(:Rata_)

David Monteagudo publica ‘Si vols que t’estimin’, un recull de receptes de cuina convertides en relats “minuciosos”

L’autor es “despulla” en un conjunt d’històries on experimenta amb diferents formats narratius

Pla mitjà de l'escriptor David Monteagudo entre els fogons de la cuina d'un restaurant. ACN

Pla mitjà de l'escriptor David Monteagudo entre els fogons de la cuina d'un restaurant. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

David Monteagudo ha decidit aventurar-se en un nou gènere literari. Després de les novel•les, els rcontes i els micro relats, el proper 13 de febrer publicarà ‘Si vols que t’estimin’ (:Rata_), un recull de receptes de cuina convertides en literatura. Inspirat en una de les seves aficions preferides, Monteagudo desplega catorze històries “minucioses” i independents on la recepta és el fil conductor. Els lectors poden cuinar el plat a casa alhora que descobreixen trames quotidianes i “realistes”. “El resultat és tant curiós que ningú se’n pot fer a la idea fins que llegeixi el llibre”, explica l’autor en una entrevista a l’ACN, tot confessant que aquestes receptes transformades li han servit per “despullar-se” i “experimentar” amb diferents formats narratius.

L’autor, nadiu a Galicia i resident a Vilafranca del Penedès, assegura que ‘Si vols que t’estimin’ s’ha convertit en tot un “repte literari” que ell mateix es va proposar, motivat per convertir en petites històries quotidianes aquelles receptes convencionals que ell domina als fogons de casa. Aconseguir que un llistat d’ingredients i passos a seguir acabessin tenint “força” i permetessin al lector endinsar-se en un relat i un personatge van ser els elements més desafiants amb què va topar. Alhora, però, reconeix que també van ser els més estimulants.

Lluny de voler crear metàfores entre la cuina i els relats, Monteagudo diu que “sovint, una recepta en si ja és una història, un camí a seguir”, i destaca el paper protagonista que adopta el cuiner a cadascun dels contes. “És un personatge amb una personalitat molt peculiar i marcada, és molt minuciós i obsessiu, tenint molt clar que de la recepta en sortirà un plat boníssim”, afegeix.

L’autor confessa que molts detalls del narrador corresponen a ell mateix, en un exercici per “despullar-se” que ja va començar a fer al darrer llibre, ‘Avui he deixat la fàbrica’. “Veig que és atractiu, des del punt de vista literari, jugar amb la sinceritat per explicar les coses com són realment, mostrant les petites misèries”, assenyala, assegurant que ‘Si vols que t’estimin’ recull elements de la seva família, del dia a dia o de com cuina ell a casa.

Amb tot, David Monteagudo també ha volgut “experimentar” amb aquest cuiner protagonista i ha decidit fer-lo aparèixer en formats i estils diferents. Des de relats en primera persona, a històries explicades per un narrador extern o, fins i tot, amb arguments desplegats en forma de teatre. El motiu és deixar enrere el “narrador clàssic i convencional” dels llibres anteriors per oferir un format “més entretingut”.

Un dels detonants que l’han dut a la temàtica culinària i a provar diferents formats ha estat l’experiència viscuda amb els alumnes dels seus tallers d’escriptura. Tot i que ell sempre ha estat autodidacta, els últims anys imparteix cursos d’escriptura que l’han dut a sentir una “enveja sana” dels alumnes que l’envolten. Assegura que veure la “llibertat” amb què escriuen, “sense estar collats per les pressions editorials”, l’ha dut a buscar nous formats creatius per a la seva obra. I la cuina ha estat el lligam entre les històries perquè s’ha inspirat en el menjar que ell cuina a casa per compartir amb els alumnes a les estones de descans dels cursos.

Monteagudo remarca que tenia la “necessitat” de sentir-se “alliberat” a l’hora d’escriure, especialment després dels micro relats del darrer llibre, on es va imposar una pàgina de Word com a extensió màxima. Tot i estar molt satisfet de la “netedat” del resultat obtingut amb aquell treball, diu que necessitava “sortir de la cotilla” que s’havia autoimposat: “Al nou llibre m’he permès el luxe d’explicar-me sense límits, introduir el sentit de l’humor i, fins i tot, també hi ha elements provocatius”.

‘Si vols que t’estimin’ surt a la venda el proper dimecres 13 de febrer. Com és habitual, Monteagudo ha escrit l’original en castellà, però, a diferència d’altres vegades, aquest cop ha estat ell mateix qui l’ha traduït al català. Pel que fa a la presentació, serà el dia 14 al restaurant 20A de Vilafranca, on l’autor ha demanat fer aquesta entrevista amb l’ACN, encisat amb els fogons. Precisament, durant la presentació té previst cuinar un plat mentre comparteix el llibre amb els lectors. Un format repetirà el dia 9 de març a la llibreria Casa Usher de Barcelona.

Proper projecte, una novel•la extensa

David Monteagudo recorda que l’últim llibre el va publicar prometent una novel•la que continua fent-se esperar. De fet, Iolanda Batallé –la seva anterior editora- es va reunir amb ell fa menys d’un any per afrontar la nova novel•la, però l’autor la va sorprendre proposant-li les “receptes literàries”. Un cop publicats els relats culinaris, ara sí que Monteagudo garanteix que ja té en marxa una novel•la extensa “que tindrà molts components autobiogràfics”.

Preguntat per si preveu recuperar la ciència ficció que tant havia marcat les seves obres anteriors, l’autor riu i reconeix que “hi haurà algun element kafkià, però de manera més continguda”. Així, garanteix que la nova història “serà més realista” que els seus altres llibres, i avança que “tindrà molts personatges, conflictes, trames i subtrames”. “Tinc moltes ganes d’escriure llarg”, sentencia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local