Episodis d'una història

El museu Balaguer dobla el nombre de visites gràcies al centenari del Prado

Tornen al Museu els quadres d'El Greco i de Juan Andrés Ricci que estaven al Prado i al Caixaforum

Redacció Vilanova i la Geltrú 25-03-2019 15:15 Lectures 1812
El museu Balaguer dobla el nombre de visites gràcies al centenari del Prado. Ajuntament de Vilanova

El museu Balaguer dobla el nombre de visites gràcies al centenari del Prado. Ajuntament de Vilanova

El museu Víctor Balaguer ha doblat el nombre de visitants entre desembre i març respecte al mateix període ara fa un any. L'exposició "La presència del Prado. Episodis d'una història" ha fet créixer el nombre de visites al museu vilanoví, amb dades destacades com ara el nombre de visitants de la província de Barcelona i de la resta de Catalunya durant el cap de setmana, que quasi s'ha triplicat. La gran majoria de persones era la primera vegada que visitaven el museu, animades per l'exposició temporal del fons del Museu del Prado que custodia Vilanova i la Geltrú. També destaca l'augment de grups particulars a l'exposició temporal.

El regidor de Patrimoni Cultural, Jordi Medina, valora molt positivament aquestes dades perquè "amb aquest increment de visitants queda demostrat que la Biblioteca Museu Víctor Balaguer és una institució cultural d'àmbit nacional. Cal seguir amb la línia de sobrepassar l'àmbit local perquè la col·lecció i la institució així ho val".

Aquest mes de març, a més, l'exposició del fons d'El Prado al Víctor Balaguer ha incorporat dues obres que estaven cedides a exposicions temporals. La "Sagrada Família amb Santa Anna i Sant Joan" d'El Greco, que va participar en l'exposició commemorativa del bicentenari del Museo del Prado a Madrid ("Museo del Prado 1819-2019. Un lugar de memoria") ha retornat al Balaguer, i "Sant Benet destruint els ídols" de Juan Andrés Ricci, que es trobava a l'exposició "Velázquez i el Segle d'Or" al Caixaforum de Barcelona, també es pot tornar a veure a Vilanova i la Geltrú.

Jordi Medina creu que "Vilanova i la Geltrú ha de seguir apostant per exercir la capitalitat cultural que li correspon dins del país", i ha avançat que "les línies marcades en les exposicions dels dos propers anys van en aquesta línia coorganitzant-les amb la Museu Nacional d Art de Catalunya i la universitat".

L'exposició temporal al Balaguer es podrà veure al llarg d'un any, i va acompanyada amb activitats complementàries. Fins ara s'ha realitzat la xerrada "El Barroc del Prado. Llums i ombres", a càrrec de la directora del Museu, Mireia Rosich, un joc de pistes familiar i visites comentades generals. Totes aquestes propostes han tingut una molt bona resposta, amb places exhaurides en la majoria.

Les pròximes setmanes es durà a terme una nova xerrada, "Diàlegs de la pintura. El Segle d'Or a la llum del Museu Balaguer", amb Mireia Rosich, directora del Museu, i Francesc Miralpeix, Doctor en Història de l'Art i professor titular d'Història de l'Art Modern a la Universitat de Girona. Serà el 4 d'abril i també el 16 de maig.

A més el Museu Víctor Balaguer segueix amb les seves activitats per donar a conèixer la institució i els seus fons, amb propostes com el cicle "Chill out de mites i art", que parlarà sobre Maria Magdalena (27 i 28 de març) i Andròmeda (29 i 30 de maig).

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament