Drac Coronat

El bateig del Drac del Vendrell retornarà al poble la seva primera bèstia de foc

Encara que el Drac Coronat va desaparèixer, aquest any tornarà a cremar els carrers del Vendrell

Redacció El Vendrell 25-03-2019 14:16 Lectures 2783
El bateig del Drac del Vendrell retornarà al poble la seva primera bèstia de foc. Drac del Vendrell

El bateig del Drac del Vendrell retornarà al poble la seva primera bèstia de foc. Drac del Vendrell

El Drac del Vendrell prepara pel proper 6 d'abril una jornada història amb un bateig molt especial ja que retornà al poble la figura del drac, que va ser la primera bèstia de foc al Vendrell. Encara que el Drac Coronat va desaparèixer, aquest any tornarà a cremar els carrers del poble.

La història del Drac del Vendrell, conegut popularment com el Drac Coronat, és remunta al segle XIX: els primers precedents de l'existència del Drac del Vendrell els dóna Lluis M. de Nin quan parla, ja en la primera meitat del segle XIX, de l'existència del paleta de Llorenç, més conegut per "Xich del Drach". Josep Aixalà ens situa la casa amb renom de 'casa del Drac al final del carrer de Mar, entre casa del Roig i casa del Lleó.

La troballa del programa de la festa major del 1877 posa una mica més de llum a la història del Drac del Vendrell, ja que és el primer document en què s'anuncia la presència del Drac entre la corrua dels 13 balls del festeig popular.

La tasca de construcció i modelatge d'aquella vella peça perduda -sempre amb patró i mètodes tradicionals- va ser a càrrec de Salvador Arroyo i Julivert i Pau Arroyo i Casals, entre finals d'agost i principis d'octubre del 1980. La testa va coronada en record de l'època històrica en què es documenta el seu antecessor -1877, inicis de la Restauració monàrquica-. La primera aparició pública del drac renovat va tenir lloc en la cercavila del diumenge de la Fira, el 19 d'octubre de 1980. Des de llavors, el Drac del Vendrell va quedar incorporat al festeig popular fins a la Fira del 1984.

En un parell de setmanes, el Vendrell recuperarà aquesta bèstia de foc. El nou drac és una interpretació de com podria ser el drac de 1877 juntament amb algun aspecte de la figura del 1980. La figura del Drac serà construïda pel taller Arnau Codina de Vilanova i la Geltrú, on aquest la farà una miqueta més musculada però seguint la línia tradicional, tot basant-se en la idea de realitzar una bèstia única i a la vegada representativa pel Vendrell.

Aquesta figura no serà coronada i actuarà a les processons dels portants d’honor, en les cercaviles i actes del seguici popular, en la cercavila de foc i qualsevol acte que es cregui oportú.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No