Il·lustració

La penedesenca Maria Rius Camps, Premi Nacional d'Il·lustració del Ministeri de Cultura

El jurat destaca la seva extensíssima trajectòria, l'atemporalitat de la seva obra i el caràcter serè de la seva il·lustració

ACN/ Pere Francesch Sant Pere de Riudebitlles 26-09-2018 15:12 Lectures 4271
Maria Rius Camps. ACN

Maria Rius Camps. ACN

La il·lustradora i dibuixant catalana Maria Rius Camps (Sant Pere de Riudebitlles, 1938) ha estat guardonada aquest dimecres amb el Premi Nacional d'Il·lustració 2018, que atorga el Ministeri de Cultura i Esport. El jurat ha destacat "la seva extensíssima trajectòria, l'atemporalitat de la seva obra, el caràcter serè de la seva il·lustració, sempre en diàleg amb el text i, finalment, la seva implicació amb el col·lectiu d'il·lustradors”. El Ministeri de Cultura concedeix aquest premi amb l'objectiu de "reconèixer i distingir el conjunt de la labora realitzada per un il·lustrador espanyol en l'àmbit del llibre i de les lletres espanyoles". La dotació econòmica del guardó és de 20.000 euros.

Maria Rius Camps es va especialitzar en Dibuix i Pintura a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona i, posteriorment, va estudiar grafisme a la Kunstwerkschule de Münster (Alemanya) i disseny a la Kunstgeberweschule de Berna (Suïssa). Va ser fundadora i presidenta de l'Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya (APIC).

Ha col·laborat amb diverses revistes infantils, capçaleres de diaris i editorials, destacant com a defensora de la difusió del llibre infantil i ha realitzat cursos, seminaris i conferències. Compta amb més de 370 títols en la seva bibliografia, alguns dels quals han estat publicats en una vintena de països, entre ells Estats Units, Alemanya, Japó i Israel.

Entre els guardons que ha rebut hi figuren el Premi Lazarillo de Ilustración (1968), el Premi CCEI (1971 i 1974), el Premi de la Crítica Serra d'Or (1979 i 1981), el Premi d'Il·lustració de la Generalitat (1983) i el Premi Junceda d'Honor l'any 2008.

Pel que fa el jurat, ha actuat com a president el subdirector adjunt de Promoció del Llibre, la Lectura i les Lletres Espanyoles, David García Rivas.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans