Festival de Berlin

Neus Ballús: "No m'imagino un millor lloc on iniciar el camí de 'Staff only' que a la Berlinale"

La cineasta, que dirigeix Sergi López i Elena Andrada, reflexiona sobre com s'estableixen lligams entre persones diferents al seu nou film

ACN/ Pere Francesch Barcelona 10-02-2019 11:31 Lectures 2385
Neus Ballús durant el rodatge de 'Staff only' amb Sergi López . Lina Badenes/ Staff only

Neus Ballús durant el rodatge de 'Staff only' amb Sergi López . Lina Badenes/ Staff only

La directora de la premiada 'La plaga', Neus Ballús, estrenarà aquest diumenge la seva esperada nova pel·lícula 'Staff only' a la secció Panorama de la Berlinale. De fet, com admet en una entrevista amb l'ACN, no s'imagina un millor lloc per iniciar el camí de la cinta, després que la directora ja va passar pel certamen de Berlín amb 'La plaga'. Ballús hi presentarà el seu nou film, rodat al Senegal, en el qual reflexiona sobre el pas de l'adolescència a la maduresa. També retrata com s'estableixen lligams entre persones diferents i si, malgrat aquestes diferències, és "possible establir relacions d'amistat honestes sense interessos". 'Staff only' està protagonitzada per Elena Andrada i Sergi López.

A 'Staff only', la Marta, una noia de 17 anys, passa les vacances de Nadal al Senegal, amb el seu pare i el seu germà, en un d'aquells viatges on tot està ja organitzat prèviament. Ella sent una gran fascinació pel Khouma, un càmera senegalès que treballa filmant les excursions dels turistes, i això tensarà la ja conflictiva relació amb el seu pare. En Khouma filma vídeos per satisfer els turistes -i seran part de la pel·lícula-, i ajudaran a la Marta a descobrir els mecanismes de com funciona el negoci del turisme. La Marta establirà també una intensa amistat amb l'Aissatou, una noia que neteja les habitacions de l'hotel, que resultarà ser una relació més forta del que s'esperava.

La protagonista té com a principal conflicte la lluita per la seva llibertat. Ella es troba en un viatge molt estructurat en una edat en la qual creu que li pertoca anar per lliure i precisament en aquell viatge és molt difícil fer-ho. Es trobarà a més amb l'oposició del seu pare. Ballús retrata a la pel·lícula actituds i situacions molt pròpies d'una edat determinada quan es passa de l'adolescència a la maduresa. "És un moment en el qual es cometen molts errors i en el qual un creu que és adult quan encara no ho és", apunta.

Un dels grans temes de fons de 'Staff only', que més li interessen a la directora de 'La plaga', és com s'estableixen lligams entre gent molt diferent entre si, que prové d'una altra realitat social i econòmica. La directora es pregunta si, malgrat aquestes diferències, és "possible establir relacions d'amistat honestes sense que hi hagi interessos creuats".

A la pel·lícula hi ha dues càmeres diferenciades que representen dues visions i dues maneres de veure el viatge. La del film és el punt de vista de la protagonista, la Marta, mentre que el vídeo domèstic és el que grava el Khouma. Els vídeos que ell fa són pels turistes i mostren, com explica Ballús, "aquesta cara fictícia i construïda de quin és el viatge ideal i com això contrasta amb la realitat: un món on hi ha avorriment, conflicte i en molts moments no passa res". La cinta i la història neixen de molts viatges que la directora ha fet. Ballús es pregunta també a 'Staff only' si és possible ser un bon turista.

'Staff only' té la dimensió que la directora volia per la pel·lícula. És, reconeix, més gran que 'La plaga' a nivell de pressupost, pel fet de ser una ficció i per estar rodada a Senegal, però com explica és una pel·lícula que "tendeix a la simplicitat" i que no necessita de "grans recursos tècnics ni barroquismes". "He vist muntant-la, que hi havia coses en les quals, tot i ser ficció, m'apropava molt al meu llenguatge més de documental", assegura.

El més difícil per la directora i l'equip de la cinta va ser trobar el finançament per tirar-la endavant i un cop ho van aconseguir no van tenir cap tipus de conflicte amb el rodatge.

Repartiment

Pel que fa el repartiment, Ballús explica que Sergi López és l'únic actor que surt a la pel·lícula. "M'agrada treballar amb no actors i amb aquesta matèria prima poc experimentada i molt autèntica". Elena Andrada, la protagonista, no tenia cap experiència en cinema i, segons Ballús, ha fet una feina sensacional amb un viatge emocional molt de veritat per una noia de 17 anys.

Berlinale

El festival de Berlin és un certamen molt especial per la directora perquè va acollir 'La plaga' quan només era un projecte i el va desenvolupar al Talents. "El fet de tornar amb 'Staff only' és emocionant i et dona la sensació d'estar en un lloc ben acollida. No m'imagino un millor lloc on iniciar el camí" d'aquest llargmetratge, assegura.

Els productors de la pel·lícula 'Staff only' són El Kinògraf, productora de Ballús i Pau Subirós; Ikiru Films, fundada per Edmon Roch, i Les Films Hatari.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No