Cinema fantàstic

Aram Garriga retrata des de Sitges l'Església de Satan al documental 'An American Satan'

El llargmetratge competeix al Festival de cinema de Sitges a la secció 'Noves visions'

El documental 'An American Satan' inclou testimonis dels membres més actius de l'Església de Satan i d'ex-membres que comparteixen les seves opinions, records i rituals

ACN/ Pere Francesch Sitges 06-10-2019 11:14 Lectures 2797
El director de 'An American Satan', Aram Garriga, i un dels protagonistes del documental Adam Cardone, al Festival de cinema de Sitges. ACN

El director de 'An American Satan', Aram Garriga, i un dels protagonistes del documental Adam Cardone, al Festival de cinema de Sitges. ACN

Aram Garriga va estrenar l'any 2013 el documental 'American Jesus', que era un retrat del cristianisme evangèlic als Estats Units. Sis anys després, Garriga porta al Festival de cinema de Sitges la seva aproximació al satanisme i al llegat cultural d'Anton Szandor LaVey, fundador de l'Església de Satan i autor de la Bíblia Satànica, al documental 'An American Satan'. En declaracions a l'ACN, Garriga afirma que els membres de l'Església de Satan no creuen ni en Déu ni en Satan "ni en cap entitat sobrenatural" i això és el que més li ha cridat l'atenció quan es va endinsar en el projecte. El documental competeix a Sitges a la secció 'Noves visions' i està escrit pel mateix Garriga i Xavi Prat, creadors de 'American Jesus'.

El documental 'An American Satan' inclou testimonis dels membres més actius de l'Església de Satan i d'ex-membres que comparteixen les seves opinions, records i rituals i descriuen com s'involucren amb la religió satànica. El rodatge del documental es va dur a terme entre 2016 i 2018, principalment en les àrees de Nova York, Los Ángeles i Portland.

Quan van rodar 'American Jesus' mai s'haurien imaginat que hi hauria un documental anomenat 'An American Satan' dedicat al satanisme anys després, però va arribar un moment en que va començar a prendre forma la possibilitat de fer-ne un documental. Per començar el projecte van contactar amb dos grups, que són dels més importants dins del satanisme: el Temple de Satan, que tenen "molta presència mediàtica", i l'Església de Satan, que són "els originals". L'Església de Satan va acabar contactant amb l'equip amb la intenció de participar-hi.

Garriga reconeix que els membres de l'Església de Satan "vigilen molt" a qui ofereixen entrevistes. El cineasta els hi va fer arribar el documental 'American Jesus' i els va deixar clar que la seva idea "no era ridiculitzar-los ni fer cap crítica, sinó explicar la seva història". Admet que ell prefereix que sigui el públic el que tregui les seves pròpies conclusions: "No soc ningú per dir si una cosa està bé o malament i prefereixo que l'espectador faci aquesta feina".

Garriga destaca la importància de la part del ritual en el satanisme, però sense elements sobrenaturals. "Ells entenen que a la gent els agraden els rituals i els Estats Units va ser fundada sobre rituals", apunta. El satanisme, diu, sorgeix d'aquest component ritual de la societat nord-americana des de la seva fundació, "mesclat amb la idea de l'individualisme, la llibertat i d'aprofitar la vida".

El director explica que els membres de l'Església de Satan no fan pràcticament rituals. Al documental apareix una trobada, però, com admet, va ser la primera que feien en uns deu anys. Garriga explica que ells aposten per l'individualisme i no busquen una exposició mediàtica ni una imatge propagandística per captar més membres. "A Estats Units ho han de portar en secret", indica.

Un dels protagonistes del documental 'An American Satan', el novaiorquès Adam Cardone, que va estar present a l'estrena, assenyala que la base del satanisme és que són ateus i que entenen que el ritual i el simbolisme és molt important per "la condició humana". Cardone destaca que una de les claus del satanisme és viure el moment i sent la millor persona que pot ser: "Jo em desperto i estic content d'estar viu cada dia perquè aquesta és la meva única vida".

El documental ha rebut el suport de l'ICEC i la col·laboració de Glass Eye Pix (USA) i Twelve Oaks Pictures. 'An American Satan' és una producció de Morning Light AIE, Visualsuspects i Zabriskie Films, en co-producció amb La Charito Films.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No