Història gràfica

Troben dues fotos inèdites dels Xicots de Vilafranca

La primera fotografia mostra el moment en què l'enxaneta corona el tronc del castell mentre que en la segona es veu quan es carrega el pilar de 5

Laureà Inglada (esquerra) i Jaume Ventura amb les fotos inèdites del primer 4 de7 amb pilar descarregat pels Xicots de Vilafranca l’any 1983 a l’Arboç

Laureà Inglada (esquerra) i Jaume Ventura amb les fotos inèdites del primer 4 de7 amb pilar descarregat pels Xicots de Vilafranca l’any 1983 a l’Arboç

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'associació VIRD (Ventura-Inglada Recerca de Dades), que es dedica a fer un treball de recerca de la història dels Minyons de l'Arboç, ha trobat un parell de fotografies inèdites: es tracta del primer 4 de 7 amb el pilar descarregat pels Xicots de Vilafranca el 6 de novembre de 1983 a la plaça de la Vila de l'Arboç amb motiu de la diada del 25è aniversari dels Minyons de l'Arboç. Les fotografies van ser realitzades pel fotògraf arbocenc Julià Suau Figueras.

La primera fotografia mostra el moment en què l'enxaneta corona el tronc del castell mentre que en la segona es veu quan es carrega el pilar de 5 del castell en qüestió. Per als Xicots de Vilafranca aquesta troballa ha estat un petit tresor que mostra un dels primers castells de la colla un any després de la seva fundació.

El passat diumenge 18 d'agost, a la diada castellera prèvia de la Festa Major de l'Arboç, Jaume Ventura Jané i Laureà Inglada Solé (VIRD), juntament amb Laura Álvaro i Joan Inglada, presidenta i cap de colla dels Minyons de l'Arboç, van entregar les reproduccions de les fotografies a Xavier Llenas, president dels Xicots; Gabi Molero, cap de colla, i Carles Adell, membre de la Comissió d'Arxiu dels Xicots. Segons Adell, aquestes dues fotografies eren de les poques que els faltaven per completar l'arxiu de la colla.

Cal afegir que aquest castell va ser molt especial i se'n va parlar molt perquè una vegada carregat el tronc del 4 de 7, l'enxaneta del pilar va caure i va tornar a pujar per descarregar el castell, gesta que el públic de la plaça ho va agrair amb una gran ovació. L'enxaneta d'aquest castell fou el "Tete" Álvarez i en el pis de quarts hi anava la Carme Alomà, la primera dona de Vilafranca que va pujar al tronc d’un castell.
Una vegada lliurades les fotografies es va iniciar la diada castellera, en la qual els Xicots en primera ronda van descarregar un preciós 4 de 7 amb el pilar en el mateix emplaçament on 36 anys havien completat el primer del seu historial.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local