SAU

20 anys de la mort de Carles Sabater a Vilafranca del Penedès

Sau havia actuat al Casal de Vilafranca en el primer concert de la gira XII per celebrar els dotze anys de vida musical de grup

20 anys de la mort de Carles Sabater a Vilafranca del Penedès. EIX

20 anys de la mort de Carles Sabater a Vilafranca del Penedès. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Carles Sabater, cantant de Sau -un dels grups de rock català més recordats i enyorats- va morir fa avui vint anys a Vilafranca del Penedès, després d'un exitós concert al Casal. Era el primer concert de la gira "XII", amb la qual el grup liderat per Carles Sabater i Pep Sala volia celebrar els dotze anys de vida musical de Sau. Després de l'actuació, al vestuari Carles Sabater i Hernández, de 36 anys, moria de forma sobtada per una aturada cardiorespiratòria. Actor i cantant, va tenir una vida dedicada a l'art, interpretant diverses obres de teatre, musicals i pel·lícules.

En honor als 12 anys d’existència del grup, Sau va decidir organitzar una gira formada per una trentena de concerts sota el títol  Gira XII, que pretenia commemorar la dotzena d’anys de vida del grup. El 12 de febrer de 1999, Sau començava la gira a Vilafranca del Penedès, però aquell primer concert acabaria essent el final més dolorós i inesperat per Sau.

La història de Sau

Sau, com altres grups de música, és un producte de la casualitat. L’atzar va fer que Pep Sala i Carles Sabater es coneguessin en una escola de música del carrer de la Fusina, de Vic. Era el maig de 1986 i el motiu d’aquesta coincidència era el rodatge d’un capítol pilot per a una sèrie destinada a TV3, basada en la vida cultural a les comarques catalanes.

Pep Sala regia, juntament amb Jaume Bogunyà, l’Aula d’Estudis Musicals de Vic, i Carles Sabater era un dels presentadors del programa. Ell havia d’entrevistar en Pep. L’entrevista es va produir amb encert i la química personal es va encendre entre els dos protagonistes, que aquell vespre van quedar per continuar parlant sobre els seus gustos musicals. Van acabar en algun bar vigatà a altes hores de la matinada. En el decurs d’aquell dia –o, millor dit, d’aquella nit–, en Carles va comentar a en Pep que cantava com a amateur.

La bona relació nascuda aquell dia es va mantenir i van tornar a coincidir, aquesta vegada de manera premeditada, per parlar de la idea de Pep Sala –que feia poc havia tornat de Londres– de muntar un grup aquí, a Catalunya.

Era el mes de juny quan es va gestar la idea de formar La mujer pianista, un projecte efímer, del qual també van formar-ne part el bateria Quim Soler i el guitarrista Josep Lluís Pérez. La formació es va dissoldre aviat, ja que en Carles estava treballant en l’obra Omerta, amb la companyia de teatre La Vendetta, i Quim Soler i Josep Lluís Pérez s’incorporaren a un nou grup anomenat El último de la fila.

Tot i així, el germen plantat per Pep Sala i Carles Sabater va anar gestant el que, en un futur proper, seria el grup Sau. Les trobades entre ambdós –que s’estaven produint des del mes de maig, quan es van conèixer– van donar el primer fruit en una actuació conjunta amb la banda de l’AEM, l’escola d’en Pep, que va tenir lloc en un dels concerts que Pep Sala solia muntar perquè els alumnes de l’escola es foguegessin en públic.

Era un vespre de novembre de l’any 1986, a l’Escola d’Arts i Oficis de Vic, on la Sean Magnanimus & The Big Bam Bum Blues va fer el concert en què, per primera vegada, Pep Sala i Carles Sabater compartien escenari. Junts van interpretar el tema Take it to the límit, dels Eagles. Enmig del públic, en Pep hi tenia un amic especial, en Joan Capdevila. Aquell dia, en Pep li va presentar a en Carles, així que, d’alguna manera, va ser aquell vespre de novembre quan es va començar a donar forma als inicis primigenis de Sau.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local