Arxiu fotogràfic

La memòria fotogràfica de Vilanova, disponible a internet

Més de 12.000 imatges estan accessibles a la xarxa fruit de la tasca de l'Arxiu Comarcal del Garraf

Visita de Franco a la fàbrica Pirelli al 1949. Arxiu Comarcal del Garraf

Visita de Franco a la fàbrica Pirelli al 1949. Arxiu Comarcal del Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La construcció de la fàbrica Pirelli l'any 1902 i les visites que va fer-hi Franco el 1949 i el 1974, l'homenatge a Manuel de Cabanyes amb motiu del trasllat de les seves despulles a Vilanova el 1953 o la nevada del 1962 són algunes de les joies fotogràfiques que l'Arxiu Comarcal del Garraf ha penjat a la web Arxius en línia de la Generalitat. Les imatges pertanyen a diversos fons de fotògrafs com Francesc Ferrer, Jordi Ferret, Francesc Roig Toqués i Magí Mestres, i al Fons Fotogràfic Municipal, una iniciativa duta a terme per l'Ajuntament a partir de l'any 1955 en la que van participar nombrosos fotògrafs i de les que estan disponibles unes 10.000 imatges.

 

Nombrosos carrers i places de la ciutat, amb indrets com la platja, el passeig Marítim, el port, la plaça de la Vila, el “Club de Tennis Villanueva”, el Museu Balaguer o Can Papiol, i festivitats com el carnaval o els Tres Tombs són algunes temàtiques de les fotografies del fons municipal que vol difondre l'arxiu. Les imatges engloben des de detalls ornamentals de façanes i edificis històrics fins a actes culturals o escenes tan quotidianes que perviuen en el temps com les cues per comprar pollastres a l'ast a la rambla Principal. Destaquen també instantànies com les del primer quart del segle XX que va realitzar Francesc Ferrer, qui va retratar vilanovins i vilanovines passejant o xerrant al carrer, les Comparses i el seu públic o una exhibició militar; veure-les permet fer un viatge en el temps a una Vilanova amb carrers sense asfaltar, homes amb barret i dones amb els cabells recollits i vestits fins als peus, en escenaris com la rambla o el carrer de la Peixateria, entre d'altres. Les fotografies de Magí Mestres també mostren les Comparses a la plaça de les Cols, el ball de bastons, els gegants i castells, partits de futbol, escenes familiars, i banyistes entrant a l'aigua amb les barques i els coves a la sorra. D'altra banda, Jordi Ferret va copsar a les seves fotografies indrets com el port, o el pantà de Foix i festes com el carnaval. Les imatges de Francesc Roig Toqués que poden consultar-se a internet pertanyen a vaixells desballestats al port de Vilanova durant les dècades del 1970 i 1980.

 

Les fotografies estan accessibles a internet, però no disposen d'un peu de foto que les expliqui. Així, les imatges de l'arxiu municipal compten amb un lema genèric sobre algunes de les temàtiques globals que s'inclouen, però no s'indica exactament què mostra la imatge. Aquesta manca d'informació impedeix fer una recerca amb paraules clau, i la persona usuària no aconsegueix conèixer ni qui apareix a la fotografia, ni on i quan es va realitzar, etc. Des de l'arxiu s'explica que el gran nombre d'imatges (més de 12.000) ha impedit, de moment, escriure un peu de foto per a cadascuna. Aquesta tasca es realitzarà “en una segona fase”, segons explica Silvia Manuel, arxivera de l'Arxiu Comarcal del Garraf. “L'arxiu fotogràfic és una de les coses que més interès desperta, per això en fem llibres i exposicions”, assegura Manuel. “La gent sempre ens ha demanat poder consultar-lo des de casa”, afegeix. En aquest sentit, el director de l'arxiu, Rafael Mestres, apunta que la digitalització de l'arxiu també contribueix a la seva conservació, atès que, en poder disposar de les imatges des d'un ordinador, les persones que manipulen les fotografies originals disminueixen notablement.

 

No totes les fotografies de l'Arxiu Comarcal del Garraf, però, estan disponibles a la xarxa, ja que en alguns casos els autors de les imatges o els seus hereus són reticents a compartir-les per internet i només poden consultar-se físicament. L'arxivera recorda que “hi ha uns drets d'autor que cal respectar”, i si bé “l'arxiu vol la màxima difusió”, tot ha de ser “de manera legal”. Penjar-ho a arxius en línia de la Generalitat suposa comptar amb “un repositori segur” des d'on disposar les imatges, segons Manuel. Per accedir fàcilment a les imatges disponibles a internet de l'Arxiu Comarcal del Garraf, una de les possibilitats és fer una cerca avançada a la web d'Arxius en línia, indicant que es vol buscar fotografies, escollint el centre (l'arxiu del Garraf) i finalment clicant a l'opció de galeria d'imatges.

 

L'arxiu fotogràfic, creat el 1955

 

Des de l'Arxiu Comarcal del Garraf s'explica la importància de la creació de l'Arxiu fotogràfic municipal al juliol de l'any 1955, essent Antoni Ferrer Pi alcalde de Vilanova. L'encàrrec va fer-se a la Secció fotogràfica del Centre d'Estudis, que, segons l'arxiu comarcal, comptava amb més d'un centenar de socis, i es dedicava a organitzar concursos de fotografia, sobretot artística, amb participants vinguts d'arreu del país i sempre per la Festa Major i la Fira de Novembre, així com a impulsar l'organització de l'arxiu fotogràfic de Vilanova. Aquest fons documental conté més de deu mil imatges que van del 1950 al 1980, de les que van ser autors un col·lectiu de fotògrafs majoritàriament amateurs. Des de l'arxiu s'assegura que aquestes imatges van aconseguir “deixar constància gràfica del creixement i la transformació urbanística i cultural de la ciutat i en menor mesura també de la comarca”. Un dels primers reportatges fotogràfics que va reaitzar l'arxiu va ser el trasllat de les despulles del poeta Manuel de Cabanyes a Vilanova i la Geltrú el 31 d'octubre de 1953. Els fotògrafs, però, van tractar molts altres temes que van anar des de les excavacions i restes arqueològiques de Darró, fins a la transformació dels carrers, places i edificis més significatius de la ciutat (la plaça de Catalunya, entre molts altres), actes de caire polític i cultural (la visita de Carmen Polo el 1966, les inauguracions de la fira o de nombroses exposicions), i reproduccions de fotografies d'altres autors i èpoques. Ramon Falcó va exercir com a secretari i president de l'Arxiu fotogràfic municipal durant molts anys, i els germans Joan i Ramon Bellmunt van ser responsables de fotografiar els canvis urbanístics de la ciutat. L'Arxiu comarcal del Garraf esmenta com a fotògrafs habituals Antoni Bajes, Bartolomé, Joan i Ramon Bellmunt, Josep Carbonell, Àngel Cardona, Ramon Falcó, Miquel Fandos, Jordi Ferret, Alfons Foradada, A. Gilabert, Josep Guasch, Xavier Güell, Antoni Guibernau, Ramir Horro, Jordi Mas, Josep Nadal, Octavi Nolla, Josep Mª Pelegrí, Ramon Perelló, Joan Pujante, Lluís Renard, Josep Rovira, Joan Soler i Alfons Subirana.

 

Més de 100.000 documents textuals

 

A banda de les fotografies, l'Arxiu Comarcal del Garraf també té disponibles a internet fins a 101.706 documents textuals que corresponen essencialment a protocols notarials i a l'Ajuntament de Vilanova, amb documents com padrons o actes municipals. Així, es pot consultar el registre civil d'entre els anys 1840 i 1889, actes municipals de períodes compresos entre el 1503 i el 1554, 1571 i 1860, i 1860 i 1961. També estan disponibles els padrons de població dels anys 1819, 1824, 1869, 1873, 1891, 1894, 1895, 1924, 1900, 1910 i 1920. Segons Silvia Manuel, properament podran consultar-se els padrons dels anys 1930 i 1936.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local