Cooperació cultural

Les biblioteques de Vilanova, pioneres en iniciatives per a la inclusió de tots els públics

Més d'un centenar de representants de les biblioteques del país van compartir ahir a Vilanova experiències i projectes per facilitar l'accés a la lectura de les persones amb alguna discapacitat o dificultat física o social

Redacció Vilanova i la Geltrú 04-12-2018 16:53 Lectures 1044
Les biblioteques de Vilanova, pioneres en iniciatives per a la inclusió de tots els públics. Ajuntament de Vilanova

Les biblioteques de Vilanova, pioneres en iniciatives per a la inclusió de tots els públics. Ajuntament de Vilanova

Vilanova i la Geltrú va acollir ahir les segones jornades de Biblioteques Inclusives de Catalunya. Més d'un centenar de representants de les biblioteques del país van compartir experiències i projectes per facilitar l'accés a la lectura de les persones amb alguna discapacitat o dificultat física o social.

La regidora de Cultura, Adelaida Moya, va obrir les jornades explicant l'aposta de les biblioteques de la ciutat per la inclusió, amb experiències com els clubs de lectura fàcil, el club de lectura en veu alta adreçat a persones invidents o l'hora del conte en llenguatge de signes. Moya també va fer referència a l'adequació dels edificis per facilitar l'accés a tothom, "hem de posar el focus en idees amb clau inclusiva, en les polítiques publiques fermes per la inclusió, treballar per la cohesió social, per una ciutat forta".                                      
 
La directora general de Cooperació Cultural, Àngels Ponsa, que va ser a l'obertura de la Jornada, va destacar la "dimensió social de la cultura", i va fer referència a l'informe anual del Consell Nacional de la Cultura i de l'Art (CoNCA) que marca com un dels seus objectius "promoure l'accessibilitat a espais i programacions culturals".

En la mateixa línia es va expressar l'alcaldessa de VNG, Neus Lloveras, que va dir que "estem intentant anar a la velocitat que la ciutat necessita, independentment de les lleis". L'alcaldessa va expressar la seva voluntat que "tothom a la ciutat tingui les mateixes oportunitats en tot".

Al llarg del dia es van posar damunt de la taula qüestions com ara com fer accessibles les biblioteques als diferents col·lectius o com organitzar una activitat inclusiva.                              
 
El projecte de Biblioteques inclusives va néixer amb l'objectiu d'establir uns mínims per aconseguir que totes les biblioteques públiques catalanes siguin espais inclusius, no només per complir amb el marc legal i teòric, sinó per donar oportunitats de futur a totes les persones amb discapacitat i garantir així la seva plena inserció a la societat.

Les biblioteques participants treballen per elaborar unes pautes bàsiques per a totes les biblioteques públiques de Catalunya. Es tracta d'un projecte impulsat pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i en el qual la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú participa activament des dels seus inicis.

"Fer l'indiano" o com fer una recreació històrica acrítica i comercial

Fran Moreno i Irene Estevez

Seria molt interessant, de cara a edicions futures, que unes jornades com aquestes incorporessin un bon cicle de conferències, però entre mojitos, vermuts i música cubana creiem que s'ha perdut aquesta gran oportunitat en aquesta edició

ENQUESTA WEB

L'Audiència de Barcelona acaba de denegar a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada. El tribunal recorda que el procediment és il·legal al país. La gestació per subrogació o per substitució, la maternitat subrogada o els ventres de lloguer són un dels temes que més divideixen la societat.

Creus que s'hauria de legalitzar la gestació subrogada al nostre país?


No