Museus de Sitges

La ‘Galeria blanca’ de Rusiñol i la ‘Platja de Sitges’ de Miró i Argenter recuperen la seva llum

Els dos olis, que foment part del fons del Museu de Maricel, ha estat objecte d’una restauració

Redacció Sitges 20-03-2019 12:12 Lectures 2903
La ‘Galeria blanca’ de Rusiñol i la ‘Platja de Sitges’ de Miró i Argenter recuperen la seva llum. Museus de Sitges

La ‘Galeria blanca’ de Rusiñol i la ‘Platja de Sitges’ de Miró i Argenter recuperen la seva llum. Museus de Sitges

Un dels olis que Santiago Rusiñol va pintar en els seus primers anys a Sitges, Galeria blanca, i una de les pintures més emblemàtiques de Joaquim de Miró i Argenter, Platja de Sitges (1895) han passat pel taller de restauració del Consorci del Patrimoni de Sitges, on ha estat sotmesos a un minuciós treball per tal de recuperar la seva llum i el seu esplendor. Totes dues obres formen part del fons del Museu de Maricel i la seva recuperació formen part del programa de restauracions que du a terme Museus de Sitges amb les obres dels seus fons.

L’actuació a Galeria blanca ja s’ha culminat i s’ha centrat tant en l’oli com en el marc que el sustenta. La tela tenia diverses pèrdues i patia un enfosquiment pel pas dels anys. La restauració ha inclòs la consolidació de la capa pictòrica, la neteja de la peça i del suport, un envernissat i la reintegració pictòrica, a més d’altres execucions tècniques aplicades en aquest tipus d’intervencions. En el marc també s’hi han adherit uns suports per subjectar millor l’obra.

Galeria blanca data del 1893 i forma part del fons Cau Ferrat del Museu de Maricel. És un retrat del Sitges que es va trobar Rusiñol, quan hi va arribar, l’octubre del 1891. L’obra recull la influència dels pintors de l’Escola Luminista i mostra els contrastos lumínics característics del Rusiñol dels primers anys a Sitges.

Per la seva part, la restauració de Platja de Sitges (1895), de Joaquim de Miró, està actualment en fase d’execució. Com en el cas de la peça de Rusiñol, la du a terme el responsable de restauració de Museus de Sitges, Pep Pascual. La peça de Miró i Argenter també està requerint una neteja i consolidació de la capa pictòrica, a més d’un envernissat i reintegració del suport.

Els Museus de Sitges disposen de vuit obres de Joaquim Miró i Argenter, sis de les quals formen part del fons del Museu de Maricel i dues del Cau Ferrat. La darrera peça ingressada és Vista del Baluard i la platja des del Greco (1908), adquirida pel Consorci del Patrimoni de Sitges l’any passat. En tots els casos són paisatges i visions del Sitges del tombant de segle.

Paral·lelament, la setmana passada va culminar el procés de restauració de l’escultura La Sirena (1965), de Pere Jou, que s’ha dut a terme en els darrers mesos en una iniciativa conjunta de la Regidoria de Cultura i el Consorci del Patrimoni de Sitges. La Sirena ja llueix al seu lloc de l’espigó de la Punta, després del minuciós treball de restauració que s’hi ha dut a terme.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No