Memòria històrica

Santa Margarida i els Monjos commemora els 80 anys dels bombardejos de la Guerra Civil reivindicant la “cultura de la pau”

El municipi senyalitza un refugi i l’antic taller de l’aviació republicana

Santa Margarida i els Monjos commemora els 80 anys dels bombardejos de la Guerra Civil reivindicant la “cultura de la pau”. ACN

Santa Margarida i els Monjos commemora els 80 anys dels bombardejos de la Guerra Civil reivindicant la “cultura de la pau”. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Santa Margarida i els Monjos ha commemorat aquest diumenge el 80è aniversari de l’últim bombardeig que va patir la població l’any 1938 en plena Guerra Civil, durant el qual van morir vuit veïns. Amb la voluntat de posar en valor la memòria històrica, un itinerari ha recorregut els espais més significatius de l’etapa bèl•lica i s’han estrenat dues plaques que senyalitzen el refugi que hi havia a l’actual pista poliesportiva així com el punt on s’ubicava el taller de construcció i reparació d’avions republicans. “Va ser una etapa trista, però val la pena recordar-la i no oblidar-la per poder treballar la cultura de la pau”, ha reivindicat l’alcaldessa, Imma Ferret, lamentant que els bombardejos van atacar la població civil, “especialment nens i dones”.

El poble de Santa Margarida i els Monjos va ser un dels punts estratègics on es va instal•lar l’aviació republicana durant la Guerra Civil, fet que va desencadenar dos bombardejos durant l’any 1938: el 6 d’agost i el 5 de novembre. Aquest diumenge, la vila ha volgut commemorar els 80 anys d’aquell últim atac resseguint els punts més rellevants de la guerra i visitant els refugis que encara es conserven.

“El migdia d’aquell 5 de novembre van aparèixer al cel 19 Savoia Marchetti, aparells utilitzats per l’aviació legionària de Mussolini, que van començar a atacar el poble causant vuit víctimes mortals”, ha recordat Marc Jovani, divulgador del CIARGA (Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria). L’alcaldessa, Imma Ferret, ha recordat i lamentat que l’atac “el van protagonitzar aviadors feixistes sobre la població civil, que era la més vulnerable”.

L’objectiu principal d’aquell atac era fulminar el taller de construcció i reparació d’avions republicans que hi havia a l’entitat Margaridoia, espai reconvertit actualment en un teatre i sala d’actes. Des d’aquest diumenge, una placa a l’entrada recorda on i com era el taller, així com també senyalitza l’existència d’un dels nombrosos refugis que hi havia a diferents punts del poble.

El taller de Santa Margarida i els Monjos formava part d’una xarxa estesa a diversos indrets de Catalunya, si bé va tenir especial rellevància durant la Guerra Civil perquè tot el Penedès en conjunt es va convertir en punt clau de repostatge i reparació durant les batalles del Segre, les de l’Ebre i l’entrada dels militars a Barcelona. El motiu, segons Marc Jovani, era la singularitat de l’orografia de la plana penedesenca i la ubicació equidistant entre els punts de batalla.

A banda del refugi i taller de la Margaridoia, la commemoració dels 80 anys de l’últim bombardeig ha servit també per estrenar la senyalització del refugi de la societat agrícola ‘El Xiringuito’, del qual no en queda cap rastre, ja que ara s’hi ubica una pista poliesportiva. Jovani ha destacat que els refugis que hi havia al poble es caracteritzaven per la “senzillesa” en els materials de construcció, i tots es van crear seguint les indicacions dels comitès de defensa passiva “per garantir que eren espais segurs”.

“És important recordar els bombardejos de fa 80 anys per entendre que les víctimes van ser les menys culpables d’aquells fets, i això és una gran lliçó”, ha assegurat el divulgador del CIARGA, ressaltant que itineraris com el d’aquest diumenge permeten “veure com les víctimes es van defensar i van resistir davant l’arribada del terror de l’aviació”.

En la mateixa línia, l’alcaldessa, Imma Ferret, ha posat en valor la senyalització dels diferents espais i l’impuls del CIARGA “per explicar tot allò que va suposar la lluita contra la sublimació i per veure com es van abolir els drets democràtics que s’havien aconseguit amb la Segona República”. “Recordar aquests episodis de la nostra història és important per poder-los posar en valor, ja que comporten valors vigents que ens permeten obrir camí i treballar per la cultura de la pau”, ha conclòs.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local