Il·lustració

La penedesenca Maria Rius Camps, Premi Nacional d'Il·lustració del Ministeri de Cultura

El jurat destaca la seva extensíssima trajectòria, l'atemporalitat de la seva obra i el caràcter serè de la seva il·lustració

ACN/ Pere Francesch Sant Pere de Riudebitlles 26-09-2018 15:12 Lectures 4087
Maria Rius Camps. ACN

Maria Rius Camps. ACN

La il·lustradora i dibuixant catalana Maria Rius Camps (Sant Pere de Riudebitlles, 1938) ha estat guardonada aquest dimecres amb el Premi Nacional d'Il·lustració 2018, que atorga el Ministeri de Cultura i Esport. El jurat ha destacat "la seva extensíssima trajectòria, l'atemporalitat de la seva obra, el caràcter serè de la seva il·lustració, sempre en diàleg amb el text i, finalment, la seva implicació amb el col·lectiu d'il·lustradors”. El Ministeri de Cultura concedeix aquest premi amb l'objectiu de "reconèixer i distingir el conjunt de la labora realitzada per un il·lustrador espanyol en l'àmbit del llibre i de les lletres espanyoles". La dotació econòmica del guardó és de 20.000 euros.

Maria Rius Camps es va especialitzar en Dibuix i Pintura a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona i, posteriorment, va estudiar grafisme a la Kunstwerkschule de Münster (Alemanya) i disseny a la Kunstgeberweschule de Berna (Suïssa). Va ser fundadora i presidenta de l'Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya (APIC).

Ha col·laborat amb diverses revistes infantils, capçaleres de diaris i editorials, destacant com a defensora de la difusió del llibre infantil i ha realitzat cursos, seminaris i conferències. Compta amb més de 370 títols en la seva bibliografia, alguns dels quals han estat publicats en una vintena de països, entre ells Estats Units, Alemanya, Japó i Israel.

Entre els guardons que ha rebut hi figuren el Premi Lazarillo de Ilustración (1968), el Premi CCEI (1971 i 1974), el Premi de la Crítica Serra d'Or (1979 i 1981), el Premi d'Il·lustració de la Generalitat (1983) i el Premi Junceda d'Honor l'any 2008.

Pel que fa el jurat, ha actuat com a president el subdirector adjunt de Promoció del Llibre, la Lectura i les Lletres Espanyoles, David García Rivas.

"Fer l'indiano" o com fer una recreació històrica acrítica i comercial

Fran Moreno i Irene Estevez

Seria molt interessant, de cara a edicions futures, que unes jornades com aquestes incorporessin un bon cicle de conferències, però entre mojitos, vermuts i música cubana creiem que s'ha perdut aquesta gran oportunitat en aquesta edició

ENQUESTA WEB

L'Audiència de Barcelona acaba de denegar a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada. El tribunal recorda que el procediment és il·legal al país. La gestació per subrogació o per substitució, la maternitat subrogada o els ventres de lloguer són un dels temes que més divideixen la societat.

Creus que s'hauria de legalitzar la gestació subrogada al nostre país?


No