Edificis patrimonials

La segona edició d’Obrim Vilafranca torna el 9 de juny per obrir les portes del patrimoni local

Es podrà visitar l’interior de 15 edificis singulars i patrimonials, per a 6 dels quals caldrà reserva prèvia

Redacció Vilafranca del Penedès 21-05-2019 17:06 Lectures 1701
La segona edició d’Obrim Vilafranca torna el 9 de juny per obrir les portes del patrimoni local. Ajuntament de Vilafranca

La segona edició d’Obrim Vilafranca torna el 9 de juny per obrir les portes del patrimoni local. Ajuntament de Vilafranca

Aquest matí s’ha presentat en una de les estances de Cal Macià, el palau medieval de c/ Cort, 16, al costat de l’Ajuntament, la segona edició d’Obrim Vilafranca, una iniciativa que vol mostrar el patrimoni cultural de la ciutat d’aquells espais que habitualment no es pot visitar. L’Alcalde de Vilafranca, Pere Regull i la regidora de Promoció Turística, M. Dolors Rius, han presentat la segona edició d’aquest projecte iniciat l’any passat i que va ser tot un èxit, amb una participació de més de 3.600 persones. La regidora ha explicat que l’objectiu continua sent “mostrar l’interior dels edificis patrimonials. És un patrimoni que sovint passa desapercebut, ja que no acostuma a estar disponible per al públic. Volem que Obrim Vilafranca formi part del calendari anual de visites turístiques a la ciutat”. M. Dolors Rius ha recordat que les visites als edificis es fan de la mà de guies i de propietaris o persones vinculades a cada espai “de manera que la visita esdevé encara més interessant”. La regidora, que ha emmarcat aquest projecte en l’Any Europeu del Patrimoni Cultural i a la participació de Vilafranca en la marca “Ciutats amb caràcter”, ha reconegut que l’èxit de la primera edició “va desbordar les expectatives, però hi va haver capacitat de reacció ampliant horaris i nombre de visitants”.

Enguany es podran visitar 15 edificis, dos més que l’any passat. S’hi incorporen Cal Posas (pl. Oli, 4), el Fòrum Berger Balaguer (rbla. Nostra Senyora, 6) i l’església i el claustre de la Trinitat i causa baixa la Casa Aixelà (c/ La Palma) que ha passat a ser apartament turístic i està ocupat.

D’aquests 15 edificis, 3 (cripta i basílica de Santa Maria, església i claustre de Sant Francesc i església i convent dels Trinitaris) es podran visitar de forma lliure i ininterrompudament de 10 a 14h i de 17 a 20h. 6 edificis més s’hauran de visitar amb guia però sense necessitat de reserva prèvia (Casa de la Vila, Cal Figarot, Magatzems Jean Mory, Centre Artístic del Penedès “L’Agrícol”, Magatzems Torres i Vendrell, i l’Enològica) i finalment 6 edificis més s’hauran de visitar amb guia i amb reserva prèvia per Internet. (Casa Macià, Casa Serra i Coromines, Palau Baltà, Cal Posas, Fòrum Berger Balaguer i Casa Salvador i Collazo-Consell Regulador del Cava). La regidora ha explicat que les visites a aquestes darreres 6 cases s’hauran de reservar a partir del dia 1 de juny a través de la web www.turismevilafranca.com. Un 75% de les places disponibles dels diferents torns de visita, de ¾ d’hora de durada, es podran reservar per aquest mecanisme i es reservarà un 25% de places que es podran obtenir de forma presencial a l’Oficina de Turisme, tel. 93 8181254. Una persona podrà fer un màxim de 3 reserves per a 2 persones. Finalment,  M. Dolors Rius ha donat a conèixer també que al llarg del dia hi haurà ambientació d’època modernista a la plaça de la Vila i de l’època medieval a la plaça de Jaume I, actuacions musicals de l’alumnat i el professorat de l’Escola Municipal de Música M. Dolors Calvet als claustres de Sant Francesc i de la Trinitat i que els restaurants de Vilafranca rebran les persones que portin un distintiu d’haver fet les visites amb una copa de vi o de cava del Penedès.

Per la seva banda, l’alcalde Pere Regull ha dit que és bo que “n’hàgim après de la primera edició per corregir errades i que no hi hagi saturació”. Per Regull “Obrim Vilafranca” és una aposta més per un turisme de qualitat. “Els principals beneficiats són la gent de Vilafranca, que podrà conèixer, valorar i ser prescriptors de la ciutat i del seu patrimoni, i es beneficiarà econòmicament dels turistes que ens visitaran, menjaran, compraran a Vilafranca”, ha afirmat l’alcalde, que ha recordat que un 67% de visitants de la primera edició d’”Obrim Vilafranca” eren de Vilafranca i un 32% eren de fora. “És important que els vilafranquins coneguem el patrimoni i la riquesa cultural de la ciutat i sapiguem portar i guiar els visitants pels llocs d’interès”, ha conclòs Pere Regull.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Des que l'any 2006 la llei antitabac va prohibir fumar a l'interior bars i restaurants, molts establiments han optat per dotar de calefacció les seves terrasses a l'aire lliure. Es calcula que una terrassa amb quatre estufes en marxa 8 hores al dia emet tant CO2 com viatjar en cotxe 350 quilòmetres.

Què et sembla la prohibició de les estufes a les terrasses dels bars que algunes ciutats han començat a aplicar?


Malament