Can Llopis

Les obres de reforma del Museu Romàntic de Sitges començaran al setembre

L’actuació donarà peu a altres treballs de millores de l’edifici

Redacció Sitges 17-06-2019 20:51 Lectures 1707
Les obres de reforma del Museu Romàntic de Sitges començaran al setembre. Museus de Sitges

Les obres de reforma del Museu Romàntic de Sitges començaran al setembre. Museus de Sitges

El Consorci del Patrimoni de Sitges ha resolt el concurs de licitació de la climatització del Museu Romàntic – Can Llopis, que executarà l'empresa Plan Your Future SA, per valor de 393.000 euros (IVA a part). L’actuació és de notable complexitat, a causa de les característiques de l’edifici (de finals del segle XVIII), ha requerit l’aportació de solucions imaginatives per respectar el conjunt patrimonial.

L'empresa Plan Your Future SA ha estat la guanyadora del concurs publicat pel Consorci el mes de maig. Plan You Future SA ha dut a terme projectes de reforma d’instal·lacions, com la Sala Club de la Blanquerna, la reforma del Centre Respir de la Vall d'Hebron, la il·luminació del nou parc infantil de la plaça Lesseps, les instal·lacions de l'Ajuntament de la Riba o l'Escola Sant Gregori de Barcelona, entre d'altres.

Les màquines refrigeradores s’instal·laran a les terrasses de l’edifici, sense que tinguin impacte visual sobre la façana. El sistema de distribució serà a les golfes i sota els porticons –i dissimulat per les cortines– s’instal·laran les consoles que canalitzaran l’aire a cada sala. Es tracta de la primera intervenció en climatització que té el Museu Romàntic.

Un cop executada aquesta actuació es duran a terme altres actuacions de millora de l’edifici, com la reparació de les cornises, la restauració del porxos, la millora del sistema elèctric i la instal·lació d’un ascensor. Paral·lelament, també es durà a terme una redefinició del projecte museogràfic.

El Museu Romàntic - Can Llopis es troba situat en un edifici d’estil neoclàssic, construït el 1793. Deu els seu nom al primer propietari, el notari Manuel Llopis i Falç, que el va adquirir al seu cosí, Josep Bonaventura Falç i Roger, qui l’havia fet construir inicialment per a ell dins del perímetre de terres que va urbanitzar fora de les muralles de la vila, en el que va ser el primer eixample sitgetà, a finals del segle XVIII.

El darrer hereu de la família, el diplomàtic Manuel Llopis de Casades (1885-1935), va cedir la casa pairal a la Generalitat de Catalunya perquè fos convertida en museu. L’esclat i les conseqüències de la Guerra Civil van endarrerir els tràmits, que van ser represos el 1943 en ser ofert de nou l’edifici a la Diputació de Barcelona.

L’adequació com a museu es va iniciar el 1946. El 1949 es va obrir al públic la planta noble i, posteriorment, la planta baixa, el jardí, el celler i la biblioteca. De la casa original se’n conserva íntegrament l’estructura i la decoració dels murs.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Imatge d'arxiu d'una espardenya de festa major

FESTES MAJORS. Dels balls i entremesos típics de les nostres festes majors, quin és el teu favorit?

Bastons
Pastorets
Cintes
Diables
Gegants
Capgrossos
Panderos
Gitanes
Valencians
Dracs (i similars)
Moixiganga
Falcons
Altres