Sant Jordi 2019

'El fill de l'italià' de Rafel Nadal i 'Lo mejor de ir es volver' d'Albert Espinosa s'imposen en ficció per Sant Jordi

'Contes des de la presó' d'Oriol Junqueras en català '...Y ahí lo dejo' de Gonzalo Boye en castellà, primers títols de no ficció

ACN/ Violeta Gumà Barcelona 23-04-2019 21:33 Lectures 1942
Diada de Sant Jordi a Vilanova i la Geltrú. Ajuntament de Vilanova

Diada de Sant Jordi a Vilanova i la Geltrú. Ajuntament de Vilanova

La novel·la 'El fill de l'italià' (Columna) de Rafel Nadal, el Premi Ramon Llull d'aquest any, ha estat el llibre de ficció en català més venut aquest Sant Jordi, segons la llista que elabora el Gremi de Llibreters de Catalunya. En castellà, la primera posició és pel nou llibre d'Albert Espinosa, 'Lo mejor deir es volver' (Grijalbo). L'obra de Nadal la segueixen al podi el Premi Sant Jordi, 'Digues un desig' (Enciclopèdia Catalana) de Jordi Cabré, i 'El fibló' (Columna) de Sílvia Soler. Quant a la no ficció, s'imposen els llibres vinculats al procés. En català, el més venut ha estat el 'Contes des de la presó' (Ara Llibres) d'Oriol Junqueras, seguit de 'Tres dies a la presó' (Rosa dels Vents) de Jordi Cuixart i Gemma Nierga. En castellà ocupa el primer lloc 'Y...ahí lo dejo' (Editorial Roca) de Gonzalo Boye.

Les dues darreres posicions de les cinc novel·la en català més populars aquesta diada són 'Entre el cel i la terra' (Columna) de Gerard Quintana i 'A l'amic escocès' (Columna) de Maria Barbal.

Després d'Espinosa, els llibres de ficció en castellà més venuts són 'Los asquerosos' (Blackie Book) de Santiago Lorenzo, 'Todo lo que sucedió con Miranda Huff' (Suma de Letras) de Javier Castillo, 'Yo, Julia' (Planeta) de Santiago Posteguillo i 'Toda la verdad de mis mentiras' (Suma de Letras) d'Elisabet Benavent.

El procés copa la no ficció

El xef Joan Roca assoleix la tercera posició del podi de no ficció en català amb 'Cuina mare' (Columna Edicions), seguit d''Esperança i llibertat' (Ara Llibres) de Raül Romeva i 'Oriol Junqueras. Fins que siguiem lliures' (Ara Llibres) de Sergi Sol.

Finalment, en castellà trobem en segona posició 'El director' (Libros del KO) de David Jiménez, 'A mi no me callan' (Editorial Alrevés) de Pepe Rubianes i 'El Crash. Tercera fase' (Roca Editorial) de Santiago Niño-Becerra.

La literatura infantil i juvenil, un pilar fonamental per Sant Jordi

Quant a la literatura per als més joves, un dels gèneres que més vendes acumula per la diada, s'imposa en català 'La revolta de Santa Jordina' (Amsterdam) de David Fernàndez, seguit de 'La llegenda de Sant Jordi (Estrella Polar) d'Emma Martínez i 'Tinc un volcà (Edicions El Cep i la Nansa) de Míriam Tirado i Joan Turu.

En castellà, el rànquing corona Los secretos de Youtube' (Mr Ediciones) de Thgrefg, 'The Crazy Haacks y el enigma del cuadro' (Montena) de The Crazy Haacks i '¡Locuras lejos de casa' (Montena) de Lady Pecas.

Es compleixen les quinieles dels llibreters

La presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, ha afirmat que no hi ha hagut sorpreses i que s'han complert el pronòstic del sector a l'hora de preveure quins llibres es vendrien més aquest Sant Jordi. "Els llibreters tenim les nostres quinieles i aquest any ho teníem claríssim perquè són llibres que ja s'anaven venent molt", ha destacat Ferrer que subratllat que no només eren els més buscats pocs dies abans de la Diada, sinó "des que van arribar a les llibreries".

Alguns, exposa, es van començar a vendre més tímidament, com el de Jordi Cabré, però d'altres han estat un èxit des del primer moment, com 'El fill de l'italià' de Rafel Nadal. "A més ens fa especialment contents perquè són llibres molt ben escrits i que fan un bé a la literatura, no són els maleïts llibres mediàtics", ha dit la presidenta dels llibreters.

Tampoc ha estat cap sorpresa la venda de llibres dels líders independentistes o dels advocats, sobretot el llibre de contes d'Oriol Junqueras. "Per la seva situació concreat i perquè són els contes que ha explicat als seus fills, ens desperta tendresa i volem saber què diu", ha ressaltat. També el de Gonzalo Boye o Raül Romeva: "Tenint en compte les circumstàncies per les quals estem passat, és normal que es vulguin llegir".

El sector està satisfet per la venda de llibres durant la jornada tot i que al pluja ha aigualit la Diada en alguns moments del dia gairebé a tot el país. "Com que ha plogut més o menys arreu pensem que, al final, haurem venut més o menys com l'any passat", ha exposat. No serà fins d'aquí un parell de dies, però, que tindran les xifres reals. "Durant Sant Jordi venem molt a les parades i no totes tenen el sistema informatitzat, encara falta una mica per tenir el balanç final", ha conclòs Ferrer. 

Els floristes confien que la venda de roses acabi en "èxit" tot i ser un Sant Jordi "complicat"

El president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, confia que la venda de roses acabarà sent un "èxit" tot i tractar-se d'un Sant Jordi "especial" i "una mica complicat", sobretot per caure en el calendari just després de Setmana Santa. Tot i les dificultats que ha suposat a l'hora d'avançar feina, i amb l'afegit de la pluja d'aquest matí, Guillén espera que els floristes acabin assolint els objectius: "Potser serà més lent i acabarem més tard, però la línia sembla positiva". El president del gremi ha assegurat que la reina de Sant Jordi "sempre serà la rosa vermella" tot i la popularitat de la groga pel context polític i ha destacat la substitució progressiva del plàstic per altres materials per embolicar la flor.

En declaracions a l'ACN, Guillén ha afirmat que des de primera hora d'aquest dimarts els floristes estan tenint una diada "plena" d'activitat. El calendari, amb Sant Jordi en la tornada després de Setmana Santa, ha "marcat bastant" l'organització de la feina de les floristeries, sobretot pel que fa a la distribució de les roses, ha assenyalat. A més, la pluja que ha caigut aquest dimarts al matí "ha aturat una mica el ritme" i ha "complicat el trànsit", ha afegit. Per tot això, el gremi no ha pogut ara com ara recollir dades provisionals de vendes, a diferència d'altres anys, quan solia tenir les primeres a la tarda, ha dit Guillén.

Tot i les dificultats d'aquest any, l'engranatge dels floristes per Sant Jordi està ben greixat i el gremi confia complir els objectius. La previsió amb què treballaven és que es comprarien 7 milions de roses. "El públic està responent com cada Sant Jordi", considera Guillén, que ha apuntat que on "potser quedaran roses" és en les "parades de venda il·legals".

El president del gremi ha destacat que la rosa vermella continua sent la més desitjada i regalada per Sant Jordi, tot i que les vendes de la groga han pujat molt i és la segona més venuda. "La reina és la reina. Poques coses es poden assegurar en aquesta vida, però que per Sant Jordi la rosa és la vermella, això és segur. És la tradició", ha reblat.

Guillén ha subratllat que els floristes aposten cada vegada més per la naturalitat i la sostenibilitat en els complements de la rosa i ha assenyalat que les bosses de plàstic i la cel·lofana es van canviant per altres materials, com ceràmica, fusta, roba o fulles, per exemple. "La bossa de plàstic s'està retirant i crec que en molt poc temps acabarà desapareixent", ha dit.

Més informació

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres