Festa Major 2019

El laboratori del museu VINSEUM restaura sant Fèlix

Aquesta operació es realitza anualment amb l’objectiu de vetllar per la seva adequada conservació

Redacció Vilafranca del Penedès 18-06-2019 19:54 Lectures 1380
El laboratori del museu VINSEUM restaura sant Fèlix. Vinseum

El laboratori del museu VINSEUM restaura sant Fèlix. Vinseum

La setmana passada els administradors de la Festa Major de Vilafranca 2018 van portar la imatge de sant Fèlix al laboratori de restauració-conservació de VINSEUM. Es tracta d’una operació que te lloc anualment i que serveix per garantir l’adequada conservació i estabilitat d’una escultura que forma part del patrimoni litúrgic simbòlic i col·lectiu de la ciutat.

Com bé saben els penedesencs, són els administradors de la Festa Major de l’any precedent els encarregats de custodiar la imatge de sant Fèlix al llarg de l’any. Tenim un sant viatger, que només torna a la Basílica de santa Maria durant la setmana de la Festa Major. La imatge viu diferents trasllats al llarg de l’any i, mentre conviu amb les famílies dels administradors, rep visites per part dels seus devots, comparteix les celebracions que s’organitzen en la seva presència i és objecte de multitud de reportatges fotogràfics. Aquest tragí dels seus múltiples trasllats de casa, sumat al fervor festamajorenc dels dies marcats en calendari fa que la imatge sigui objecte de cops accidentals que en malmeten algun fragment.

Carmina Admella, conservadora-restauradora de VINSEUM treballant en la restauració del sant

La conservadora-restauradora de VINSEUM, Carmina Admella, és l’encarregada de revisar, diagnosticar i tractar les patologies de la imatge. Ja fa més de vuit anys que realitza aquesta tasca un cop l’any i sempre, esclar, abans del 29 d’agost. Aquesta visita al taller serveix al sant per posar-se a punt i fer que li reparin aquells danys que hagi patit. La intervenció més habitual inclou la neteja de conservació, l’anivellament de les pèrdues de material (s’aplica massilla de cola animal, “a l’antiga”) i la reintegració pictòrica en les zones on hi ha hagut pèrdues cromàtiques. El criteri aplicat és el de la mínima intervenció necessària per a garantir el bon estat de conservació d’una imatge amb una forta càrrega simbòlica.

Detall de la intervenció de reintegració pictòrica

Amb aquesta operació anual el museu reforça la seva vocació de servei públic que es concreta, entre d’altres accions, en la tasca d’assessorament, estudi i protecció del patrimoni cultural públic, com és el cas de la figura del patró de Vilafranca. La correcta preservació del patrimoni cultural des de la sensibilitat, el respecte, el coneixement i la professionalitat de totes les parts és responsabilitat de totes les parts implicades: museus, centres d’estudis, administracions i, per extensió, tota la ciutadania. Tenir cura del patrimoni cultural és indispensable si volem mantenir els valors històrics, simbòlics i socials que ens identifiquen com a comunitat; garantir-ne la seva conservació per a generacions futures és, doncs, responsabilitat de tots. 

Imatges de detall de l’abans i després de la intervenció

Finalment, VINSEUM vol agrair la comprensió i les facilitats donades tant pels ex-administradors que tenen el sant a casa i el cedeixen temporalment per aquesta operació, com també al Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, i en especial a la Lídia Romeu, tècnica del cicle festiu de la Vila i la persona que coordina gran part de la logística interna de “la més típica”.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Si no han d'estudiar, ni treballar, ni fer la neteja obligada, ni el temps acompanya per sortir al carrer, ni el "no fer res" és una opció, què t'agrada fer a casa quan tens una estona per a tu?

Quan tens temps lliure a casa, quina és l'activitat de lleure que prefereixes fer?

Llegir
Veure la TV
Cuinar
Fer manualitats
Escriure
Meditar
Jugar
Altres