Parc de Santa Bàrbara

Sitges recupera l’Aplec de Santa Bàrbara i inaugura la restauració de l’Ermita

La Benedicció de la imatge de Santa Bàrbara a l’església de Sant Bartomeu i Santa Tecla, juntament amb el trasllat fins a l’ermita seran dues de les principals propostes de la commemoració

Sitges recupera l’Aplec de Santa Bàrbara i inaugura la restauració de l’Ermita. Ajuntament de Sitges

Sitges recupera l’Aplec de Santa Bàrbara i inaugura la restauració de l’Ermita. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Sitges celebra aquest diumenge 2 de desembre l’Aplec de Santa Bàrbara i recupera una festa que s’havia celebrat antigament. La programació d’actes servirà també per inaugurar la restauració de l’Ermita de Santa Bàrbara, situada al nou barri de desenvolupament, el PPU1 la Plana, Santa Bàrbara i Vallpineda, i que antigament estava situada als afores de la vila, l’antiga Quadra dels Gassons i a uns quants metres de la Creu de Ribes.

La Benedicció de la imatge de Santa Bàrbara a l’Església de Sant Bartomeu i Santa Tecla donarà el tret de sortida als actes a partir de les deu del matí. Tot seguit, es farà el Trasllat de la imatge fins a l’Ermita de Santa Bàrbara amb el poble i l’acompanyament musical de la xaranga Buskant el To. El recorregut  serà Baluard, Plaça de l'Ajuntament, Major, Cap de la Vila, Sant Francesc, Passeig Vilafranca, Parc de Can Robert, Avinguda Sofia, plaça 1 d’Octubre i arribada a l'ermita.
 
A les onze del matí tindrà lloc la Missa Solemne davant l’Ermita de Santa Bàrbara. A continuació es faran els parlaments institucionals a càrrec de Miquel Forns, alcalde de Sitges; Rosa Tubau, Regidora de Cultura, Tradicions i Festes i  Felip Massot, representant de la Junta de Compensació de la Plana i Santa Bàrbara.

Després hi haurà el recital de Poesia Barbariana a càrrec de Bàrbara Scuderi i Jordi Triquell i la Colla Jove de Castellers de Sitges realitzarà un pilar. Tot seguit, tindrà lloc a l’esplanada el Concert vermut amb l’actuació del quartet de dixieland, Apocadixie 4.

Simultàniament es podrà participar en les rutes ambientals pel futur nou Parc de Santa Bàrbara organitzades per la plataforma de divulgació Biodiversitat Sitges. També tindrà lloc l’estrena de la Suite electrònica a Santa Bàrbara interpretada per Florenci Salesas, Cèlia Sànchez-Mústich i Mercè Garcia. Un cop acabades les activitats programades es podrà visitar l'Ermita de Santa Bàrbara.

L’Aplec de Santa Bàrbara s’afegeix a la popular tradició dels aplecs sitgetans com el de la Trinitat, el del Vinyet i el de Sant Sebastià.


L’Ermita de Santa Bàrbara i l’antic Aplec de Santa Bàrbara 
 
El Cronista Oficial de Sitges, Joan Yll, explica que “l’ermita està documentada en textos antics del segle XIV, sota l’advocació de Santa Maria i la situaven a la quadra anomenada dels Gassons. Segons els historiadors locals, l’emplacen en el lloc que avui coneixem per Santa Bàrbara, limitant amb el que seria el Fondat de baix. Al segle XVII s’edifica l’actual ermita dedicada a Santa Bàrbara. Amb el pas del temps es va restaurar i va ser beneïda el 4 de desembre de 1858, pel rector de la parròquia de Sitges Mn. Antoni Claramunt. L’any 1892 el seu propietari Josep Ballester, hi torna a fer una restauració, que també es va estendre per tot l’entorn, inclosa la masia que és al costat. Els descendents dels  Ballester, fins fa relativament poc, Josep Maria Ballester i la seva muller, l’Antonia Hostench, han ostentat la propietat de l’ermita, la masia i les terres.  

Yll afegeix que “el dia 4 de desembre, amb motiu de la festivitat de Santa Bàrbara, s’hi celebrava un popular aplec, en el qual hi participaven gent de Sitges i els veïns de Sant Pere de Ribes perquè l’ermita tenia uns lligams amb aquesta població. Tot això es va perdre a conseqüència de la guerra civil, quan va ser saquejada, començant així la seva decadència i mai més va ser oberta al culte i el seu espai interior va estar destinat a magatzem. El pas dels anys la va degradar, tot i que la façana principal s’ha mantingut de peu, com també del seu interior. L’Any 1917, el pintor sitgetà Joaquim Sunyer va pintar el quadre Cala Forn en què s’hi veu reflectia l’ermita de Santa Bàrbara i la masia. De les quatre noies que surten a l’obra, una d’elles era filla dels masovers de la masia de Santa Bàrbara”.


Programa d’actes:

10.00 h  Benedicció de la imatge de Santa Bàrbara a Església de Sant Bartomeu i
              Santa Tecla
             
              Trasllat de la imatge fins a l’Ermita de Santa Bàrbara amb el poble i
               l’acompanyament musical de la xaranga Buskant el To farà l'acompanyament
               musical durant l’itinerari que finalitzarà a l’Ermita de Santa Bàrbara

               Recorregut : Baluard, Plaça de l'Ajuntament, Major, Cap de la Vila, Sant
               Francesc, Passeig Vilafranca, Parc de Can Robert, Avinguda Sofia i arribada
                a l'ermita.


11.00h   Missa Solemne davant l'Ermita de Santa Bàrbara

              Parlaments institucionals:

                    Rosa Tubau, Regidora de Cultura, Tradicions i Festes 
                    Felip Massot, representant de la Junta de Compensació
                    Miquel Forns, alcalde de Sitges

             

              Recital de poesia barbariana a càrrec de Bàrbara Scuderi i Jordi Triquell

              Pilar de la Colla Jove de Castellers de Sitges

              En acabar els actes previstos davant l’ermita, tindrà lloc a l’esplanada
              Concert vermut amb  l’actuació del quartet de dixieland, Apocadixie 4.

              Simultàniament es podrà participar en:

   Estrena de la Suite electrònica a Santa Bàrbara intepretada per Florenci
               Salesas, Cèlia Sànchez-Mústic i Mercè Garcia.

              
               Rutes ambientals pel futur nou Parc de Santa Bàrbara organitzades per
               l’associació Biodiversitat Sitges. 

               Es podrà visitar l'Ermita de Santa Bàrbara acabades les activitats
               programades.

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local