Assaig

Francesc-Marc Álvaro dirigeix la nova col·lecció d'assaig de Publicacions de l'Abadia de Montserrat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Publicacions de l'Abadia de Montserrat ha presentat aquest dilluns la nova col·lecció d'assaig que busca aprofundir en fenòmens actuals, com la tecnologia o el populisme. Els dos primers títols de la col·lecció són 'El populisme', de Ferran Saez Mateu, i 'L'absolut digital', de Josep Lluís Micó, una anàlisi integral de les transformacions digitals, amb la finalitat que conceptes tecnològics s'entenguin sense necessitat de comptar amb grans coneixements sobre informàtica o enginyeria. "Magma sorgeix amb la voluntat d'il·luminar el present i projectar cap al futur", ha explicat el director de la col·lecció, Francesc-Marc Álvaro, que ha afegit que "són llibres que no només volen contestar la pregunta 'què passa?', sinó 'què pot arribar a passar d'aquí a un temps?'".

'Magma' pretén "enfocar la realitat" i fer atenció a fenòmens actuals presents cada dia als mitjans de comunicació, però donant eines al públic perquè pugui anar més enllà del caràcter efímer que avui té la informació. Segons ha explicat Álvaro, a través de "veus pròpies, fortes i acreditades" volen aprofundir en àmbits diversos, com la política, l'economia o la cultura. "Els llibres d'aquesta col·lecció no volem que siguin efímers, sinó que aguantin el pas del temps i vagin més enllà", ha sentenciat Francesc-Marc Álvaro.

'L'absolut digital' explica com el món digital afecta la societat i fa una fotografia d'aquesta nova realitat que va des de la internet de tota la vida a l'internet de les coses, passant per la participació electrònica o les formes d'aprenentatge dels infants. "Pensàvem que l'entorn de la cultura digital de la qual formem part demanava una reflexió crítica i alhora assequible per a tots els públics", ha comentat Álvaro, que ha explicat que per això van encarregar el llibre a Micó.

Segons ha explicat el director de la col·lecció, aquest volum descriu i diagnostica el panorama actual d'una manera polièdrica, enfocant diverses realitats del que és l'emergència digital: la dimensió individual -com a ciutadans i consumidors-, la dimensió de les relacions interpersonals i la dimensió transcendent, que s'endinsa en com l'entorn digital canvia la manera en què es concep el món. El llibre "va des d'allò petit a allò polític", "té la gran força de ser un compendi de tot el que està passant" i "fa fàcil el que és complex", ha emfatitzat Álvaro.

Josep Lluís Micó, a més de ser periodista, és catedràtic de Periodisme de la Universitat Ramon Llull i vicedegà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (URL). És per això, que el seu perfil abraça, d'una banda, la faceta pràctica i, d'altra banda, la teòrica i investigadora. "Micó té la versatilitat d'aquestes persones que van de la reflexió a la pràctica i viceversa", ha opinat Álvaro, que també creu que en aquest llibre ha aconseguit ser "molt proper al públic general", "sense abandonar el rigor de l'expert".

La tecnologia que afecta a tot

Micó titula el llibre 'L'absolut digital' perquè pensa que totes les transformacions tecnològiques conformen una capa que embolcalla totes les esferes de la vida. L'autor descriu l'absolut digital com una "superestructura", que cada vegada és més "densa i difícil d'entendre" i que "ho afecta tot". "El públic mitjà s'hauria de veure concernit pel que s'explica perquè la seva vida, li agradi o no, en aquesta societat és absolutament digital", ha dit Josep Lluís Micó.

Aquesta edició aprofundeix en aspectes que el periodisme de tecnologia no tracta, ja que sovint es limita a parlar de les novetats i els nous "gadgets". "Descuidem la reflexió sobre els principis, els valors, l'ètica de tot allò que envolta les innovacions tecnològiques i com això impacta en la vida de les persones que aparentment estan molt lluny d'aquesta innovació, però que tard o d'hora se'n veuran afectades", ha opinat l'autor.

'L'absolut digital' es deté en tots aquests temes tecnològics que sovint són llunyans per al públic general. "Parles d'intel·ligència artificial i sembla que parles de la ciència-ficció, quan la nostra vida està influïda per aquests elements", pensa Micó al respecte.

En el llibre es parla de múltiples usos de la tecnologia: des de robots assassins que podrien ser utilitzats en la guerra, serveis de cites, robots de caràcter sexual, fins a avenços tecnològics fonamentals per a la societat, en àmbits com la sanitat. "Hem intentat no descuidar pràcticament cap dels aspectes essencials del nostre dia a dia", ha dit l'autor.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local