10 anys sense el mestre

Les artistes Belén Cabanes i Marina Rodríguez reten homenatge al ballarí i coreògraf José de Udaeta

Sota-ribes, amb el Castell on hi va viure, disposa d’un passatge al seu nom

Redacció Sant Pere de Ribes 10-04-2019 9:54 Lectures 2066
Sant Pere de Ribes ret homenatge al ballarí i coreògraf català José de Udaeta	. Ajt Sant Pere de Ribes

Sant Pere de Ribes ret homenatge al ballarí i coreògraf català José de Udaeta . Ajt Sant Pere de Ribes

El passat diumenge 7 d’abril el municipi va retre homenatge al ballarí i coreògraf català José de Udaeta, a deu anys de la seva mort. Molt lligat a Sant Pere de Ribes, al passatge que hi ha al costat del Castell (on hi va viure 35 anys) se li ha posat el seu nom i per celebrar-ho va organitzar-se un concert que recordà el seu llegat i la seva passió: les castanyoles.

En un acte molt emotiu, amb l’assistència de la família i amics de l’homenatjat, un dels dos fills del coreògraf, Alberto de Udaeta, va recordar la contribució del seu pare per fer “que aquest lloc i aquesta contrada fossin coneguts arreu d’Europa i de l’estranger”. Per la seva banda, l’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, va destacar la feina per museïtzar el Castell de Ribes, que inclourà una secció dedicada a Udaeta, i va agrair “la feina feta de manera conjunta amb la família en aquest procés de museïtzació”.

L’Església Vella va acollir el concert “Percussions grans i petites: piano i castanyoles”, a càrrec de Belén Cabanes (dansa i castanyoles) i Marina Rodríguez (piano). Les dues artistes van dedicar el recital al Mestre Udaeta que les va unir i amb qui van tenir el privilegi de compartir escenari els últims anys de la seva carrera artística. Seguint la seva aportació, les intèrprets es van encarregar d’acostar al públic el so de les castanyoles de diferents materials, formes i èpoques. A través d’un repertori variat amb música espanyola i clàssica i de texts rítmics creats especialment per a les diferents peces musicals, van experimentar les possibilitats sonores del piano amb aquest petit instrument tan particular. Amb percussions petites però de gran sonoritat com són les castanyoles i el so agombolador del piano, han creat un programa en el qual són benvinguts diversos estils seguint lliurement una tradició: el toc de les castanyoles.

José de Udaeta (Barcelona, 1919 – 2009) va començar la seva carrera com a ballarí, però es va anar especialitzant en la recuperació i promoció de l’art de les castanyoles. Durant la seva vida va col·leccionar més de 350 models diferents d’aquest instrument i en va ser un intèrpret destacat. Les seves castanyoles es podien veure al Castell quan ell hi va viure (del 1972 al 2007), però posteriorment cedí la col·lecció a la Diputació de Barcelona que l’instal·là a l'Institut del Teatre. Ara, amb el projecte de museïtzació del Castell que s’està portant a terme actualment, l’Ajuntament treballa amb la família Udaeta i la Diputació de Barcelona per retornar la col·lecció al lloc d’on va sortir. Està previst que hi hagi un espai dedicat a la seva figura i que compartirà protagonisme amb la resta de sales disposades per explicar la història del castell, del municipi i per posar en valor el patrimoni cultural i natural de Sant Pere de Ribes en el seu entorn i de manera permanent.

Entre d’altres reconeixements en vida, obtingué la Medalla de Plata de les Belles Arts (1989), la Medalla d'Or al Mèrit per les Arts(2000), Premi Nacional de Dansa (1995) i Creu de Sant Jordi (2001).

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Des que l'any 2006 la llei antitabac va prohibir fumar a l'interior bars i restaurants, molts establiments han optat per dotar de calefacció les seves terrasses a l'aire lliure. Es calcula que una terrassa amb quatre estufes en marxa 8 hores al dia emet tant CO2 com viatjar en cotxe 350 quilòmetres.

Què et sembla la prohibició de les estufes a les terrasses dels bars que algunes ciutats han començat a aplicar?


Malament