Concerto Ballata

El violoncel·lista Damian Martínez homenatja “el mite” Pau Casals al disc ‘Spirit of Casals’

L’àlbum, gravat amb l’OBC, es presentarà per primera vegada el 19 de setembre a L’Auditori

Martínez va idear el projecte de ‘Spirit of Casals’ quan va descobrir que el ‘Concerto Batalla’, del compositor rus Alexander Glazunov, estava dedicada al músic d’El Vendrell

ACN/ Pau Cortina El Vendrell 13-09-2018 9:38 Lectures 3341
Portada del disc de Damian Martínez amb l'OBC d'homenatge a Pau Casals, 'Spirit of Casals'. Warner Classics

Portada del disc de Damian Martínez amb l'OBC d'homenatge a Pau Casals, 'Spirit of Casals'. Warner Classics

El violoncel·lista valencià Damian Martínez acaba de publicar ‘Spirit of Casals’ (Warner Classics), un disc sorgit de “la passió, el respecte i l’admiració” cap a la figura de Pau Casals, segons ha explicat el músic a l’ACN. Martínez és l’impulsor i el solista d’un àlbum gravat amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), que s’interpretarà per primera vegada el 19 de setembre a L’Auditori, allà on es va enregistrar el disc el juny del 2017. El repertori de ‘Spirit of Casals’ conté dues obres per a violoncel poc conegudes i amb lligams amb el músic d’El Vendrell: ‘Concerto Ballata’, d’Alexander Glazunov, i les ‘Nocturnes Porgugueses’, del seu deixeble Gaspar Cassadó. Completa l’àlbum la sardana del mateix Casals ‘Sant Martí del Canigó’ que, com les altres, s’ha gravat en versió per a violoncel solista i orquestra simfònica.

Solista de reconegut prestigi, Damian Martínez ha format part de l’Orquestra de Radio Televisió Espanyola (ORTVE) i l’OBC (2001-2005), ha actuat amb grans mestres de la batuta (P. Rundel, L. Foster, K. Penderecky, o Antoni Ros Marbà), ha compartit escenari amb grans músics i és, des de fa anys, professor dels centres superiors de música Esmuc i Musikene.

Ara, el músic valencià ha volgut retre homenatge a Pau Casals amb un disc dedicat al cèlebre violoncel·lista i humanista català, 'Spirit of Casals', publicat el passat 7 de setembre. “Casals ha estat un dels grans mites del violoncel i per a tots els violoncel·listes és sempre una inspiració”, comenta Martínez. Per al també violoncel·lista, l’esperit de Casals és el seu propi llegat “com a músic i humanista, dues facetes que com ell deia, no es poden dissociar”.

Martínez va idear el projecte de ‘Spirit of Casals’ quan va descobrir que el ‘Concerto Batalla’, del compositor rus Alexander Glazunov, estava dedicada al músic d’El Vendrell. “És un concert preciós i molt poc conegut i interpretat”, destaca. Així, va decidir que seria “una bona manera de retre-li homenatge” plantejar un disc amb peces “dedicades” o amb vincles amb la seva figura.

Per això l’àlbum inclou, en segon lloc, les ‘Nocturnes Portugueses’, una composició del deixeble de Pau Casals, Gaspar Cassadó, de la qual han enregistrat la primera gravació “mundial”. El repertori es tanca amb la sardana de Casals ‘Sant Martí de Canigó’, una peça que Martínez considera “fabulosa i representativa del caràcter i personalitat de Pau Casals”.

L’àlbum es va enregistrar el juny del 2017 a la Sala Pau Casals de L’Auditori, amb Damian Martínez com a violoncel solista, els músics de l’OBC acompanyant-lo i amb la direcció de Jordi Bernàcer. “És una gran orquestra, ha estat fantàstic poder dur a bon port aquest projecte disposant d’aquest fabulós instrument que tenim a Barcelona que és l’OBC”, ha senyalat Martínez, que anys enrere havia militat en aquesta formació simfònica.

Martínez està més que satisfet amb el resultat obtingut. “És un disc per tenir”, sosté el valencià referint-se tant a la proposta musical com a l’edició física del disc, que conté una sèrie de textos al voltant de Casals i les composicions escollides per l’àlbum. “Mereixen la pena”, afirma el violoncel·lista.

"Fer l'indiano" o com fer una recreació històrica acrítica i comercial

Fran Moreno i Irene Estevez

Seria molt interessant, de cara a edicions futures, que unes jornades com aquestes incorporessin un bon cicle de conferències, però entre mojitos, vermuts i música cubana creiem que s'ha perdut aquesta gran oportunitat en aquesta edició

ENQUESTA WEB

Per continuar reduint la taxa de tabaquisme a Catalunya, que el 2017 va arribar al mínim històric del 24%, Salut Pública busca noves accions que es puguin realitzar tant en la via pública com en l'àmbit privat

Et sembla bé que es vulgui prohibir fumar dins del cotxe?


No