Josep Andreu Lasserre

Cubelles revela la faceta més personal de Charlie Rivel en un documental

Una quinzena de testimonis recorden la relació que l’artista va establir amb el seu poble natal

ACN/ Gemma Sánchez Cubelles 23-04-2019 12:22 Lectures 2133
Pla obert de Paulina Andreu, filla de Josep Andreu Lasserre -Charlie Rivel-, durant el rodatge del documental 'Charlie Rivel i Cubelles'. Ajuntament d

Pla obert de Paulina Andreu, filla de Josep Andreu Lasserre -Charlie Rivel-, durant el rodatge del documental 'Charlie Rivel i Cubelles'. Ajuntament d

L’Ajuntament de Cubelles estrena aquest dimecres 24 d’abril un documental que recull la faceta més personal de Charlie Rivel i el vincle que l’artista, de nom Josep Andreu Lasserre, va establir amb el poble on va néixer l’any 1896. Tot i que el naixement a Cubelles va ser pràcticament una casualitat, al cap dels anys, un cop jubilat i retirat de les pistes de circ, va decidir instal•lar-se a la vila, on va morir el 1983. El documental ‘Charlie Rivel i Cubelles’ reuneix ara una quinzena de testimonis que recorden aquest vincle, per tal de “conèixer Lasserre com a persona, més enllà de l’artista que ja és internacionalment reconegut”, segons destaca a l’ACN Víctor Lora, un dels impulsors de la cinta.

El 23 d’abril de 1896, la mare de Charlie Rivel es va posar de part quan la companyia de circ de la família era de gira a Cubelles. Davant la situació, una parella de veïns es van oferir a acollir la partera i donar-los escalf durant els primers dies, fins el punt que Josep Andreu Lasserre va ser batejat a la vila.

Ja recuperats, els artistes van reprendre la gira amb la companyia de circ, i aquell naixement era a punt de convertir-se en una simple anècdota per als cubellencs. Amb tot, a mitjans anys 50, en ple auge de la figura de Charlie Rivel, l’artista va voler conèixer la vila on havia nascut, moment en què hi va establir un lligam que ja mai desfaria.

És aquesta relació la que ara vol treure a la llum l’Ajuntament de Cubelles. “La figura internacional i artística de Charlie Rivel és molt coneguda, però no ho és tant la relació amb la gent de Cubelles, ni per què va decidir venir-hi a viure”, relata Víctor Lora, que posa en valor la quantitat i qualitat dels testimonis que hi van tenir contacte diari. L’objectiu final, ressalta, és “explicar la relació entre Lasserre -més que no pas Charlie Rivel- i la gent de Cubelles”.

D’aquesta manera, el documental recull, entre d’altres, el testimoni del cambrer que cada dia servia l’artista en un bar de la vila, el del fuster que es va encarregar de nombroses obres a casa seva, o el d’un infant dels anys 60 que sovintejava la casa de Lasserre les tardes que organitzava activitats amb canalla. Al mateix temps, a la cinta hi participen la neta de la família que va acollir el naixement de l’artista i un veí infermer que el va assistir durant els últims dies de la seva vida.

En paral•lel, s’hi recullen els records de dos familiars directes de Lasserre: la seva filla Paulina Andreu -coneguda artísticament com a Paulina Schumann- i el fill de la seva segona dona, Carles Jardí. Els dos treuen a la llum la part més íntima del pallasso universal. Al mateix temps, Jardí “desmenteix” el vincle de Charlie Rivel amb el nazisme, segons destaca Lora. “Explica com l’artista es va trobar involucrat amb els líders nazis perquè Goebbels era un fanàtic de la seva feina, no pas per vinculació política. Posar-s’hi en contra hauria pogut resultar perillós”, afegeix.

Les entrevistes, enregistrades en col•laboració amb la productora Sabem.com, s’intercalen amb recreacions de diversos moments singulars de la vida de Lasserre a Cubelles. D’aquesta manera, el grup de teatre local ha interpretat el naixement i la mort de l’artista, però també l’estrena d’un gegantó en record a Charlie Rivel, estrenat pocs anys després de la seva defunció. Les recreacions han comptat amb l’assessorament del grup d’història local Amics del Castell.

‘Charlie Rivel i Cubelles’ s’estrena aquest dimecres 24 d’abril a Cubelles, coincidint amb l’aniversari del naixement de Lasserre, del qual se’n compleixen 133 anys aquest dilluns. Posteriorment, es distribuirà a través de DVD i no se’n descarta l’emissió per televisió.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres