Investigació

VINSEUM convoca la VI Beca Emili Giralt Raventós – Cultures del Vi

La dotació de la beca és de 3.000 euros per promoure la investigació de temes vitivinícoles des de la vessant cultural i de fomentar la recerca

Redacció Vilafranca del Penedès 24-09-2019 9:33 Lectures 2451
VINSEUM convoca la VI Beca Emili Giralt Raventós – Cultures del Vi. Vinseum

VINSEUM convoca la VI Beca Emili Giralt Raventós – Cultures del Vi. Vinseum

VINSEUM convoca la VI Beca Emili Giralt Raventós amb la voluntat de promoure la investigació de temes vitivinícoles des de la vessant cultural i de fomentar la recerca d’aspectes socioculturals i històrics sobre la vinya i el vi. Amb aquesta beca el museu vol fomentar la implicació del sector del vi amb la cultura alhora que potenciar la imatge de VINSEUM com a punt de referència nacional i internacional pel que fa a la recerca i la difusió del coneixement sobre les cultures del vi.

La dotació de la beca és de 3.000€ gràcies a la col·laboració de Fundació Privada Mútua Catalana. El jurat de la present edició està integrat pels següents membres:

Sr. Ramon Marrugat Cuyàs, filòleg i membre del Patronat de la Fundació Privada Mútua Catalana, que actuarà com a president del jurat.
Sr. Antonio López Estudillo, professor d’Història i Institucions Econòmiques a la Universitat de Girona i membre del Centre de Recerca d’Història Rural.
Sr. Jordi Diloli Fons, professor del Departament d’Història i Història de l’Art a la Universitat Rovira i Virgili.
Sr. Jordi Planas Maresma, professor del Departament d’Història Econòmica, Institucions, Política i Economia Mundial a la Universitat de Barcelona.
Sra. Isabel Santaulària Capdevila, professora de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida.

Només poden optar a aquesta convocatòria projectes de recerca redactats en català. El termini per a presentar sol·licituds finalitza el 8 de novembre de 2019. Les bases de la convocatòria es poden descarregar a www.vinseum.cat

Sobre la Beca Emili Giralt

VINSEUM convoca la beca Emili Giralt des de 2007. De les cinc edicions anteriors cal destacar dos dels treballs resultants. Es tracta del projecte Edició crítica del De Re Rustica de la Biblioteca Nacional de París 8088, de la professora Maria Antònia Martí Escayol (guanyadora de la I Beca EG), publicat per Edicions Andana l’any 2012 amb el títol De Re Rustica. I del projecte titulat Viticultura, desigualtat i conflicte agrari. La lluita per la terra a la Catalunya vitícola, 1900-1939, de l’historiador Raimon Soler (guanyador de la III Beca EG).  Aquest treball ha estat publicat la primavera de 2019 amb el mateix títol dins de la nova col·lecció de llibres Cultures del Vi.

La col·lecció de llibres Cultures del Vi neix de l’acord de col·laboració entre VINSEUM i la Universitat Rovira i Virgili i anirà incorporant els treballs resultats de les successives beques Emili Giralt amb l’objectiu d’ajudar a la difusió de la recerca.

Emili Giralt Raventós; Vilafranca 1927-Barcelona 2008

Emili Giralt Raventós és una figura cabdal de la historiografia catalana contemporània. Va contribuir de forma determinant al desenvolupament de la història agrària i molt especialment de la història de la vitivinicultura a Catalunya. Llicenciat el 1951 i deixeble de Jaume Vicens i Vives, va ser catedràtic d'Història Universal Moderna i Contemporània a la Universitat de València (1965-1971) i a la de Barcelona (des del 1971). Fou director del Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona del 1975 al 1998. Va ser el fundador i director del Centre d'Estudis d'Història Rural i de la revista Estudis d'Història Agrària, des del 1977. Fou director del Departament d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, degà de la Facultat de Geografia i Història i vicerector d'ordenació acadèmica. També fou professor associat a la Universitat de la Sorbona del 1981 al 1983, i catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona (1992).

Els seus treballs historiogràfics tracten, principalment, temes agraris, econòmics i socials de l'època moderna i contemporània. Es va especialitzar en l'estudi de la població, de la història agrària i dels moviments socials als Països Catalans.

Des del 2004, el Centre de Documentació VINSEUM (CDV) és dipositari de la biblioteca de l’historiador vilafranquí; es tracta d’una biblioteca especialitzada en història agrària dels Països Catalans

El CDV també custodia el seu fons personal, entre els nombrosos documents és d'especial interès el Fitxer general d'ampelografia, que agrupa quasi 15.000 fitxes corresponents a les diverses maneres que un territori (bàsicament els Països Catalans) anomena a les diferents varietats de Vitis vinífera.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No