26a edició

La Fira d'art de Sitges visibilitzarà el paper de les dones artistes

La mostra, que se celebrarà aquest cap de setmana, amplia les activitats paral·leles amb exposicions, tallers infantils, col·loquis i cinema

Míriam de Lamo Sitges 03-04-2019 19:49 Lectures 3073
La Fira d'art de Sitges visibilitzarà el paper de les dones artistes. Míriam de Lamo

La Fira d'art de Sitges visibilitzarà el paper de les dones artistes. Míriam de Lamo

Treure de l'oblit el paper de les dones artistes al llarg de la història i visibilitzar la seva rellevància a l'actualitat és un dels objectius que s'ha marcat la Fira d'art de Sitges a la seva 26a edició. El certamen, que podrà visitar-se gratuïtament dissabte i diumenge al passeig de la Ribera, renovarà notablement els i les participants -24 artistes dels 55 que seran presents no hi havien estat mai- i oferirà una àmplia programació d'activitats per a tots els públics. La fira també serà una bona oportunitat per reconèixer el talent local de la mà de pintors com Francesc Sillué, que comptarà amb una exposició retrospectiva al Centre Cultural Miramar.

La Fira d'art romandrà oberta dissabte i diumenge de les onze del matí a les vuit del vespre. Dibuixos, pintures i gravats dels i les artistes participants podran adquirir-se durant la mostra, que per primer cop obre les portes als tallers i col·lectius artístics. Un jurat especialitzat ha realitzat la selecció de les persones que mostraran les seves obres al certamen. “Hem d'obrir la fira a artistes que no han participat mai perquè sigui més rica”, ha dit la comissària de la fira, Maribel Navarro, que ha presentat el certamen amb la regidora de Cultura, Rosa Tubau, aquest dimecres al migdia. Una tercera part de les persones participants son del Garraf, i la resta procedeixen de Barcelona, Tarragona i Lleida.

Més activitats paral·leles

Una altra de les voluntats de la fira d'enguany és “reforçar” les activitats paral·leles, que es van reprendre l'any passat després d'algunes edicions en les que les propostes complementàries van desaparèixer. La mostra s'inaugurarà dissabte a les 11 hores amb “Pintant la Pachamama 3”, una activitat en la que la pintora Blanca Benítez crearà un quadre inspirant-se en la música del pianista i compositor Tutu Pachamama, que actuarà en directe. L'exposició “Redós dels meus somnis”, de Francesc Sillué, s'inaugurarà dissabte a les set de la tarda a la primera planta del Centre Cultural Miramar i podrà visitar-se fins al 26 de maig. Es tracta d'una mostra que recorre la trajectòria de gairebé 65 anys de Sillué, un pintor nascut a Barcelona però vinculat estretament a Sitges. Una altra de les propostes és l'exposició “Tromba” de l'artista Juanma Reyes, que s'inaugurarà el proper divendres a les 19 hores a la planta baixa del Miramar. Reyes, nascut a Màlaga l'any 1976, resideix a Sitges des de fa deu anys. La mostra exhibirà deu obres de l'artista, caracteritzat per un estil essencialment conceptual.


Artistes oblidades

La regidora de Cultura ha destacat que, sent “molt conscients que el paper de les dones a la història de l'art ha estat silenciat”, un dels “objectius” d''aquesta edició de la fira” és “donar rellevància a les dones a la història de l'art i a l'art contemporani”. Per aconseguir-ho, el certamen, en el que 33 dels 55 participants son dones, ofereix una xerrada col·loqui sobre dones surrealistes a la galeria Àgora 3 el dissabte a les 17 hores. La comissària i historiadora de l'art Victòria Combalía i la periodista cultural Montse Frisach seran les ponents de l'acte, en el que s'analitzarà la trajectòria d'artistes com Ángeles Santos, Remedios Varo i Maruja Mallo. D'altra banda, el diumenge a les 12:30 hores tindrà lloc una xerrada col·loqui a la galeria Out of Africa sobre dones artistes africanes. En aquest cas, les ponents seran la periodista i productora cultural Tania Adam i l'artista Marie Ngom.


Col·laboració amb entitats culturals

Rosa Tubau ha destacat la importància de “recuperar la col·laboració de les galeries d'art i de les entitats culturals de Sitges, com el Cercle artístic i el Cineclub”, que oferiran activitats complementàries durant aquests dies. Així, l'exposició col·lectiva “Pinzellades de primavera” s'inaugurarà demà dijous a les 19 hores a l'Estudi Vidal, amb obres d'una vintena d'artistes dels socis del Cercle Artístic, i el Cinema Prado projectarà la pel·lícula “At eneternity's gate”, dedicada a Van Gogh, també demà, a les 20:30 hores, fruit de la col·laboració amb el cineclub.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

El Penedès i Garraf en ple arriba a la segona fase del desconfinament. A les portes de l'estiu i amb un futur incert, segurament ja heu començat a fer plans per a les vostres vacances

Heu començat a fer plans per aquest estiu?


No