Carnaval 2019

La disbauxa del Carnaval de Sitges, sota l'atenta mirada d'un dron dels Mossos

L'aparell sobrevola la rua per detectar robatoris o agressions sexistes en una de les festes més multitudinàries de Catalunya

La disbauxa del Carnaval de Sitges, sota l'atenta mirada d'un dron dels Mossos. ACN

La disbauxa del Carnaval de Sitges, sota l'atenta mirada d'un dron dels Mossos. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

No era una carrossa ni anava disfressat, però aquest any a la gran Rua de la Disbauxa del Carnaval de Sitges hi ha desfilat un nou participant que ha reforçat la seguretat de la festa. Un dron dels Mossos ha sobrevolat la primera de les dues grans rues que recorren els carrers de Sitges, i que al llarg de la setmana atrauran més de 260.000 persones a la ciutat. L'objectiu és detectar robatoris o agressions per motiu de gènere, les dues grans preocupacions de l'organització del carnaval més popular de Catalunya. Aquest any s'ha reforçat el dispositiu contra les agressions sexistes, i les carrosses han dut missatges apel·lant a la llibertat sexual. Més enllà de la vigilància que el dron ha fet de la façana marítima, un helicòpter ha sobrevolat els nuclis més allunyats del centre per evitar robatoris en el moment de disbauxa dels seus ciutadans.

Després de les carrosses infantils, ha estat el torn de les grans disfresses de lluentons i elaborats vestits d'estil 'fardo', fent honor a la sàtira típica dels carnavals del Garraf. Una cinquantena de carrosses amb 2.200 participants han exhibit el seu minuciós treball, estètic i coreogràfic, després d'un any de feina. Una primera desfilada que repetiran aquest dimarts amb la gran Rua de l'Extermini.

El recorregut pel passeig marítim i el passeig de la Ribera ha estat vigilat per un dron dels Mossos que repetirà servei aquest dimarts, i que aquest diumenge ja ha enviat les primeres imatges del moviment de les comparses i del públic al centre de coordinació. Amb aquest dispositiu, els cossos policials disposen d'una visió global del desenvolupament dels actes, i en cas de detectar algun fet delictiu, és possible obtenir imatges al detall de l'acció.

"Ens permet saber què està passant a la zona de costa i donar més seguretat a tot l'esdeveniment i que la persona que segueix la rua pugui fer-ho de manera tranquil·la", ha dit a l'ACN el sergent Mario Olivares, cap de la unitat central tècnica operativa, abans de posar en marxa el dispositiu.

La millora de la seguretat al Carnaval de Sitges s'ha consolidat els últims anys amb el canvi de recorregut de les rues, campanyes contra el consum d'alcohol i darrerament contra les agressions sexistes. Des del 2014 els fets delictius s'han reduït un 73%.

Finalment l'ús del dron és una realitat després que el 2018 el consistori intentés utilitzar aquesta tecnologia però no obtingués els permisos de l'Estat per utilitzar-ne. Amb l'innovador dispositiu, els Mossos poden activar serveis de manera més àgil en cas de detectar robatoris o agressions per motiu de gènere, dues de les principals preocupacions, però també davant el nivell quatre sobre cinc d'alerta terrorista.

"És per donar una imatge genèrica que tot està dins la normalitat, però si hi hagués algun incident concret podem fer arribar el dron que és totalment autònom i enviar imatges al punt de comandament", ha explicat Olivares. I és que els Mossos han activat dos drons, l'autònom que ha recorregut la rua en el seu tram de costa, i un segon connectat amb un cable que des d'un punt fix ha captat imatges de la zona propera a l'església. Un tipus de dron que permet no canviar de bateries i per tant disposar d'una autonomia molt major i que els Mossos han utilitzat en ocasions com l'atemptat a la Rambla de Barcelona. "Els drons s'estendran cada vegada més dins del cos dels Mossos d'Esquadra", ha dit Olivares, que assegura que ja els donen servei per la reconstrucció d'accidents de trànsit, temes d'investigació criminal i com ajuda a la policia científica.

Vigilància amb helicòpter

A més del focus sobre la festa, els cossos de seguretat han posat un ull als nuclis i urbanitzacions més disseminades de la localitat per evitar robatoris en els moments de concentració de gent al centre. Ho han fet amb un helicòpter dels Mossos que ha sobrevolat aquests barris més allunyats. Un dispositiu de seguretat que fa que durant aquesta setmana hi hagi a Sitges fins a 900 efectius entre cossos professionals i voluntaris. "El dron no vol treure protagonisme a l'helicòpter. Són complementaris, cadascú fa la seva feina i un ajuda l'altre", ha apuntat el sergent.

Contra les agressions sexistes

Un dels principals propòsits que s'ha marcat l'organització aquest any és la lluita contra les agressions sexuals i homòfobes. Per primer cop s'ha desplegat el Protocol de Violència Sexual en Espais d’Oci i Festes, i les entitats han lluït a les seves carrosses un missatge apel•lant al respecte i a la llibertat sexual. En aquesta línia, s'ha habilitat un punt d’atenció per atendre eventuals víctimes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local