Enciclopèdia castellera

El món casteller llueix la seva Enciclopèdia al Palau de la Generalitat

Cossetània Edicions ha publicat ja tres dels sis volums que acabaran integrant l’obra dirigida per Xavier Brotons

El director de l'Enciclopèdia casetellera, Xavier Brotons, intervé al Palau de la Generalitat en la presentació de l'obra. ACN

El director de l'Enciclopèdia casetellera, Xavier Brotons, intervé al Palau de la Generalitat en la presentació de l'obra. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Palau de la Generalitat ha acollit aquest dimecres l’acte de presentació de l’Enciclopèdia castellera, promoguda i editada per Cossetània Edicions i dirigida per Xavier Brotons. L’obra, que ja compta amb tres volums publicats, vol recopilar i actualitzar tota la informació sobre els castells i així esdevenir-ne una obra de referència. Brotons ha anunciat que el quart i cinquè volums, dedicats respectivament a aspectes sociològics i antropològics dels castells, “ja estan “en camí”, i pel 2020 quedarà el sisè i darrer volum “miscel·lani” amb expressions artístiques lligades a aquesta tradició popular. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha destacat el “compromís” dels castellers amb el país i ha tingut un record “especial” per l’ex conseller d’Exteriors, Raúl Romeva (membre dels Castellers de Sant Cugat) i els altres polítics presos i exiliats, “persones que no existeixen per la JEC”.

Des del febrer de 2019 i fins ara s’han publicat tres volums de l’Enciclopèdia castellera, dos dedicats a la història i un tercer més recent sobre tècnica castellera i els aspectes científics que hi ha darrere aquesta pràctica. De fet, la presentació de l’obra s’havia de fer ara fa més d’un any, però es va ajornar degut a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, segons han remarcat tant el president de la Generalitat com la consellera de Cultura Maria Àngela Vilallonga.

El Saló Sant Jordi ha acollit, doncs, una presentació ajornada que ha comptat amb la presència del president, la consellera, el director de l’obra Xavier Brotons, el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Roger Gispert, i el director de l’Editorial Cossetània Jordi Ferré. Com ha convidat han assistit representants d’una trentena de colles castelleres a les quals s’ha obsequiat amb un exemplar del tercer volum de l’Enciclopèdia castellera.

Quim Torra ha agraït que es tiri endavant un projecte d’aquesta naturalesa –un “repte formidable”, n’ha dit- així com el “compromís” del món casteller “amb el país”. A més, el president ha fet notar l’ajornament d’aquesta presentació per la “imposició fraudulenta del 155”. En aquest sentit, i fent una metàfora castellera, Torra ha afirmat: “De la mateixa manera que els Castells a vegades cauen i les colles els torneu a ‘tirar’ fins a aconseguir-ho, Catalunya també s’està tornant a alçar sense por i amb ganes de aconseguir la nostra llibertat”.

La consellera de Cultura també ha fet esment dels “valors” que representen els castells i els ha lligat a la sort del país. “Força, equilibri, valor i seny són precisament els valors que fem nostres per afrontar amb coratge intel·ligent el moment difícil que tenim el repte d’afrontar”.

Durant la presentació de l’Enciclopèdia castellera, el seu director Xavier Brotons ha raonat la conveniència d’un projecte com aquest en un moment en què “tots plegats sabem molt més de castells que fa quatre dècades, ateses les investigacions i publicacions sobre castells que s’han fet en aquests anys”. “Aquest era el moment oportú per afrontar una obra d’aquestes característiques”, ha afegit Brotons avanç d’anunciar que els volums 4 i 5 de l’Enciclopèdia ja estan en fase de producció.

De fet, l’acte d’aquest dijous ha servit per presentar fonamentalment el tercer volum de l’obra, que es va publicar a finals de l’any passat, i que està dedicat a la ciència i la tècnica que hi ha al darrere del món casteller. Roger Gispert, president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, s’ha mostrat especialment content amb aquest volum. “Té un especial interès, perquè sobretot en l’apartat de la ciència és on hem dedicat els esforços els últims anys, i qüestions i estudis que s’hi expliquen com l’impacte de les caigudes o el pes dels castells, ens han permès desenvolupar més endavant desenvolupar mesures de protecció que avui són essencials en assajos i actuacions; Tot fa possible que avui en dia els castells siguin més alts, però sobretot més segurs”, ha reblat.

De la seva banda, el director de Cossetània Edicions, Jordi Ferré, ha convingut que aquest és el projecte més “ambiciós” que ha assumit l’editorial vallesana. “Es pretenia una obra ambiciosa, de rigor, que fos de referència; la idea era fantàstica i era clarament una idea extraordinària que havíem d’assumir”, ha dit sobre l’origen vallenc (“el bressol dels castells”) del segell i la seva “passió” pel món dels castells.

L'antecedent de l'enciclopèdia

Malgrat cobrir un buit editorial, Brotons reconeixia l’any passat en una entrevista amb l’ACN que no es pot passar per alt l'existència d'un "precedent". Es referia a "Món Casteller", una obra en dos volums que va fer el fotògraf i historiador Pere Català i Roca, gran estudiós i apassionat dels castells. Però malgrat la pretensió d'esdevenir una obra de síntesi, va tenir l'infortuni de deixar-se de publicar l'any 1981, just quan arrencava la segona època daurada del fet casteller. "I del 1981 cap aquí hi ha hagut molta recerca i sabem moltes més coses", destaca Brotons. De fet, l'enciclopèdia cita molt sovint aquesta obra de consulta imprescindible de Català i Roca.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local