Centre d’Estudis d’Opinió

La meitat dels catalans triaria internet com a mitjà de comunicació únic

TV3 i la Sexta són les úniques televisions que aproven en objectivitat i pluralitat informativa

Presentació de l'enquesta sobre hàbits de consum audiovisual i percepcions sobre mitjans, presentada al MAC a Granollers. CAC

Presentació de l'enquesta sobre hàbits de consum audiovisual i percepcions sobre mitjans, presentada al MAC a Granollers. CAC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 48,4% del catalans escolliria internet com a mitjà únic de comunicació, per davant de l'accés exclusiu a la televisió (31%), la ràdio (13,7%) i la premsa escrita (5,3%). Així es desprèn de les dades que aporta una enquesta del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), fruit de l’explotació de dades recollides pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). Si es pot escollir entre diversos mitjans, els catalans trien la televisió per informar-se i entretenir-se, mentre que internet és la primera opció per formar-se una opinió i informar-se de temes locals. TV3 i la Sexta són les úniques televisions que aproven en objectivitat i pluralitat informativa, mentre que entre les emissores són Catalunya Ràdio, RAC1, Catalunya Informació i Cadena Ser. L’enquesta ha estat presentada al Mercat Audiovisual de Catalunya, que començat aquest dimecres a Granollers.

L’enquesta, que s’ha fet sobre una mostra de 1.600 persones, té com a objectiu conèixer els hàbits de consum audiovisual i les percepcions de la ciutadania davant els mitjans de comunicació audiovisual.

Tanmateix, s’observa una diferència molt important segons l’edat, atès que les persones més joves aposten per internet per a qualsevol ús, mentre que les més grans trien preferentment la televisió.

La bretxa generacional en l’audiovisual queda constatada en la pregunta sobre el mitjà que es triaria en cas de poder-ne elegir només un. Entre els més joves (16 a 24 anys) l’opció d’internet com a únic mitjà seria clarament majoritària, atès que l’elegirien el 81,9% de les persones enquestades. En general, els menors de 50 anys triarien majoritàriament internet, mentre que les persones més grans d’aquesta edat optarien preferentment per la televisió, en cas de veure’s forçats a elegir un únic mitjà.

Loppacher ha explicat que l’enquesta permet treure dues conclusions. La primera és que s’observa una "clara divisió generacional per l’ús de les noves tecnologies", de manera que fins als 50 anys hi una preferència clara per internet, mentre que les persones més grans de 50 anys mantenen la seva preferència pel consum audiovisual a través dels mitjans tradicionals.

Alhora, hi ha una preocupació per determinades qüestions, com la presència de continguts violents, la manipulació informativa o la publicitat de jocs d’atzar. També hi ha una petició perquè aquestes qüestions es "regulin adequadament".

Percepcions sobre l’objectivitat i la pluralitat

TV3 i laSexta són les úniques televisions en grau d’objectivitat i pluralitat informativa, segons l'enquesta. Així, TV3 obté un 6,36 en termes d’objectivitat i un 6,17 en pluralitat informativa. En aquest sentit, laSexta també aprova, amb un 5,33 en objectivitat i un 5,41 en pluralitat informativa. Les altres televisions (La 1, Antena 3 TV i Telecinco) suspenen en els dos aspectes, especialment les privades en l’apartat de pluralitat.

L’enquesta també consulta si hi ha alguna cadena que es vegi més que abans, en concret, en els darrers dos anys. La resposta, d’acord amb la percepció anterior, és que la població ha augmentat el consum de TV3 i de laSexta.

També es consulta sobre la televisió local. Una de cada quatre persones acostuma a mirar-la, especialment les més grans de 50 anys. La nota global de la ciutadania per al conjunt de l’oferta de la televisió local és de 6,76, en una escala de 0 a 10.

Televisió

Consultats sobre l’ús real que fan dels mitjans, es constata que la televisió manté una presència sòlida. El 93,2% dels catalans declaren mirar-la cada dia. Per franges de consum, el 52,8% de les persones enquestades declara mirar-la entre una i tres hores al dia. Un 19,3% declara mirar-la més de tres hores al dia. Les persones més joves són les que miren menys la televisió en directe. L’enquesta mostra com l’oferta de televisió s’ha diversificat i ha augmentat l’ús de televisió sota demanda. Així, el 62,9% de les persones enquestades afirma consumir serveis audiovisuals sota demanda, bàsicament sèries i pel·lícules. En aquest apartat es constata també l’existència d’una divisió generacional situada en el llindar dels 50 anys.

Entre els més joves, el grup majoritari és el que consumeix entre una i dues hores al dia. En canvi, la majoria de les persones més grans de 50 declaren no mirar mai televisió sota demanda. Una part de la gent que veu televisió sota demanda ho fa mitjançant una plataforma de pagament. Així, 4 de cada 10 persones a Catalunya estan abonades a serveis de pagament, sent les plataformes més sol·licitades Netflix i Movistar. Pel que fa a si la televisió es veu en solitari o en companyia, el 56,9% dels ciutadans declara mirar-la sol, percentatge que arriba al màxim (72,1%) en el cas dels més joves (de 16 a 24 anys).

Ràdio

Pel que fa a la percepció de la ràdio, hi ha quatre emissores que aproven en grau d’objectivat i de pluralitat informatives: Catalunya Ràdio, RAC1, Catalunya Informació i Cadena Ser (ordenades segons la puntuació rebuda). En canvi, segons la percepció de la ciutadania, no aproven Onda Cero, RNE i Cope. Internet Pel que fa al temps d’ús diari d’internet, un 42,3% de la població declara navegar entre una i tres hores al dia. El 22,8% declara navegar més de tres hores al dia.

Aquí s’observa, un cop més, la divisió generacional. Així, en la franja més jove (16 a 24 anys), un 60,3% de les persones enquestades declara que es passa més de tres hores al dia navegant per internet. Pel que fa a internet com a mitjà per informar-se de l’actualitat informativa, els diaris digitals són el mitjà preferit per a la majoria dels catalans (56,3%) per seguir l’actualitat informativa, per bé que els més joves (de 16 a 34 anys) s’informen mitjançat les xarxes socials.

Pel que fa a la ràdio, un 59,8% dels catalans declaren escoltar cada dia la ràdio en directe, un percentatge força més baix que en el cas de la televisió. Així, el grup que afirma no escoltar mai la ràdio no és testimonial, com en el cas de la televisió, sinó que suposa el 39,8% de la població catalana. Aquesta tendència a ignorar la ràdio arriba a un màxim en el segment de 16 a 24 anys, en el qual la meitat (50,6%) declara no escoltar-la mai. Els continguts més escoltats en la ràdio són els informatius, seguits dels musicals.

Preocupació per continguts de risc

Consultades les persones per quins són els continguts audiovisuals que són menys apropiats per als menors d’edat, hi ha una majoria (66,3%) que apunta a la violència, seguida, a més distància, del contingut sexual i del contingut sexista. La principal preocupació pel que fa als programes informatius és, amb diferència, la manipulació informativa (53,2%), seguida de la presència excessiva de continguts polítics (10,7%). El tractament de gènere també preocupa, atès que gairebé la meitat (49,4%) de la població catalana considera que és poc o gens igualitari.

En la mateixa línia, 6 de cada 10 persones consideren que la publicitat dona una imatge no acurada de les dones. Pel que fa a la publicitat de jocs d’atzar i apostes esportives, el 83,9% dels catalans la prohibirien o la limitarien. En aquest cas, també es constata la diferència per edats, ja que els més joves són els més permissius amb aquest tipus de publicitat, mentre que els més grans de 50 anys demanen majoritàriament prohibir-la. En relació amb l’ús d’internet per part dels menors d’edat, les principals preocupacions són que els infants i adolescents puguin contactar amb estranys a la xarxa, que vegin continguts inapropiats o que estiguin massa temps connectats.

En concordança amb aquestes preocupacions, el 36,9% dels pares tenen instal·lats filtres de control parental i un 15,6% tenen un sistema que limita el temps que els menors poden navegar per internet. El 72,8% de les persones enquestades considera necessària la regulació dels continguts audiovisuals, sent les persones de 35 a 49 anys les que consideren més necessària aquesta regulació. La meitat de la població (49,9%) creu que el CAC hauria de tenir competències sobre internet. Les persones més joves (de 16 a 24 anys) són les que consideren més necessària aquesta regulació.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local