Concurs de castells

Revàlida del tres i el quatre de vuit dels Bordegassos, ensopegada amb la torre al Concurs

Els Bordegassos dominen els bàsics de vuit i no poden amb la torre

Redacció Vilanova i la Geltrú 08-10-2018 9:38 Lectures 1900
Revàlida del tres i el quatre de vuit dels Bordegassos, ensopegada amb la torre al Concurs. Yoko

Revàlida del tres i el quatre de vuit dels Bordegassos, ensopegada amb la torre al Concurs. Yoko

Dos castells de vuit descarregats. Aquest és el balanç de la participació dels Bordegassos de Vilanova al Concurs de castells, celebrat aquest cap de setmana a Tarragona. Els vilanovins, que van participar en la jornada de dissabte, van començar de manera immillorable, descarregant el tres de vuit i el quatre de vuit. L'assalt a la torre de vuit, però va quedar en intent i, en acabat, tampoc no van poder amb una torre de set plena de canvis forçats. Amb més de 400 efectius desplaçats, els Bordegassos van tornar a batre el seu rècord de desplaçament més nombrós de la seva història. A banda de molts aficionats castellers de Vilanova i comarca, també van formar part de l'expedició bordegassa 80 muixeranguers provinents de la Conlloga Muixeranga de Castelló i la Muixeranga La Torrentina. Els Bordegassos mantenen una relació excel·lent amb aquestes dues entitats del País Valencià.

Des que el 2012 els Bordegassos van tornar al Concurs s'han celebrat quatre edicions i els groc terrosos sempre hi han assolit un mínim de dos castells de vuit. Aquest cop no va ser cap excepció. De fet, l'arrencada va ser la millor que la colla ha fet mai en un Concurs en tota la seva història. Els Bordegassos van obrir plaça amb el tres de vuit, que van descarregar amb bones mides i mantenint-lo sota control en tot moment. La canalla, menuda i decidida, va facilitar molt la feina a un tronc plenament consolidat i una pinya més nombrosa que mai. La colla de Vilanova havia revalidat d'aquesta manera el seu sostre de la temporada.

El quatre de vuit és un castell més assequible que el tres, però en aquest cas per als Bordegassos suposava haver de renovar fons a tres components del pis de quints i també un dels dosos respecte al mateix castell a la Festa Major. I el treball al pati d'assaig durant les darreres setmanes va donar els seus fruits. Pel que fa a canalla, s'hi estrenava un dos (Paula Fèlix) i una quint (Lídia Couso). Però també s'hi estrenava una altra quint i un baix.

Amb la tranquil·litat de tenir el tres i el quatre al sarró els Bordegassos van atacar el repte més important del dia. Una torre de vuit que van lligar a la primera i que pujava amb bones sensacions. Soca i folre es van mostrar compactes però, amb dosos col·locats i l'aixecador entrant, el tronc es va trencar En algunes posicions, la torre folrada es va mostrar tendra. A quarta ronda els Bordegassos van rebaixar pretensions i van afrontar una torre de set plena de canvis forçats. Enguany l'han completada set cops, però aquesta vegada va caure. Era el primer intent fallit de l'any. Malgrat que qualsevol castell de set a cinquena ronda hauria permès als de la capital el Garraf escalar moltes posicions al rànquing, l'equip tècnic va optar per renunciar-hi i donar descans a la canalla, que ja ho havia donat tot durant quatre rondes. Un pilar de cinc de comiat va segellar una diada que confirma el domini dels vilanovins amb el tres i el quatre de vuit, amb una capacitat per regenerar els troncs increïble. A la vegada, la colla també va constatar que calen més assajos de qualitat per tornar a folrar-se.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No