Titelles

L’Estaquirot celebra 45 anys entre titelles i un públic fidel (vídeo)

Olga Jiménez, Albert Albà (Bertu) i Núria Benedicto. Eix

Olga Jiménez, Albert Albà (Bertu) i Núria Benedicto. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Per la celebració dels 45 anys de L’Estaquirot, EIX DIARI, ha volgut compartir una trobada amb l’ànima i cos de la companyia: Olga Jiménez, Albert Albà (Bertu) i Núria Benedicto.

Un recorregut per una història plena d’aventures, entre la realitat d’una gran trajectòria damunt dels escenaris, en places i carrers, i un bagatge de ficcions i de tradicionals clàssics. L’Estaquirot és la primera companyia del país, que va créixer entre cançons, guinyols i titelles i avui manté viva la màgia dels contes i de la imaginació, a través dels seus diferents espectacles.

Des del seu Taller-teatre, creen els titelles i realitzen funcions, a més de col·leccionar records de més de quatre dècades d’incessant creativitat i treball.

La companyia va néixer l’any 1973, entre el desig d’oferir espectacles de carrer i en el context de renovació pedagògica com a eina per fomentar un pensament crític a través de la cultura. Des d’aleshores, la seva evolució no ha deixat enrere els mateixos ideals, i continuen oferint espectacles familiars capaços de provocar un somriure, un clam i marxar a casa tot reflexionant i al mateix temps havent gaudit de diversitat de personatges i d’històries, que viatgen arreu del país, alternant-se entre escenaris grans i petits.

Són diversos els canvis i les etapes que L’Estaquirot ha viscut amb el repte d’anar creixent. Després dels seus inicis com a companyia de carrer i l’any 1981 quan van crear el Teatre Ambulant, una carpa que els va acompanyar en infinitat de funcions, i que va coincidir amb la incorporació de noves tècniques al seu treball. Ja més tard es van instal·lar al Taller-Teatre que encara mantenen i des d’on creen les seves obres i realitzen els seus propis titelles i escenografies.

L’any 2007, a més, un nou impuls va ser la seva participació a TV3 amb el programa La cuina dels titelles, en que un personatge de conte en cada capítol era el convidat a cuinar un plat d’acord amb el seu relat, i que a més s’acompanyava de la recepta perquè les famílies des de casa poguessin després elaborar els plats proposats. Una aventura que va ser divertida i entretinguda i de la que en guarden també molts records i noves experiències.  

L’aventura d’avorrir-se és el darrer espectacle de la companyia vilanovina, una història en la que l’actual afany perquè els infants realitzin tot un conjunt d’activitats es qüestiona per la necessitat de motivar la imaginació amb allò que es podria definir com l’avorriment necessari per impulsar la creativitat. Un nou espectacle que es representarà a Vilanova el març de 2019 i que tot just en les darreres setmanes comença a girar arreu del territori.

En el seu taller s’exposa la vitrina amb els originals titelles de la sèrie de TV3 i es mostra una exposició de fotografies que recull els 45 anys d’història de L’Estaquirot, com si es pogués resumir una prolífica i reconeguda trajectòria que ha despertat emocions en milers i milers d’infants, d’adults, de joves, d’avis i àvies, que a través d’un titella (i dos, i tres i quatre... ) han pogut obrir els ulls a un món plegat d’imaginació, art i originalitat. I per molts anys més.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local