Des de 1781

Xavier Orriols i Francesca Roig recullen en un llibre els orígens inèdits de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú

El museu Papiol acull la presentació del nou llibre 'Cent anys de Neus de blancs relleus. Els inicis de la festa'

Aroa Tort Vilanova i la Geltrú 25-07-2019 19:44 Lectures 3961
Xavier Orriols i Francesca Roig recullen en un llibre els orígens inèdits de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú. Aroa Tort

Xavier Orriols i Francesca Roig recullen en un llibre els orígens inèdits de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú. Aroa Tort

Cent anys de Neus de blancs relleus. Els inicis de la festa. Així es titula el llibre de Xavier Orriols i Sendra i de Francesca Roig i Galceran, editat per El Cep i la Nansa, que dimecres es va presentar al Museu Romàntic Can Papiol. Es tracta d'un llibre que fa una extensa recerca dels orígens de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú, des que aquesta festa, en honor a la Mare de Déu de les Neus, va ser votada el 1781.

El llibre descriu com va sorgir la festa vilanovina i tots els canvis que ha anat experimentant amb el pas del temps. I arriba fins l'any 1881, amb l'arribada del ferrocarril a la ciutat. D'aquesta manera, acaba relatant principalment la vida a la Vilanova del segle XIX, un període que, segons l'autor, Xavier Orriols, "ha estat menys estudiat que el segle XX", del qual trobem més varietat d'obres. En canvi, en aquest llibre, "gairebé tot és inèdit,", afirma Orriols.

El periodista Francesc-Marc Álvaro va explicar durant la presentació del llibre que amb aquesta obra "us mirareu la Festa Major d'una manera diferent", ja que narra "una Vilanova estranya i exòtica, que és a la vegada propera però llunyana". A més, "fa una explicació d'allò global i allò local", perquè a través de Vilanova "veiem la història d'Espanya i d'Europa" de tot el segle XIX.

Per la seva part, la coautora de l'obra, Francesca Roig, afegeix que porten "més de 30 anys recollint material i guardant coses referides a la festa", per la qual cosa el llibre "conté molta informació condensada, no és una novel·la". Tanmateix, conclou recomanant-lo al públic: "Espero que tota aquesta feina us serveixi a tots per saber d'on venim i ens ajudi a saber on anem".

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No