Sales de cinema

FACUA creu que l'estudi de la federació d'exhibidors sobre l'IVA és "esbiaixat" i obvia dades de desenes de cinemes

L'associació de consumidors assegura que només el 53% de cinemes consultats per la patronal del sector ha repercutit la baixada a les entrades

ACN Barcelona 11-09-2018 20:47 Lectures 2078

FACUA-Consumidors en Acció critica l'enquesta de la Federació de Cinemes d'Espanya (FECE), que qualifiquen de "manipulada" per fer creure que nou de cada deu cinemes han baixat els preus de les seves entrades després de l'entrada en vigor de l'IVA al 10% el juliol passat. Així, l'associació denuncia que la patronal del sector ha presentat un estudi "esbiaixat", en què obvia les dades de les desenes de cinemes que no han facilitat els preus i creuen que "intenta justificar que totes les empreses que han aplicat pujades en els seus preus abans de impostos". En aquest sentit, asseguren que després de revisar la cuina de l'enquesta, "només" el 53% de cinemes consultats per la patronal del sector diu que ha repercutit als seus preus la baixada de l'IVA.

FACUA-Consumidors en Acció entén que dels 281 cinemes consultats per FECE, en realitat només el 53,0% (149) ha contestat a la patronal que ha reduït els seus preus de manera proporcional a la baixada de l'IVA, mentre que el 20,3% (57) li ha dit que els ha baixat menys. El 11,0% (31) confessa que no ha aplicat cap baixada i el 15,7% (44) no ha volgut facilitar informació a la federació de cinemes.

Així mateix, FACUA acusa FECE de no fer públics els noms dels cinemes que ha enquestat i els preus que li han comunicat que aplicaven abans de la baixada de l'IVA. FACUA assegura que va sol·licitar aquesta informació dijous passat i la resposta de la patronal ha estat que li oferirà en funció de la predisposició dels cinemes.

Segons FACUA, en els casos dels cinemes que reconeixen no haver aplicat cap baixada als seus preus o que no ho han fet proporcionalment a la de l'IVA, la patronal de les empreses d'exhibició es limita a "justificar-los de forma generalitzada", sense donar detalls ni xifres, amb l'argument que en el seu dia van absorbir totalment o parcialment la pujada de l'impost.

Al setembre de 2012, l'estudi que FACUA va fer sobre el sector a després de la pujada de l'IVA al 21% aprovada aquest any pel Govern del PP va posar de manifest un increment del 9% de mitjana en els preus de les entrades els caps de setmana i festius respecte a l'any anterior.

L'enquesta de FECE

Per la federació de consumidors, FECE ha "cuinat" la seva enquesta eliminant els seus resultats a tots els cinemes que no han volgut aclarir si han baixat o no els seus preus finals després del canvi en l'IVA. Un "biaix" que resta rigor a l'anàlisi, critica FACUA, que creu que la taula enviada per la patronal als mitjans de comunicació només indica quins percentatges dels cinemes que li han contestat han baixat els seus preus, però creuen que "omet" desglossar què baixades han estat o no proporcionals a la de l'IVA.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No