Rehabilitació

Ribes restaura el castell per obrir les portes del nou museu l'any 2021

La creació d’aquest equipament posarà a l’abast de la ciutadania la recuperació del Castell, com a patrimoni cultural del municipi, amb criteris culturals i turístics

Redacció Sant Pere de Ribes 16-01-2020 17:42 Lectures 3597
Ribes restaura el castell per obrir les portes del nou museu l'any 2021. Ajt Sant Pere de Ribes

Ribes restaura el castell per obrir les portes del nou museu l'any 2021. Ajt Sant Pere de Ribes

Ribes està duent a terme la restauració del seu castell i el seu entorn amb l’objectiu de conservar aquest immoble i recuperar-ne l’ús amb la creació d’un centre d’interpretació del patrimoni cultural de Sant Pere de Ribes. Així ho dit l’alcaldessa, Abigail Garrido, que ha donat a conèixer les obres que s’hi estan fent i que han de permetre obrir portes el 2021: “Compromesos com a Ajuntament i com a equip de govern amb la recuperació del patrimoni històric”

Concretament, en aquests moments s’està executant l’adequació i consolidació arquitectònica de l’edifici per a implementar el projecte museològic i museogràfic. La primera fase, que acabarà a final de febrer, comprèn feines tant de l’interior com de l’exterior. Posteriorment es farà la segona fase, que tindrà una durada prevista de dos mesos i mig més, de condicionament de l’entorn i acabat de la pavimentació del pati interior per tal d’adequar els desnivells existents i resoldre els problemes d’accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques actuals, si bé la finalització total restarà pendent de la implantació del projecte de museïtzació, així com de l’execució de la reparació dels talussos i murs de pedra existents actualment en fase de licitació.

A hores d’ara, tal com ha explicat el regidor de cultura, Josep Moya, “ja s’han fet tots els treballs de paleteria interior previstos referents a reparacions d’esquerdes, enguixats, protecció de paviments existents, etc. i la rehabilitació de la fusteria”, a part de la substitució de portes i finestres que es farà en breu. A la part de dalt de la torre també s’han efectuat reparacions de consolidació del parament i se substituiran les gàrgoles per evitar que l’aigua regalimi per les parets. Les tasques previstes també inclouen la urbanització del pati, jardineria i instal·lacions elèctriques, així com d’altres actuacions de sanejament, contra incendis, climatització i fontaneria.

Serà durant la segona fase quan s’arreglarà l’accés des del camí amb la creació d’un recorregut de vianants format per un rampa i escala, separant el recorregut de vianants i vehicles, i la millora del ferm existent de pedra per un millor accés rodat a la plaça.
La creació d’aquest equipament posarà a l’abast de la ciutadania la recuperació del Castell, com a patrimoni cultural del municipi, amb criteris culturals i turístics i mitjançant tècniques museogràfiques i altres recursos. Serà un equipament museístic amb un recorregut museogràfic que permetrà la seva com a monument en si i conèixer amb una exposició permanent els aspectes de la història i la cultural del poble. Aquest equipament serà també un centre de recursos que permetrà informar i derivar els visitants i turistes cap als diferents elements del patrimoni cultural del municipi i la comarca. Una altra de les seves funcionalitats serà la de centre generador d’activitats, amb una programació cultural i amb la participació d’entitats locals, que podrà encabir exposicions temporals i conferències, xerrades, tallers, rutes i visites comentades.

El pressupost total de les actuacions per a la rehabilitació i posterior museïtzació del Castell és de més de 700.000 euros. D’aquests 315.000 euros seran aportació municipal (Ajuntament) i la resta finançats amb subvencions de la Diputació de Barcelona (204.000), la Generalitat (135.000) i els fons FEDER de la Unió Europea (46.000).

L’any 2015 ja es van realitzar una sèrie d’obres destinades a la reparació de diversos elements estructurals de l’edifici, com la substitució de la coberta en mal estat, el desmuntatge de compartimentacions no històriques amb l’enderroc de banys interiors i la formació d’un bany accessible a l’edificació auxiliar ubicada en un extrem del pati interior.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres