Film Festival de Barcelona.

Dins del Sitges Documenta es projectaran, entre d’altres, el documental centrat en la figura d’Umberto Lenzi, All Eyes on Lenzi: The Life and Times of the Italian Explotation Titan, dirigit per Calum Waddell; el film de The Ambrotype Group, George Romero: An Independent Man, on s’analitza la figura i obra del director nord-americà, i Hammer Horror: The Warner Bros Years, de Marcus Hearn, que es concentra en les coproduccions amb Warner Bros, com ara Dracula Has Risen from the Grave o The Satanic Rites of Dracula.

Homenatges, sessions especials, retrospectives i trobades

Brigadoon homenatjarà el director italià Umberto Lenzi –desaparegut el passat mes d’octubre– que el 2008 va rebre el Premi Nosferatu del Festival. Nascut a Massa Marittima, a la província de Grosseto el 1931, Lenzi es va formar com a cineasta a Roma i va debutar en la direcció el 1958 amb la pel·lícula Mia Italida stin Ellada. Apassionat del cel·luloide, la seva carrera es va desenvolupar els anys 60, 70 i 80, convertint-se en un dels grans especialistes del gènere policíac i de terror de baix pressupost. Entre les pel·lícules que es podran veure a Brigadoon es troben La guerra del hierro (1983), Una droga llamada Hellen (1970) i La invasión de los zombies atómicos (1980).

Brigadoon també comptarà amb Sessions Especials, com la projecció de la pel·lícula Verónica amb la presència del seu director, Paco Plaza, amb qui els espectadors podran compartir un col·loqui; o el capítol El hombre que vendió su alma, integrat a la sèrie Mañana puede ser verdad i dirigit per Narciso Ibáñez Serrador el 1962 per a la televisió argentina, i que ha estat recuperat i digitalitzat recentment. També serà una projecció especial la del clàssic d’Iván Zulueta, Arrebato, la còpia ha estat restaurada i es reeditarà properament.

El desaparegut realitzador José Ramón Larraz comptarà amb una retrospectiva de la seva obra, amb la projecció d’alguns dels seus films restaurats en col·laboració amb Arrow Film com Vampyres (1974) o Deadly Manor (1990).

Un altre dels moments més interessants i emotius serà la trobada de la mítica actriu Dyanne Throne, coneguda per la famosa ‘trilogia de Ilsa’, i el seu marit, el també actor Howard Maurer. Tots dos compartiran un col·loqui amb els espectadors abans de la projecció del film Greta-Haus ohne männer (1977), dirigida per Jess Franco.

Sitges Zombie Walk

La tradicional Sitges Zombie Walk tindrà lloc aquest any el primer dissabte del Festival, que serà el 6 d’octubre, i el tret de sortida anirà a càrrec de l’actor Ron Perlman, premi Màquina del Temps de l’edició d’enguany. La Zombie Walk 2018 tornarà a ser un punt de trobada perquè els zombis d’arreu del món puguin recórrer els carrers de Sitges.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No