Vinseum

El VilaPensa 2019 supera totes les expectatives i es confirma com a festival referent de filosofia

L'organització ha quedat enlluernada per la magnitud i profunditat del VilaPensa i per l’interès amb què el públic ha seguit el programa

Redacció Vilafranca del Penedès 09-04-2019 19:13 Lectures 2010
 El VilaPensa 2019 supera totes les expectatives i es confirma com a festival referent de filosofia. VilaPensa

El VilaPensa 2019 supera totes les expectatives i es confirma com a festival referent de filosofia. VilaPensa

Més públic. Més actes. Més dies. Més espais. Més ponents. Més filosofia. Més cultura. Havia de ser l’edició de la consolidació, i el VilaPensa, el festival del pensament del Penedès, ha confirmat els bons auguris de la primera edició i ha aconseguit un triomf incontestable.


Vilafranca troba la felicitat

Sota el lema A la recerca de la felicitat, un total de 4.000 persones han assistit als 38 actes d’enguany, amb una ocupació mitjana del 90% i una menció especial per als actes de filosofia pura. L’auditori del VINSEUM ha quedat petit vespre rere vespre amb les conferències de Marina Garcés (La por a la felicitat) i Xavier Antich i Begoña Román (Ens pot, la filosofia, ajudar a ser feliços?) i amb la taula rodona Raimon Panikkar, la seva concepció de la felicitat i del món, a càrrec d’Antoni Bassas, Àngels Canadell i Xavier Serra. Els organitzadors van habilitar una sala annexa amb dues pantalles, i en moltes ocasions encara va quedar públic que va seguir els actes dempeus.

Les sessions de literatura, com les taules rodones Felicitat i Literatura, un binomi indestriable i La felicitat a la literatura infantil i juvenil, a la Biblioteca Torras i Bages, també van registrar un ple absolut, així com la jornada feminista Dones del món, dones al món celebrada a Can Figarot.

Figures de la talla de l’escriptor Ramon Solsona, la biòloga Ariadna Laguna, la diplomàtica Cristina Gallach, la neuròloga Mercè Boada i els pensadors Xavier Bassas i Laura Llevadot van compartir cartell amb vilafranquins com el nedador olímpic Toni Ponce o l’historiador Joan Solé Bordes, que va conduir una ruta historicoliterària per racons emblemàtics de la població. Els més petits també van tenir l’oportunitat d’iniciar-se en la filosofia amb una gimcana filosòfica i altres propostes educatives.

Els organitzadors fan una valoració enormement positiva del festival, que ha millorat notablement els registres d’una primera edició que ja va resultar un èxit de crítica i públic. Amb una paritat absoluta entre els ponents, el VilaPensa ha programat activitats per a tots els públics, edats i interessos, des de les diferents branques de la filosofia fins a política, feminisme i esport, a més a més d’una ambiciosa oferta cultural amb obres de teatre, cinema, l’exposició fotogràfica PhotoPensa i concerts.


Públic, entitats i institucions fan pinya

El públic, transversal i entusiasta, hi ha assistit massivament i ha participat de manera activa en tots i cadascun dels torns de preguntes. D’acord amb la seva voluntat d’arribar a tots els racons del Penedès, el segon VilaPensa ha comptat amb la generosa implicació de moltes entitats i institucions de la ciutat i de la comarca i amb la col·laboració de Penedès Televisió, que ha retransmès en directe els actes més rellevants del festival atesa la demanda del públic.

El fundador i coordinador del festival, Jordi Sàbat, ha expressat el seu agraïment a tots els ponents, els quals, assegura, han quedat enlluernats per la magnitud i profunditat del VilaPensa i per l’interès amb què el públic ha seguit el programa. Sàbat també ha anunciat que des del festival ja es treballa en l’edició de l’any que ve.

Durant sis dies, Vilafranca ha estat la capital catalana de la filosofia. Lluny d’esgotar el seu crèdit, el VilaPensa i la ciutat continuaran treballant plegats per oferir al públic una proposta filosòfica de primer nivell i per comptar amb la participació de pensadors, comunicadors, artistes i una àmplia gamma de professionals de referència.

VilaPensa és un festival del pensament organitzat pel VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca i el suport de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Des que l'any 2006 la llei antitabac va prohibir fumar a l'interior bars i restaurants, molts establiments han optat per dotar de calefacció les seves terrasses a l'aire lliure. Es calcula que una terrassa amb quatre estufes en marxa 8 hores al dia emet tant CO2 com viatjar en cotxe 350 quilòmetres.

Què et sembla la prohibició de les estufes a les terrasses dels bars que algunes ciutats han començat a aplicar?


Malament