Cronista Oficial de Sitges

Joan Yll presenta el seu debut literari fent ‘Un tomb per casa’

L’obra, publicada per l’editorial Efadós amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sitges, repassa al llarg de cinc dècades, records i vivències de festes i tradicions de Sitges

Redacció Sitges 06-05-2019 14:31 Lectures 1150
Joan Yll presenta el seu debut literari fent ‘Un tomb per casa’. Ajuntament de Sitges

Joan Yll presenta el seu debut literari fent ‘Un tomb per casa’. Ajuntament de Sitges

Joan Yll Martínez, Cronista Oficial de Sitges, ha presentat aquest divendres el seu debut literari 'Un tomb per casa' a la sala d’actes de la Societat Recreativa El Retiro, que s’ha omplert de gom a gom amb la presència d’amics, familiars, sitgetans i sitgetanes juntament amb l’alcalde de Sitges, Miquel Forns; la regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau; Roland Sierra, autor del pròleg, la presidenta de la Societat retirista, Elena Ferré, i la presidenta del Casino Prado, Carme Artigas. 

Joan Yll ha fet en el seu primer llibre una selecció laboriosa dels més de 1.600 articles publicats a l’Eco de Sitges. Per a l’autor, l’obra publicada per l’editorial Efadós amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sitges, “és molt més que un recull de 200 articles. És un aiguabarreig de records de tradicions i de festes, de vivències amb sitgetanes i sitgetans. Així com també és un ampli ventall d’anècdotes sorgides del viure quotidià”.

El llibre ‘Un tomb per casa’, títol homònim també de la secció de Joan Yll al setmanari local, es divideix en les dècades del 1970, 1980, 1990, 2000 i 2010. Tots els capítols van acompanyats d’una fotografia i d’una petita reflexió de l’autor. La primera crònica del llibre ‘Un tomb per casa’ reprodueix la primera col·laboració de Joan Yll al setmanari local. Yll afirma que “el primer article que hi trobem se centra amb l’art, el de la música. Va ser el primer que vaig publicar a L’Eco el 22 de novembre del 1970. Es tracta d’una crònica breu d’un concert que va tenir lloc al Palau de la Música i del qual en van ser protagonistes, llavors, per uns joves músics: el violinista Gònçal Comella sota la direcció d’Antoni Ros-Marbà i amb la participació del veterà violoncel·lista  Josep Trotta”. Yll afegeix que “l’últim article que hi ha en el llibre, també fa referència a l’art, més concretament, al de la pintura sobre l’exposició d’obres del recordat Santi Pérez Camps i de la Blanca Benítez Montané, celebrades amb pocs dies de diferència l’any 2018”.

L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, destaca alguns dels articles del llibre com el d’”Un jove de cent anys” dedicat a l’escolanet del Vinyet. L’alcalde destaca que “Joan Yll a més de Cronista de la Vila, és un cronista veí, cronista de les emocions i cronista dels sentiments”.

La regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, ha subratllat que “Joan Yll és la nostra memòria, capaç de reflectir durant gairebé 50 anys el costumari local, les festes i recordar oficis i altres costums que s’havien perdut. Retenir i divulgar què som i com som és fonamental en un poble com el nostre, per a la història tan rica que tenim’.

L’historiador i autor del pròleg del llibre, Roland Sierra, recorda que els articles publicats van dels anys setanta fins a l’actualitat. Cinc dècades, per tant, que resumeixen alhora l’evolució estilística d’un cronista i la transformació d’un poble i de la seva gent. Perquè les persones han estat sempre els grans protagonistes dels escrits de J.Y.M. A través de les seves cròniques hem conegut personatges de tota mena –vius o ja desapareguts-, el record dels quals, si no hagués estat per ell, s’hauria perdut o no hauria transcendit més enllà de l’estricte àmbit familiar. Sitgetans i sitgetanes que potser no ocuparan cap pàgina en els llibres d’història però que han estat els veritables protagonistes del Sitges quotidià d’ahir i d’avui”.

El primer llibre de Joan Yll, 'Un tomb per casa, s'ha convertit en un èxit de vendes. L'obra va ser publicada per Sant Jordi i es va convertir en el llibre de temàtica local més venut a Sitges durant la diada. El 2020 Joan Yll celebrarà que fa mig segle que escriu a L’Eco de Sitges.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres