Festa Major 2019

Una vintena de ferits durant la Foguerada de la Festa Major de Sant Pau, a Ribes

L'Ajuntament ha fet un comunicat desitjans una ràpida recuperació del ferits, tots lleus, i investiga 'els fets per establir millores en la seguretat dels muntatges en futures ocasions'

Redacció Sant Pere de Ribes 22-01-2019 18:53 Lectures 5514

Una vintena de persones van resultar ferides lleus aquest dissabte a Sant Pere de Ribes durant la Foguerada, un dels actes més esperats del Correfoc de la Festa Major de Sant Pau. L'Ajuntament encara està acabant d'enllestir la valoració dels fets amb tots els agents implicats (colles de foc, empresa pirotècnica, policia local, enginyeria, personal tècnic de l'Ajuntament), però sembla ser que "cap al minut 4, un fragment de l'estructura enlairada es podria haver despenjat, la qual cosa hauria fet canviar la trajectòria dels elements pirotècnics que hi havia instal·lats, produïnt ferides a una vintena de persones".

En un comunicat, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes lamenta l’incident i assegura que juntament amb la resta d’organitzadors, continuarà treballant per millorar els protocols de seguretat i evitar que es tornin a repetir imprevistos que posin en perill la seguretat de les persones: "Desitgem una ràpida recuperació a la vintena de persones que van resultar ferides lleus i al públic assistent que es va endur un bon ensurt: restem a la vostra disposició per allò que necessiteu. Així mateix volem agrair la ràpida intervenció dels efectius de l’ADF, Policia Local, serveis mèdics, tècnics de Cultura i membres de les colles i assistents que van mostrar la seva col·laboració en atendre les persones afectades i controlar la situació de manera ràpida i efectiva".

Per la seva part, el Ball de Diables de Ribes ha mostrat la seva consternació per l'incident: "són molts mesos de planificació d’un espectacle en què, més enllà de les combinacions pirotècniques, la seguretat sempre és l’element prioritari per a tots. Hi ha detalls que no han sortit com estaven previstos i després d’un diumenge de reunions i valoracions, tots els agents implicats ja hi estem treballant perquè una situació així no es torni a repetir mai més. Desitgem que totes les persones afectades –per sort, cap de consideració– es recuperin el més aviat possible i els recordem que estem a la seva disposició per a tot allò que necessitin".

L’acte disposava de les assegurances de responsabilitat civil pertinents, així com d’una assegurança complementària d’accidents per als participants; l’espectacle pirotècnic contractat a una empresa especialitzada també tenia el corresponent certificat tècnic d’enginyeria industrial necessari.

La festa continua

Sant Pere de Ribes encara els actes centrals d’una Festa Major de Sant Pau molt especial, que ha servit per inaugurar la remodelada plaça de l’ermita, estrenar els nous timbals tradicionals de les colles de foc de Ribes i per ser  inclosa al Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya. Un cop superats els actes previs, com el Correfoc, el 10è aniversari del Trakasound i les exhibicions de balls infantils al Local, la Festa Major d’hivern arriba al seu moment culminant. 

El dijous 24 de gener, la vigília, començarà a partir de les 12.30h amb la baixada de graller. A continuació, i després de la traca i el repic de campanes, començarà la cercavila infantil, amb inici i final a la plaça Marcer. En cas de pluja, es faria una exhibició de tots els balls al Local. L’activitat es reprendrà després de dinar, a partir de les 16h, amb la ballada de bastons per les masies de Ribes. Des de la Rectoria Vella, les colles de bastoners passaran per La Serra, El Montgròs, Can Ramon, Can Climent, El Mur, Can Fontanals, Puigmoltó i Can Roig de les Torres. La gent gran també gaudirà dels balls populars i per arribar a tothom, a partir de les 16.30h, les diferents colles actuaran a l’Hospital de Sant Camil i al Redós de Sant Josep i Sant Pere. Serà des d’aquest últim punt, el Redós, des d’on, a les 17.30h, començarà la cercavila de vigília, que recorrerà els principals carrers de Ribes i acabarà a la plaça Marcer amb la ballada conjunta dels balls de bastons i les representacions de balls parlats. De la mateixa manera que els actes matinals, en cas de pluja es farà una exhibició de totes les colles al Local, sense foc i amb balls parlats inclosos. La nit acabarà amb el ball de la vigília, que es farà a la Carpa Revolució, amb l’actuació de Julay’s i diferents punxa-discs.

L’endemà, Sant Pau, el toc de matinades s’encarregarà de despertar a veïns i veïnes a partir de les 7 del matí. Serà el preludi d’un dia farcit de cultura popular, que ja a dos quarts de vuit es posarà en marxa amb la matinal, des de la plaça Marcer fins la Plaça de la Vila. Sense aturador, després del toc de crida les 9 del matí per part dels timbalers de les tres colles de diables, a la plaça de la Vila s’iniciarà l’anada dels balls a Sant Pau. A l’ermita s’hi farà l’esmorzar per les colles i l’ofici de Festa Major. En acabar la missa, es cantaran els tradicionals Goigs de l’Apòstol Sant Pau i els castellers ribetans alçaran pilars davant l’ermita. La Cobla Maricel interpretarà dues peces abans d’iniciar la baixada cap la Plaça de la Vila. Un cop arribin els balls, es descobrirà una placa en commemoració del 11è aniversari de la primera ballada de sardanes a Ribes. En l’acte està previst comptar amb la presència de la Consellera de Cultura, Hble. Sra. Laura Borràs, que ha estat convidada pel Consistori a la Festa Major de Sant Pau, inclosa enguany per la Generalitat de Catalunya en el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Acte seguit, Borràs, acompanyarà l’alcaldessa, Abigail Garrido; el regidor de Cultura de Ribes, Josep Moya; i la resta d’autoritats al Saló de Plens i al balcó de l’ajuntament per presenciar la representació dels balls parlats (cercolets, pastorets i gitanes) a la plaça de la Vila. Les sardanes, d’aniversari, protagonistes de la separata d’aquest any, clouran els actes del matí amb una ballada popular a la plaça Marcer amb la Cobla Maricel. Al vespre, a la Carpa Revolució, l’orquestra Cimarrón amenitzarà la vetllada amb un concert, a les set de la tarda, i el ball de Festa Major, a partir de les 11 de la nit. Tancaran el dia els punxa-discs Capità Swing, None Sound Tipus i Dj Canela.

Imatge d'arxiu del Correfoc de Ribes. EIX
Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres