Nova colla al Garraf

Els Castellers del Foix de Cubelles s'estrenen amb una primera diada castellera a la Festa de la Verema

Àngel Moreno: 'La resposta de la gent ha sigut molt bona, sobretot pel boca-orella i perquè, en assajar a la plaça de la Vila, la gent es queda mirant a veure què és això, què s’està fent'

Els Castellers del Foix de Cubelles s'estrenen amb una primera diada castellera a la Festa de la Verema. Castellers del Foix

Els Castellers del Foix de Cubelles s'estrenen amb una primera diada castellera a la Festa de la Verema. Castellers del Foix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Van estrenar-se al juny, van actuar per Festa Major i no aturen els assajos. Fins ara, els Castellers del Foix de Cubelles únicament han portat a plaça pilars. Però aquest divendres al vespre, en la Inauguració de la Festa de la Verema, volen estrenar la seva primera diada castellera lluint els castells que fins ara han estat assajant: un 3de5, una torre de 5 i un 4de5, a més d’un pilar de 4, el màxim que han assolit fins ara. La colla va sorgir de la més absoluta espontaneïtat a principis d’aquesta primavera i fins ara no han deixat d’assajar per preparar-se les actuacions que els van sorgint: primer per Sant Joan, després en un acte a Comarruga i pel pregó de Festa Major; i ara, pendents de la Verema, la Diada de l’11 de setembre i el Cubermut a finals de mes.

Durant la celebració de la rebuda de la Flama del Canigó, per la revetlla de Sant Joan, a Cubelles es va veure quelcom nou: un pilar de quatre format per una colla castellera local. Així començava l’actuació dels Castellers del Foix al poble, tal com explica el seu cap de colla, Àngel Moreno: “Fa dos anys, amb un dels organitzadors de la Flama del Canigó, vam parlar de portar una colla castellera per l’acte, i al final vam acabar comentant que podríem intentar-ho buscant gent del poble”. Així, durant el març van començar a fer una mica de difusió, penjant petits papers pel poble, fins que al primer assaig van aconseguir reunir dotze persones. “La resposta de la gent ha sigut molt bona, sobretot pel boca-orella i perquè, en assajar a la plaça de la Vila, la gent es queda mirant a veure què és això, què s’està fent”, explica Moreno. De tal manera que ara són una seixantena de castellers, dels quals només sis havien tingut algun contacte previ amb el món casteller. Això fa que “costi una mica ensenyar-los, però ho estem aconseguint”, diu Moreno.

Per altra banda, el suport a la colla també ha vingut per part de l’Ajuntament: “No hem tingut cap problema, al contrari, ens estan recolzant molt. I, quan estiguem constituïts com a entitat – encara estem esperant els tràmits de l’Administració -, podrem rebre ajut econòmic, com per exemple amb el cost de les assegurances, el més car d’una colla castellera”, explica Moreno. I també els han ajudat les colles dels voltants de Cubelles, com els Bordegassos de Vilanova i la Geltrú, qui els van proporcionar cascs, sense els quals “no podríem ni assajar”, diu Moreno, per la qual cosa “els estem molt agraïts”. Tant és així, que quan puguin estar registrats com a colla castellera en formació dins la Coordinadora Castells Catalana, els agradaria que una de les seves colles padrines fossin els Bordegassos.

“De moment, no tenim encara ni el color de la camisa triat, actuem amb camisa blanca i pantaló texà, roba que tothom pogués tenir per casa, perquè en principi després de Sant Joan hauria acabat aquí. Però a la gent li va agradar molt”, explica Moreno. I tampoc tenen un local on assajar, ho fan a la plaça, i algun cop a l’església, però “la idea és aconseguir un espai, sobretot per poder seguir a l’hivern”, afegeix Moreno. Aleshores, esperen augmentar la colla en les franges d’edat més joves, ja que duran a terme tallers a les escoles i a l’institut de Cubelles. Ara  per ara, tenen gent de totes les edats, des del més petit, de cinc anys, fins a un senyor de més de 80. I també de moltes nacionalitats, cosa que, segons Moreno, “és sorprenent, que en una colla de tan poques persones hi hagi gent de fins a set països diferents”.

A Cubelles, “segons els historiadors, va haver-hi un intent de colla castellera o de falcons, però no va reeixir”, explica Moreno, però ara “la gent està molt animada a seguir”. I per ell, com a cap de colla, està sent molt positiu: “En ser una colla petita i en formació, has d’ensenyar-ho tot, és molt diferent d’una colla formada. Allà valores quan descarregues un castell potent, per exemple. En canvi, aquí valoro els petits detalls, com la gent em diu que sent la vibració del castell o com m’expliquen que ara es miren els castells d’una altra manera”. I això, sabent que abans alguns no havien ni anat a una diada castellera “és el que em compensa més, veure com la gent està aprenent i com els uneix fer el castell”, conclou Moreno.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local