Dikothomia

E.go, primer espectacle del Celler de creació de la Carpa Revolució de Ribes

Dikothomia cia, primera companyia resident, presentarà l’1 de desembre l’espectacle “[‘E.go]”, en una mostra oberta, on malabars i gènere seran els protagonistes

Marta Rius Sant Pere de Ribes 27-11-2018 18:43 Lectures 1932
E.go, primer espectacle del Celler de creació de la Carpa Revolució de Ribes. Judith Hidalgo

E.go, primer espectacle del Celler de creació de la Carpa Revolució de Ribes. Judith Hidalgo

La companyia de circ basca Dikothomia presentarà “[‘E.go]” l’1 de desembre a la Carpa Revolució de Sant Pere de Ribes (Garraf). El procés creatiu de l’espectacle, dirigit per Pau Portabella i Pablo Ibarluzea, s’ha dut a terme al Celler de Creació de la Carpa durant les darreres dues setmanes. El Celler de Creació facilita la infraestructura i suport per a que artistes resideixin a la Carpa mentre preparen les seves creacions artístiques abans d’exhibir-se. Alumnat d’instituts ribetans ha estat el primer públic que ha pogut participar en el procés i ha interactuat amb el seu protagonista, Endika Salazar. Especialitzat en les masses, dins del món dels malabars, Endika presenta una proposta on posa en escac les personalitats múltiples, els egos, que conviuen en cada persona. L’espectacle serà a les 19h i les entrades es poden comprar pel portal Eventbrite i a taquilla per 3€.

Quin “[‘E.go]” tracteu?

Entenem el concepte del llatí, “jo”, no en sentit despectiu. La teoria dels múltiples “jo” que habiten a cadascun/a de nosaltres, i que es desconeixen entre sí. No ets la mateix persona amb un familiar, que amb algú qui xoques pel carrer, per exemple. Els egos també són trets característics de les persones. Al cartell de l’espectacle, apareixo amb unes sabates de tacó. És un símbol de la part femenina que habita en mi.

Què simbolitzen els mitjons?

Un dia vaig presentar al Pau una improvisació artística amb tres mitjons, i li va funcionar. Ara viatgem amb una furgoneta amb 1m cúbic de mitjons. La meva família i jo tenim mitjons per tota una vida. Els mitjons representen tots els egos que es desprenen durant la vida: alguns duren un sol dia; d’altres, anys. Els anem deixant enrere, com tot allò que no ens agrada de nosaltres. Ho abandonem, però en el fons, segueix estant i forma part del nostre aprenentatge vital.

Dikothomia proposa el circ com a llenguatge. No és vist com a tal en el món artístic?

Al circ, és costum entrenar destreses per, després, generar històries. Les cosim i les unim com podem. A Dikothomia, fundada junt a la Bàrbara el 2014, vam decidir posar la tècnica al servei de la història, és a dir, primer pensem què volem narrar i després decidim quina tècnica usem. El circ és sorpresa. Connectar amb l’espectador és tota una experiència. Tant la Bàrbara -que en aquest espectacle ens facilita suport moral-, com jo, no ens considerem grans actors i actrius. Procurem parlar des de nosaltres, des d’allò que ens passa, perquè és el que coneixem.

Què aporta en Pau Portabella a aquest llenguatge?

Treballar amb el Pau és màgia. Sovint, en cada treball artístic hi ha sotracs. Però amb en Pau, des que vam idear l’espectacle, tot ha anat rodat. Ho fa senzill, flueix. Tot ens encaixa. En Pau és l’ànima des de fora i jo l’ànima des de dins. Tenim una connexió molt intensa i ens funciona.

Quina és la vostra experiència a la Residència de creació de la Carpa Revolució?

La Carpa Revolució, com indica el nom, és revolucionària. Hem rodat espectacles en diferents parts del món i el que hem rebut aquí, més enllà de les infraestructures i recursos que ens ha facilitat l’entitat, ha estat una disposició humana que no ens hem trobat enlloc. Al circuit de circ i les arts en moviment, sovint trobem horaris i normes que encotillen; després de passar per països com Itàlia, Alemanya o França, a Ribes hi hem trobat una filosofia semblant a la francesa, que integra les persones al projecte i li donen autonomia al procés creatiu. Hem trobat facilitats i orientació. De vegades, tenir una conversa a mig procés de creació d’un espectacle ajuda molt més. I a Ribes tenim un equipament i un equip humà únics.

Com han respost els i les adolescents que han visitat l’espectacle fins ara?

Enguany he conegut la mediació en clau de circ, on cadascú fa una mica allò que li dona la gana, al meu parer. Jo hem prenc la mediació com a mitjà d’integració de l’espectador dins de l’etapa del procés creatiu d’un espectacle. Que hagin passat aquests dies alumnes d’instituts per la Carpa, ens ha ajudat  a resoldre dubtes que teníem. Mostrar l’espectacle en ple procés de creació ofereix la possibilitat d’integrar elements a la peça final. El millor que m’han pogut dir els professors és que l’alumnat, una generació connectada constantment a les tecnologies, no havia tret el mòbil en cap moment.

Què veurà el públic a la mostra de l’1 de desembre?

Si el circ és un art viu, amb “E.go” procurem sobrepassar l’espectacle, per a que esdevingui una experiència compartida entre artista i públic. La mostra del dissabte serà el preludi de la presentació oficial que farem al Festival+Chapeau 2019, així, la creativitat de l’espectacle seguirà viva durant els propers mesos.

La Carpa Revolució, epicentre de circ i teatre al Penedès

La Carpa Revolució, iniciativa autogestionada per l’associació Fes+Chapeau, és un espai i un projecte cultural interdisciplinar on comunitat, creació artística i transformació social es fusionen sota la lona de la carpa circense ubicada a la zona de la Masia de Can Puig, a Sant Pere de Ribes. Sorgida de la celebració del Festival + Chapeau 2013 al municipi, la Carpa Revolució ofereix programació estable d’activitats socioculturals amb la transformació social a través de la cultura de teló de rerefons. El pal de paller és el foment del vincle entre les arts escèniques i les persones com a motor de canvi social, cultural i econòmic del territori. Setmanalment, de divendres a diumenge, de 18h a 01h, la Carpa roman oberta al públic amb propostes nacionals i internacionals interdisciplinars: espectacles, concerts, monòlegs, xerrades, mercat de segona mà, tallers regulars de circ per a infants i adolescents (trapezi i teles), circ en família i jornades comunitàries per a sòci/es de l’entitat.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No