Incivisme

L’escultura ‘Apol·lo’, a la Fragata de Sitges, recupera el seu esplendor després d’una actuació de restauració

La peça, donada pel doctor Jesús Pérez-Rosales, va ser objecte d’un acte vandàlic el passat Carnaval

L’escultura ‘Apol·lo’, a la Fragata de Sitges, recupera el seu esplendor després d’una actuació de restauració. Ajuntament de Sitges

L’escultura ‘Apol·lo’, a la Fragata de Sitges, recupera el seu esplendor després d’una actuació de restauració. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’escultura Apol·lo, situada als jardins de la Fragata i que va ser decapitada el passat Carnaval per una acció vandàlica, ha recuperat el seu esplendor, després d’un procés de restauració impulsat pel Consorci del Patrimoni de Sitges la Regidoria de Cultura. La peça, de la qual es desconeix la data de creació, ha tornat al seu lloc i llueix de nou totes les peces del seu cos, a més d’un aspecte immillorable, gràcies al treball de recuperació integral dut a terme per la restauradora Mònica Roca Luján.

L’Apol·lo és una de les tres escultures donades pel doctor Jesús Pérez Rosales i instal·lada el 1977 a la Fragata (les altres dues són Mercuri i Diana). És de pedra artificial, fa 1,30 cm d’alçada i està situada sobre un pedestal de 65 cm. El passat Carnaval va ser víctima d’una bretolada, que li va provocar la pèrdua del cap i d’un dels braços. Afortunadament, però, les dues peces van ser recuperades i ara han pogut ser restituïdes.

A més de trencada, la peça estava malmesa per estar a la intempèrie, patint canvis de temperatura i humitat, pluja, vent, etc. La part superior estava especialment perjudicada, coberta d’una crosta grisosa i també tenia líquens i algues, moltes esquerdes i fissures, així com taques, ratllades i marques. La part inferior, cames, base i pedestal, també tenien molta acumulació de brutícia incrustada.

La intervenció de restauració va començar per la neteja de tota la superfície, tant de la figura com del pedestal. Com que la crosta i la brutícia estaven incrustades al marbre, va ser necessari fer una neteja química i aplicar la dissolució amb apòsits de pasta de cel·lulosa i que posteriorment es van esbandir amb aigua destil·lada. Aquest procés es va repetir fins aconseguir el resultat desitjat.

Seguidament, es van enganxar les tres parts de l’escultura, i per reforçar la unió s’hi van col·locar internament unes petites varetes de fibra de vidre. Finalment, es van massillar totes les esquerdes i fissures per impedir que l’aigua es filtrés i ajudés a disgregar la pedra.

Dimarts de la setmana passada, la Brigada Municipal va col·locar la figura novament sobre la base, amb ajuda d’un toro per desplaçar-la i una grua per pujar-la. I per evitar una nova caiguda, s’hi han fixat dues varetes de fibra de vidre i adhesiu cimentós blanc.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local