Vinseum

Antoni Corrales guanya la VI Beca Emili Giralt i Raventós amb un projecte d'arqueologia experimental

El jurat premia el projecte 'El vi romà com a antecedent de l'actual: recerca en el món vitivinícola romà i elaboració d'un vi seguint les fonts clàssiques'

Redacció Vilafranca del Penedès 08-01-2020 16:18 Lectures 2883
Antoni Corrales guanya la VI Beca Emili Giralt i Raventós amb un projecte d'arqueologia experimental. Vinseum

Antoni Corrales guanya la VI Beca Emili Giralt i Raventós amb un projecte d'arqueologia experimental. Vinseum

Aquest dimarts 7 de gener, el jurat de la VI Beca Emili Giralt i Raventós – Cultures del Vi ha fet públic el seu veredicte, atorgant la beca al graduat en història Antoni Corrales pel projecte El vi romà com a antecedent de l'actual: recerca en el món vitivinícola romà i elaboració d'un vi seguint les fonts clàssiques. Es tracta de la primera vegada que la beca s’atorga a un projecte d’arqueologia experimental i d’història comparativa.

El projecte, que s’haurà de dur a terme durant un any, consistirà en l’estudi de les fonts antigues romanes on s’explica com es feia vi per després produir un vi seguint les tècniques descrites pels autors romans estudiats (Plini el Vell, Cató, Columel·la, Varró o Apici). Amb posterioritat a l’elaboració del vi, es compararà la metodologia romana amb la que s’utilitza actualment tot buscant punts de connexió i diferències.

Aquesta és la sisena edició de la Beca Emili Giralt i Raventós-Cultures del Vi, un certamen impulsat des de VINSEUM - Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, amb l’objectiu d’estimular recerques sobre temes relacionats amb la viticultura i la vinicultura des de la perspectiva de les ciències socials i humanes.

La beca està dedicada a l’historiador Emili Giralt i Raventós, en reconeixement a la seva tasca investigadora i com a impulsor de la recerca històrica en el camp de la vitivinicultura als Països Catalans. La dotació de la beca és de 3.000€ gràcies a la col·laboració de Fundació Privada Mútua Catalana.

El guanyador i el seu projecte

El projecte consistirà en l’estudi exhaustiu de la bibliografia o fonts antigues on es descriu com es feia el vi en època antiga i la reproducció d’un vi seguint les tècniques descrites per diversos autors romans com Plini el Vell, Cató, Columel·la, Varró o el gastrònom Apici. Aquesta investigació centrada en els clàssics llatins servirà per poder generar un esquema del cultiu de la vinya, la producció i el tractament del vi, per reproduir-lo en l’actualitat.

Posteriorment a l’elaboració del vi, es compararà la metodologia romana amb la que s’utilitza actualment per poder veure punts de connexió o diferències, i comprendre si es manté una certa tradició amb el passat. La investigació d’Antonio Corrales tindrà com a objectius:

 Recrear un vi romà en els nostres temps, a partir de les fonts clàssiques.

 Comprendre, a través de la comparació entre els processos romans i actuals, si hi ha una tradició vitivinícola que es remunti a l’època clàssica.

La finalitat global d’aquest projecte és elaborar un treball sobre la producció del vi a la Tarraconense i comprovar si existeix una continuïtat entre la metodologia romana i l’actual.

Antonio Corrales Soberino (Valls, 1997) és graduat en Història per la Universitat Rovira i Virgili. En l’actualitat està cursant el Màster en Arqueologia Clàssica de la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica. Ha realitzat diversos seminaris i congressos internacionals d’arqueologia i arqueologia experimental i ha participat en diverses excavacions arqueològiques a Nulles i la Secuita, així com a campanyes de prospecció a Amposta i Arbolí.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres