LiceXballet

Mor Joan Guinjoan, el compositor del ballet de Joan Magrinyà 'Los Cinco continentes'

El músic de Riudoms va ser un referent de la música contemporània a Catalunya

Redacció Vilanova i la Geltrú 02-01-2019 17:55 Lectures 4229
Joan Guinjoan, en una imatge d'arxiu. ACN

Joan Guinjoan, en una imatge d'arxiu. ACN

El compositor Joan Guinjoan va morir ahir dimarts, 1 de gener de 2019, a vuitanta-set anys. Pianista, intèrpret, director i compositor, Guinjoan està considerat com un dels pilars fonamentals de la música contemporània catalana. Per la seva faceta creativa, Guinjoan estava lligat a Vilanova, ja que va ser el compositor d'un dels grans ballets del coreògraf i ballarí Joan Magrinyà.

L'estiu del 2017 la Biblioteca Museu Balaguer va signar un conveni amb el Museu de la Música per a la conservació i digitalització de l'enregistrament del ballet de Joan Guinjoan, Los cinco continentes. Aquest document d'àudio únic havia estat localitzat per l'associació LiceXballet entre el fons sonor del llegat de Joan Magrinyà dipositat a la Biblioteca Víctor Balaguer.

LiceXballet és una entitat sorgida de la iniciativa d'un grup de ballarins, membres del Ballet del Gran Teatre del Liceu de Barcelona i que treballa per la defensa i recuperació històrica del ballet. Molt específicament estan treballant en la recuperació de la història del Ballet del Gran Teatre del Liceu de Barcelona des de la inauguració del teatre l'any 1847 i també en realçar i difondre el treball com a ballarí, coreògraf i mestre de dansa de Joan Magrinyà.

La gravació de Los cinco continentes, feta en un dels assaigs del ballet, té un valor destacat, ja que ni el mateix Guinjoan en tenia una còpia. La digitalització de Los cinco continentes va finalitzar aquest estiu i, després de fer-ne la depuració d'altres àudios que hi apareixen, existia la voluntat de lliurar-ne una còpia al seu autor. Malauradament no ha estat possible.

En el programa de mà de l'estrena d'aquest ballet s'explica detalladament l'estructura harmònica de la composició de Guinjoan i es destaquen quin són els elements més remarcables de les cinc parts del ballet, cadascuna dedicada a un continent. De la part dedicada a Europa es realça l'escriptura musical serial; a Àsia es remarca el factor tímbric; a Oceania es posa l'accent sobre el treball sonor concentrat en únicament 11 instruments de l'orquestra (flautí, clarinet, trompa, trompeta, tuba, 2 percussionistes, arpa, piano, violi i contrabaix); d'Amèrica es remarca la "nostàlgica insinuació melòdica" i, finalment d'Àfrica es realça el protagonisme que pren el ritme i la percussió.

La partitura va ser escrita l'any 1968 i estrenada el 1969 al Gran Teatre del Liceu, l'1 de febrer de 1969, pel Ballet i l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu, dirigida pel mateix compositor. La coreografia va ser obra de Joan Magriñá.

Guinjoan va nàixer el 1931 a Riudoms (Baix Camp). La seva educació musical es va iniciar al conservatori del Liceu i completar a París. Pianista de reconegut prestigi, Guijoan ha excel·lit també en l'àmbit de la composició esdevenint un dels grans ambaixadors de la música contemporània i promovent la seva introducció a Catalunya. Guinjoan ha estat també director d'orquestra i la seva trajectòria havia estat reconeguda amb els Premis nacional de la Musica per l'estat espanyol en 1990 i el Premi nacional Català en 1995. Guinjoan era també membre la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi des del 1991, Cavaller de les Arts i les Lletres i Oficial de les Arts i les Lletres de França, i Creu de Sant Jordi. 

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans