Sant Jordi 2019

Sitges celebra la diada de Sant Jordi amb novetats literàries i una programació cultural i artística paral·lela

Les tradicionals parades de llibres i roses al Passeig de la Ribera compartiran protagonisme amb la signatura d’autors i autores de Sitges dimarts vinent, Diada de Sant Jordi

Redacció Sitges 18-04-2019 21:17 Lectures 3353

Arxivat a:

La presentació de dos llibres de ficció escalfa motors de cara a Sant Jordi. Ajuntament de Sitges

La presentació de dos llibres de ficció escalfa motors de cara a Sant Jordi. Ajuntament de Sitges

La Diada de Sant Jordi a Sitges tindrà un any més com a centre neuràlgic el Passeig de la Ribera, amb les tradicionals parades de roses i llibres. Per complementar la jornada, la regidoria de Cultura, Tradicions i Festes també ha coordinat una àmplia programació cultural i artística. Des de les deu del matí fins a dos quarts de nou del vespre, el públic podrà triar i remenar entre l’ampli ventall d’obres literàries i adquirir una gran varietat de roses des de les clàssiques fins a les composicions més originals. Per fomentar la lectura, els autors i les autores locals signaran exemplars de les obres que han publicat en l’últim any, a l’estand institucional instal·lat d’onze del matí a vuit de la tarda al Passeig de la Ribera, davant de l’estàtua d’El Greco.

Per Sant Jordi, l’Ajuntament de Sitges ha editat el llibre ‘Mirades de Sitges’, en el qual han participat els autors Sergi Pàmies, Francesc Puigpelat, Monika Zgustová, Edwin Winkels, Lázaro Covadlo, Matthew Tree, Vinyet Panyella, August Bover, Xavier Gimeno, Jimmy Burns i Joan Sella, i els il·lustradors Núria Corretgé, Viki Gallardo,  Roby, Jon Berkeley, Horacio Elena, Lídia Gázquez, Agustí Albors, Francesc Rovira, Miguel Condé, Anna Monzó i Florència Coll. Aquest llibre és un conjunt de relats de ficció d’onze escriptors que tenen Sitges com a teló de fons o escenari. La curació de l’obra ha anat a càrrec d’Antoni Sella i Santi Terraza.

Una altra de les novetats literàries publicades per l’Ajuntament de Sitges és el conte ‘Per què Santa Tecla té tres braços?’, escrit per Loreto Almirall i il·lustrat per Lourdes Pañella. L’investigador Blai Fontanals serà present també al Passeig de la Ribera per signar exemplars de ‘La destrucció de l’art sacre sitgetà: memòries de Jaume Daví i Mañosa’, editada per l’Ajuntament de Sitges, i alhora farà dedicatòries de l’obra ‘Històries de llençols, forquilles i gots de vi’, que va ser publicada també per la regidoria de Cultura l’any passat. 

El Cronista Oficial de Sitges, Joan Yll, serà present a la cita literària amb el seu primer llibre, ‘Un tomb per casa’, que aplega una selecció de 200 articles dels gairebé 1.600 que ha publicat a ‘L’Eco de Sitges’ des de 1970. L’obra, publicada per l’editorial Efadós amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sitges, està plena de sentiments, records i vivències de festes i tradicions de Sitges.

Cèlia Sànchez-Mústich, una de les poetes més reconegudes dels Països Catalans, també signarà exemplars del seu últim llibre, ‘La gota negra’, publicat per Pagès Editors.

L’escriptor Josep Maria Tubau també signarà exemplars del seu últim llibre ‘Dietari d’un home del carrer’, editat per Letrame, i Rosa Maria Puig també participarà durant la diada de Sant Jordi amb la reedició i traducció al castellà el seu llibre ‘De Miami a Sitges, el último viaje’, en què parla de Charles Deering, Miquel Utrillo i el Palau Maricel.

La jove Blanca Planella i Rocha també hi serà present amb el quadern ‘Les subhastes dels balls populars de la Festa Major de Sitges’, publicat pel Grup d’Estudis Sitgetans i distingit amb el premi Carbonell i Gener 2015. La llista d’autors i autores es completa amb Concha García, de l’Associació Las historias de Sofía, que hi serà present amb el conte solidari ‘El gran tesoro’, en benefici dels nadons prematurs, i l’artista Montserrat Figueras, amb ‘Pinzellades d’infantesa i joventut’. 

El 23 d’abril també s’organitzaran altres activitats culturals i literàries com la lectura de textos a càrrec d’alumnes de l’Escola Pia, l’Escola Esteve Barrachina i el Grup Malvasia de les lletres. Per complementar la Diada de Sant Jordi, també es podrà gaudir de la proposta artística i musical Pintant la Pachamama 4. A partir de les onze del matí i davant l’estàtua d’El Greco, la pintora Blanca Benítez i el pianista i compositor Tutu Pachamama fusionaran novament art i música en directe. L’artista s’inspirarà novament en les cançons enèrgiques i vitals del músic per crear un quadre en una nova col·laboració conjunta.   
 
La música continuarà present en aquest mateix emplaçament amb l’actuació de la Coral Sitges Canta, que tindrà lloc a les 18.30 hores. La tradicional audició ballada de sardanes amb la Cobla Maricel tindrà lloc a les vuit de la tarda al Cap de la Vila. La trobada amb els autors i autores locals, juntament amb totes les persones que ho desitgin, posarà el punt final de la celebració al pati de la Biblioteca Santiago Rusiñol, a partir de dos quarts de nou del vespre.
 
La programació d’actes s’allarga fins al 24 d’abril, amb la projecció de la pel·lícula ‘Conociendo a Astrid’, un biopic sobre l’escriptora sueca Astrid Lindgren, creadora de Pippi Calzaslargas, que va acabar convertint-se en un fenomen mundial per a diverses generacions de nens i adults. El film es projectarà al Cinema Prado en dues sessions: a les 18.00 h en versió doblada al castellà i a les 20.30 hores en versió original subtitulada al castellà.

La presentació de dos llibres de ficció escalfa motors de cara a Sant Jordi

A cinc dies de Sant Jordi, Sitges està acollint diferents presentacions de novetats literàries d’autors sitgetans. Aquest dimecres, el Centre Cultural Miramar ha acollit la presentació de la publicació editada per l’Ajuntament de Sitges ‘Mirades de Sitges’, un llibre de relats de ficció on Sitges és l’escenari i que ha reunit a onze escriptors i il•lustradors sitgetans. Els escriptors i escriptores són Sergi Pàmies, Francesc Puigpelat, Monika Zgustovà, Edwin Winkels, Lázaro Covadlo, Matthew Tree, Vinyet Panyella, August Bover, Xavier Gimeno, Jimmy Burns Marañón i Joan Sella. Per la seva banda, Núria Corretgé, Viki Gallardo, Roby, Jon Berkeley, Horacio Elena, Lídia Gázquez, Agustí Albors, Francesc Rovira, Miguel Condé, Anna Monzó i Florència Coll han estat els encarregats d’il·lustrar el recull.

La regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau ha recordat que “teníem un deute pendent amb els escriptors i escriptores, i artistes de Sitges. És una excel•lent targeta de presentació del que significa Sitges i el que significa en l’art i en els artistes de Sitges. I per això aquesta publicació és la millor manera per donar-nos a conèixer”.

El llibre va néixer arrel d’una proposta dels periodistes Antoni Sella i Santi Terraza. Terraza ha explicat que “ja que Sitges és una capital de les arts, que ha estat molt receptiva a acollir a diferents creadors artístics,  podia ser molt adient que hi hagués una literatura específica on fos Sitges l’escenari, en un territori pròpiament de ficció”.

En nom dels escriptors i escriptores que hi ha participat, Edwin Winkels ha parlat de “la quantitat d’històries que es poden explicar de Sitges en un llibre així:  història d’amor, príncep blau, contes del poble o ciència ficció –un dels relats explica som serà Sitges l’any 2040”. En nom dels il·lustradors i il·lustradores, Lídia Gàzquez ha recordat que “la participació ha estat molt variada i reflexa  diferents estils: conceptual i d’autor, línia més propera al disseny gràfic, desenfadada i àgil i introspectiva”.

Durant l’acte, alguns dels autors i autores del llibre han llegit petits fragments dels seus relats. ‘Mirades de Sitges’ ha estat editat en tres idiomes: català, castellà i anglès. 

‘Dietari d’un home del carrer’, de Josep Mª Tubau Gallinat

Josep Mª Tubau Gallinat ha presentat aquest dilluns al Centre Cultural Miramar el llibre ‘Dietari d’un home del carrer’, editat per Letrame. Si les seves anteriors publicacions van ser la biografia ‘Enriqueta Galllinat. Una republicana barcelonina del segle XX’ i el thriller històric ‘Els lladregots d’almoines’, aquest cop explica la història quotidiana d’un comercial de perfumeria, Joan Morell, divorciat de la seva dona i que va passant per diverses peripècies.

L’acte ha estat presentat pel periodista sitgetà Jordi Barrachina, a qui el personatge del llibre li recorda Woody Allen, i la regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, filla de l’autor, que ha felicitat a Josep Mª Tubau per aquesta tasca literària, que continuarà amb la nova publicació que té en marxa, i en la que un dels escenaris és Sitges.

Josep Mª Tubau ha explicat que inicialment volia fer una novel•la dedicada al procés polític, però que finalment es va decidir “per una història lleugera, sarcàstica en el to i humorística. Pretén descriure engrunes disperses d’una vida rutinària viscudes per un personatge fictici que podria ser un veí que pot viure al replà de l’escala. No sortirà a les pàgines dels diaris ni li succeirà res d’extraordinari, fins que li passa una cosa extraordinària que li canvia la vida i li comencen a venir episodis com un assumpte molt misteriós que li costa molt de resoldre”.

El proper 23 d’abril, la fira de llibres i roses s’instal·larà des de les deu del matí a dos quarts de nou del vespre al Passeig de la Ribera per celebrar la diada de Sant Jordi. Durant tot el dia, L’Espai Jove de Sitges posarà una parada d’intercanvi de llibres i oferirà recomanacions de lectures juvenils.   

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Acaba l'any i administracions i empreses concessionàries revisen les tarifes, el que s'acostuma a traduir en un increment de preus per al nou any.

Quin mitjà de transport utilitzes per desplaçar-te a diari a la feina o a estudiar?

Tren
Autobús
cotxe
bicicleta
a peu
Motocicleta
Altres