Premis MAX

L'actor vilanoví Sergi López s'estrena en el teatre de text amb 'El chico de la última fila'

La Sala Beckett convida a confondre realitat i literatura amb una nova producció dirigida per Andrés Lima sobre el text guardonat amb un premi Max l'any 2008 del dramaturg Juan Mayorga

Els actors Sergi López i Míriam Iscla en un pla mitjà durant la presentació de 'El chico de la última fila' a la Sala Beckett. ACN

Els actors Sergi López i Míriam Iscla en un pla mitjà durant la presentació de 'El chico de la última fila' a la Sala Beckett. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Sala Beckett estrena aquest dimecres 'El chico de la última fila', una nova producció dirigida per Andrés Lima sobre el text guardonat amb un premi Max l'any 2008 del dramaturg Juan Mayorga. Descriu la peculiar relació entre un alumne i el seu professor de literatura, encarnat per Sergi López, que s'estrena en el teatre de text. "És la primera vegada que faig una obra escrita, presumptament ben escrita i de manera seriosa", ha dit l'actor. David Bagés, Míriam Iscla, Anna Ycobalzeta, Guillem Barbosa i Arnau Comas l'acompanyen el repartiment. Mayorga, que considera la Beckett com "un dels teatres més importants del món", ha dit que el text ha donat peu a 25 muntatges diferents "perquè hi ha molt de joc teatral". L'espectador participa d'un joc en el qual la vida real i la literatura i la imaginació es confonen constantment.

'El chico de la última fila' es podrà veure fins el 3 de març a la sala barcelonina i farà tot seguit gira per Catalunya a ciutats com Manresa, Argentona, Terrassa, Reus, Granollers o Sabadell. L'obra s'emmarca dins el cicle 'Res no és mentida. Joves i ficció en temps digitals' amb el que el teatre, amb col·laboració amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), vol promoure una reflexió crítica i lúdica sobre la ficció en l'àmbit juvenil.

El text de Juan Mayorga s'endinsa, precisament, en la importància de la ficció a través d'un jove estudiant que remou el seu professor i la seva dona quan llegeixen les redaccions que ha escrit per classe. Un nen "prodigi", interpretat per Guillem Barbosa, que crea un vincle intens amb el seu mestre, alhora perillós. "Estem rodejats de ficcions, cadascú és ficció pels altres. És dolent no ser ficció per a ningú", ha dit Mayorga aquest dimecres a la presentació de l'obra.

El dramaturg, Premi Nacional de Teatre 2007 i guanyador de cinc premis Max, exercia com a professor de secundària en un institut, una etapa que va inspirar l'obra a partir d'un alumne que no va contestar ni una pregunta d'un examen "perquè es faria famós jugant a tenis". El noi de l'última fila, en la ficció, té futur com a escriptor.

"Debut" de Sergi López

Habitual del cinema i el teatre de creació, l'actor Sergi López s'estrena finalment en el teatre de text "a nivell professional" i de forma "presumptament seriosa". "És surrealista. És molt estrany. Estic acostumat a fer obres de teatre de creació que estem un any assajant, hi donem voltes uns mesos més a veure si va algun lloc", ha dit l'actor. S'ha remuntat a quan va interpretar 'Els Pastorets' com a únic moment en el que el text estava tancat. "No sé què suposarà a la meva vida, però em venia de gust fer-ho però no en qualsevol circumstància", ha apuntat.

Sobre el seu personatge de professor, ha afirmat que "li és igual" i "no li interessa", i ha destacat la història "fabulosa" que hi ha al darrere. "Jo que soc poc llegit, faig d'un professor de literatura", ha dit irònicament.

25a producció

El text de Mayorga ha inspirat fins a 25 produccions arreu del món, un èxit que al parer de l'autor rau en el fet de tractar temes com la llar i l'escola, dos llocs "de trobada i conflicte". "També perquè és una obra sobre la imaginació i com es construeix i és fonamental en les nostres vides", ha assegurat.

Sense ànims de comparar amb altres muntatges, considera que la nova producció de la Beckett és "excel·lent". És la tercera obra que Mayorga porta a la sala Beckett, després de 'Cartas de amor a Stalin' (2000) i 'Animales nocturnos' (2005).

El director, Andrés Lima, també Premi Nacional de Teatre l'any 2005, ha destacat la necessitat "d'entregar-se" a l'obra i deixar-se portar pel joc entre realitat i ficció. "Mai sabrem si aquest noi que es cola en una casa ho fa dins el llibre que està escrivint o si és de veritat", ha explicat Lima sobre un misteri que acompanya tota la representació.

Al director li agrada que l'obra prengui riscos. "És una obra que té perill. Et fa qüestionar la teva forma de veure la vida i el teu desig o mediocritat", ha dit sobre un text que va inspirar el cineasta François Ozon per la pel·lícula 'Dans la maison'.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local