Arqueologia

Localitzades les restes fòssils de l'esquirol volador més antic a l'Anoia

Les restes del Miopetaurista neogrivensis, que va viure fa 11,6 milions d'anys, han estat trobades al jaciment de l'Abocador de Can Mata

ACN Hostalets de Pierola 09-10-2018 16:12 Lectures 1845
L'esquirol volador Miopetaurista neogrivensis. Institut de Paleontologia

L'esquirol volador Miopetaurista neogrivensis. Institut de Paleontologia

Les restes fòssils del l'esquirol volador més antic que es coneix han estat trobades al jaciment de l'Abocador de Can Mata dels Hostalets de Pierola (Anoia). Es tracta del Miopetaurista neogrivensis, que va viure fa 11,6 milions d'anys. La revista eLife publica aquest dimarts els resultats de l'estudi d'un equip internacional d'investigadors, encapçalats per l'Isaac Casanovas de l'Institut Català de Paleontologia. Les seves restes van ser trobades al jaciment de l'Abocador de Can Mata, d'on també es va recuperar les restes del representant més antic del llinatge dels pandes gegants (Kretzoiarctos beatrix).

A l'estudi els investigadors descriuen el primer esquelet fòssil d'un esquirol volador. Entre les més de 80 restes de l'esquelet que s'han pogut recuperar, hi ha el crani i diversos ossos de les extremitats, vitals per la seva identificació. Els ossos del canell estan modificats per tal de subjectar i desplegar la membrana de pell que utilitzen per planar, anomenada patagi. Aquesta membrana va de les extremitats anteriors a les posteriors i els confereix l'habilitat de recórrer fins a 150 metres planant de branca en branca. És per aquest motiu que és un animal molt interessant, ja que ens confirma que als Hostalets de Pierola, fa 11,6 milions d'anys, hi havia un bosc amb molts arbres i força junts, per tal que la Miopetaurista hi pogués viure.

Es tracta d'un esquirol volador molt gran, comparable a la majoria d'espècies d'esquirols voladors actuals. Els investigadors estimen que el seu pes oscil·lava entre els 1,1 i els 1,6 kg, amb una longitud d'un metre (incloent-hi la cua) i uns 40 centímetres de costat amb el patagi desplegat.

S'ha pogut generar un model en 3 dimensions del seu esquelet gràcies a les mateixes tecnologies que van emprar-se per reconstruir el carni de la Laia (Pliobates cataloniae). Per tal de poder omplir les parts de l'esquelet que faltaven, s'han basat en l'esquelet dels esquirols voladors actuals, que són molt semblants al de Miopetaurista.

Els esquirols voladors van evolucionar de formes arborícoles com l'esquirol comú, però encara es desconeix en quin moment va tenir lloc aquesta divisió, s'estima que fa entre 35 i 25 milions d'anys. Avui dia es coneixen fins a 52 espècies diferents entre Euràsia i Nord Amèrica.

Gràcies a l'estudi dels fòssils recuperats a l'Abocador de Can Mata, s'ha pogut reconstruir l'ambient de bosc humit i tancat amb clima subtropical humit, on el Miopetaurista neogrivensis hi ha jugat un paper molt important.

Difusió dels resultats

El Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica, com espai de difusió de la paleontologia als Hostalets de Pierola, ha anunciat que inclourà els resultats dels nous estudis dins dels programes de difusió del centre. D'aquesta manera es garanteix la transferència d'informació entre la recerca i el públic en general.

"Fer l'indiano" o com fer una recreació històrica acrítica i comercial

Fran Moreno i Irene Estevez

Seria molt interessant, de cara a edicions futures, que unes jornades com aquestes incorporessin un bon cicle de conferències, però entre mojitos, vermuts i música cubana creiem que s'ha perdut aquesta gran oportunitat en aquesta edició

ENQUESTA WEB

L'Audiència de Barcelona acaba de denegar a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada. El tribunal recorda que el procediment és il·legal al país. La gestació per subrogació o per substitució, la maternitat subrogada o els ventres de lloguer són un dels temes que més divideixen la societat.

Creus que s'hauria de legalitzar la gestació subrogada al nostre país?


No