Pintura

De Rubens a Goya són els episodis de 'La presència del Prado' al Museu Víctor Balaguer (vídeo)

El segle d’Or protagonitza la mostra del dipòsit del Prado, que custodia el museu vilanoví i s’obre al públic per primera vegada de forma completa

L’exposició que s’inaugura aquesta tarda

Bàrbara Scuderi Vilanova i la Geltrú 13-12-2018 11:17 Lectures 1413
Biblioteca Museu Victor Balaguer. Eix

Biblioteca Museu Victor Balaguer. Eix

El bicentenari del Museu del Prado (1819-2019) és el marc en que l’art del Segle d’Or, que engloba el dipòsit custodiat pel Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, s’exposa de forma completa per primera vegada, exceptuant l’obra de El Greco, que precisament el museu madrileny ha recuperat per la seva pròpia mostra, El Prado dispers, doncs són diversos els dipòsits que el Prado manté en diferents museus provincials; i aquesta és una altra excepcionalitat respecte del Víctor Balaguer, que disposa del llegat del Prado per una història particular de la seva fundació i fundador i altres episodis, que ara formaran part d’un llibre.

L’arribada de l’anomenat primer dipòsit del Prado a la ciutat es va produir amb la fundació del Museu aleshores com a Pinacoteca, que s’inaugurava el 1884 amb L’Anunciació del Greco com a una de les peces més rellevants. Gairebé cent anys després, el 1981, amb el famós robatori d’Erik, el Belga, el museu vilanoví va perdre el seu dipòsit. El lladre d’art més prolífer de la segona meitat del segle XX a Europa, va arribar a confessar que el de Vilanova i la Geltrú havia estat dels robatoris més difícils que recorda, d’una molt àmplia llista.

No va ser fins el 1986 que la Biblioteca Museu Víctor Balaguer va signar un nou dipòsit d’art, i aquest cop el Barrroc en seria el protagonista. Tant així que el llegat custodiat s’havia mostrat només en determinades ocasions fins la creació de la Sala Prado i tot just ara, per primera vegada, es mostra en la seva plenitud.

Es tracta de cinquanta obres del Segle d’Or, que inclouen des de Goya, Murillo, Ribera i els flamencs Rubens i Snyder, per posar uns exemples. Els retrats de Cort, els clarobscurs i el detallisme en peces com La dama desconeguda de Pantoja de la Cruz, que és la imatge que obre la mostra, al costat del Sant Felip de Ribera, són peces que el Museu ara exposa i seran catalogades i eix d’una publicació complerta, gràcies a la col·laboració entre les dues institucions.

La mostra s’inaugura aquest vespre i romandrà oberta fins el novembre de 2019, quan es celebren els 200 anys exactes de la creació del Prado. S’han programat diferents actes, com ara les visites guiades i tallers, a més d’activitats que s’aniran donant a conèixer i permetran ampliar el coneixement sobre la totalitat d’aquest gran patrimoni artístic així com gaudir-lo.

EIX DIARI es va avançar ahir en fer una visita, al costat de Mireia Rosich, directora de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, que ens va oferir un petit tast del que és, sense cap dubte, una mostra que atraurà un alt nombre de públic expert o encuriosit, de totes les edats i procedències, perquè es tracta d’una oportunitat inèdita de gran valor artístic i històric.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans