Carnaval 2019

El Carnestoltes lidera la Revolta Carnavalera i relega Vilanova a ser un barri governat per la Geltrú

L’exhumació de Franco i el decret dels menjadors escolars, objecte de sàtira entre les carrosses de l’Arrivo

ACN/ Gemma Sánchez Vilanova i la Geltrú 02-03-2019 17:32 Lectures 3246
El Carnestoltes lidera la Revolta Carnavalera i relega Vilanova a ser un barri governat per la Geltrú. ACN

El Carnestoltes lidera la Revolta Carnavalera i relega Vilanova a ser un barri governat per la Geltrú. ACN

Sa Majestat Carnestoltes ha liderat aquest divendres la Revolta Carnavalera, convertint la Geltrú en el centre de la ciutat i relegant Vilanova a ser un barri. Amb un sermó d'essència medieval, el Rei ha fet fora el govern de Neus Lloveras i ha decretat un nou executiu basat en la bogeria i la sàtira. L’any electoral, la falta d'un cinema o l'eterna promesa fallida d'un nou hospital han marcat un sermó que també ha reivindicat la llibertat dels polítics independentistes empresonats. Després del discurs de Sa Majestat, més de 3.500 vilanovins han recorregut el centre de la ciutat amb la rua de l’Arrivo, on les disfresses fotetes han tornat a ser les grans protagonistes. L’exhumació de Franco, el decret de menjadors escolars o la gamba de Vilanova han estat alguns dels temes triats.

El Castell de la Geltrú ha estat el punt de partida d’un sermó medieval que ha trastocat la ciutat, convertint-la en Vilanova de la Geltrú, invertint així el poder de la capital. I és que el senyor feudal del castell ha impulsat una conquesta en base a uns documents de segles enrere recuperats en ple divendres de Carnaval. Amb aquest pergamí en mà, Sa Majestat ha anat directe a l’ajuntament per fer fora l’executiu i decretar un nou regnat sota les seves ordres.

Tot i que l’alcaldessa Neus Lloveras ha intentat evitar la conquesta, la comitiva reial ha entrat a la força a la casa de la vila i el Rei Carnestoltes procedent de la Geltrú ha expulsat el govern municipal. Així, Sa Majestat s’ha auto imposat com a amo i senyor de la ciutat, relegant Vilanova a convertir-se en un barri governat pels geltrunencs.

Tot un espectacle medieval que ha servit per donar el tret de sortida a la rua de l’Arrivo, amb 35 carrosses i més de 3.500 participants. Un any més, la sàtira ha domina la nit. Els balls populars, la renaturalització de la platja del far o la gamba de Vilanova han estat objecte de diana en l’àmbit local, mentre que l’exhumació de Francisco Franco i el decret de menjadors escolars han estat alguns dels temes criticats a nivell nacional.

Entre les carrosses satíriques, però, també se n’han vist d’altres que han optat per disfresses més clàssiques o per lluentons, amb coreografies minuciosament assajades durant setmanes. És el cas d’entitats que han lluït disfresses de cultura xinesa, de graduats universitaris, de hippies o d’egipcis.

Els caramels, protagonistes del cap de setmana

Després de les batalles de merenga d’ahir dijous i de l’Arrivo de Sa Majestat Carnestoltes d’aquest divendres, Vilanova enfila ara un cap de setmana frenètic. Entre altres, dissabte se celebraran els tradicionals Balls de Malcasats mentre a la tarda el protagonisme l’agafaran els petits, amb el Carnaval infantil. Al vespre serà el torn de la Moixona Foguera, un personatge que llença plomes mentre recorre carrers i places i que per primera vegada serà una femella.

Serà diumenge quan arribarà el gran acte estrella del carnaval vilanoví: les Comparses. Gairebé totes les entitats de la ciutat sortiran al carrer agrupant milers de parelles que saltaran al ritme de la marxa militar ‘El Turuta’. Ells vestits amb barretina i armilla o americana, i elles aniran amb un mantó de Manila i un clavell al cabell, mentre cada parella també durà un farcell de caramels. Al llarg de tota la jornada, es calcula que es llençaran més de 100 tones de dolços, creant una catifa dolça de colors a tots els carrers i places.

De cara a dilluns, Vilanova viurà els Coros, els tradicionals duels entre entitats a través de cançons versionades, mentre dimarts se celebraran les comparses del Vidalot, on els vilanovins demostren novament el seu enginy en l’elaboració de disfresses satíriques. Després d’una setmana ininterrompuda de festa i bogeria, la ciutat acomiadarà el Carnaval dimecres amb la lectura del Testament i l’enterrament de Sa Majestat Carnestoltes.

Àlbum d'imatges

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No